Na 4 porce budete potřebovat:
Maso:
- 1,5 kg vepřových žebírek
- 8 velkých bobkových listů (jen u postupu č. 2)
- 10 kuliček černého pepře (jen u postupu č. 2)
- 8 kuliček nového koření (jen u postupu č. 2)
- sůl
Marináda:
- 0,25 l černého piva
- 0,25 l oleje
- 2 PL medu
- 2 PL sojové omáčky
- 1 KL dijonské hořčice
- ¼ KL tabasca (1 KL chilli)
- 6 stroužků česneku (jen u postupu č. 2)
Maso nakupujte mírně prorostlé, ideální poměr tloušťky masa a žebrové kosti je 2:1.
Postup:
1) NA GRILU
Z žeber odstraníme tenkou blánu, nakořeníme a necháme je odležet.
Pokud jste opatřeni grilovacím zařízením, roztopíte si v něm brikety nebo nastavíte elektrický gril na teplotu 170 stupňů. Velmi zvolna žebra grilujeme a zhruba každou jednu hodinu je otočíme.
Maso můžete grilovat 4 až 6 hodin, delším pečením získá výtečnou chuť. Maso bude hotové tehdy, když jdou žebra lehce odtáhnout od sebe a jsou šťavnatá.
2) V TROUBĚ
Pokud nemáte gril, můžete grilování snadno nahradit pečením v troubě.
Maso omyjte ve studené vodě, vložte do hrnce, osolte a přidejte bobkový list, a "kuličková koření". Zalejte vodou a vařte 1,5 hodiny. Poté vyjměte a rozporcujte na jednotlivá žebra.
Česnek prolisujte a smíchejte se všemi ingrediencemi marinády. Pořádně promíchejte a vzniklou směsí potřete maso ze všech stran.
Vložte žebírka do trouby a grilujte při teplotě 160°C asi 14 minut.
Žebra podávejte s omáčkou, např. švestkovou nebo křenovou. Ideální přílohou je kváskový chléb nebo česnekové bílé pečivo.
Čtěte také:
Recepty: Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou
Nejsou dnešní společná grilování náhradou ohnišť dávných dob?
Grilovaná zelenina je výbornou pochoutkou pro každého
Zapékané kapustičky se šunkou a rajčaty