20130605-recept-pohanka
Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou. (Ondřej Horecký/Epoch Times ČR)

 

Prostý a jednoduchý, leč chutný recept ze samých zdravých surovin. Nebýt sýru nahoře, tak se do této bašty mohou pustit i makrobiotici. Koneckonců lze sýr vynechat úplně. Nezapomeňte dostatečně okořenit!


Příprava: cca 20 min.
Pečení: cca 20 min.

 

Co budete potřebovat:
(porce pro 3 – 4 lidi)

  • 70 g lámané pohanky
  • 30 g dlouhozrnné rýže
  • 1 středně velkou cibuli (popř. svazek jarní cibulky)
  • 1 plechovku (400 g) krájených rajčat
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100 g zeleniny (mrkev, paprika, atd.)
  • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu (lze vynechat)
  • 2 lžíce oleje
  • 200 ml vody
  • 1 lžíci sušené bazalky
  • sůl
  • pepř


Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci nebo hluboké pánvi si rozehřejte olej a osmahněte cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte tvrdou zeleninu (např. mrkev), pokud ji používáte, a smažte další cca 3 minuty. Přidejte rajčata z plechovky a nechte je prohřát.

Vmíchejte pohanku a rýži a nechte pět minut vařit. Přidejte hlívu, zbylou zeleninu, vodu a koření a vše dobře promíchejte. Přiveďte k varu, dochuťte pepřem a solí dle libosti. Přikryjte hrnec a snižte teplotu, aby voda jen probublávala. Nechte vařit asi 15 – 20 minut, nebo dokud se voda nenasákne do rýže a pohanky.

Mezitím si rozehřejte troubu na 190 stupňů (170 s ventilátorem). Až je směs hotová, znovu ochutnejte a popřípadě dosolte či dopepřete. Vše vylijte do zapékací nádoby (20 x 20 cm) nebo vymaštěné dortové formy a nechte zapéct asi 20 minut. Pokud používáte parmezán, nasypejte ho na směs předtím, než půjde do trouby. Jakmile je sýr hnědý, jste hotovi.

Přejeme dobrou chuť!


Tipy:

V létě použijte čerstvá rajčata, pokud možno z vlastní zahrádky. Před použitím si je rozkrájejte.

Koření můžete použít i jiné. Například drcená koriandrová semínka jsou vynikající, stejně tak rozmarýn a další.

Zeleniny můžete použít různé druhy anebo ji vynechat úplně. Vynikající jsou také přírodní buráky. Záleží, co zrovna máte k dispozici. Nebojte se experimentovat a přidat či ubrat ingredience dle libosti. Základem je pohanka, rýže a rajčata, které by měly být vždy přítomny.

 

Vyzkoušejte také:

Zapékané houby s bramborovou kaší

Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem

Fazolový trojboj

Vegetariánská korma

Dhal s čočkou a cizrnou

 

VŠECHNY RECEPTY