Už vás nebaví zdlouhavé a nudné ruční loupání česneku? Redaktor rubriky Potravin a stravování u The Washington Post, Joe Yonan, v tomto videu ukazuje pět způsobů, jak česnek oloupat velmi snadno.
1. Kovové mísy
Vložte palici česneku do kovové mísy, přikryjte další mísou a pořádně protřepejte. Bude to hlasité, ale zjistíte, že se to vyplatí. Skoro všechny stroužky skončí oloupané.
2. Silikonová trubička
Šikovný vynález silikonové trubičky funguje jednoduše. Když do ní vložíte stroužky a párkrát poválíte, suchá slupka se přichytí k trubičce. Nevýhodou je, že si musíte takovéhoto pomocníka koupit.
3. Mikrovlnná trouba
Po asi 20 vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne při sebemenším kontaktu.
4. Opražení
Tento způsob je zaručeně nejvoňavější. Nasucho stroužky opražte na pánvi. Sice se samy nesloupnou, ale jako u předchozí metody, slupka odpadne při lehkém doteku.
5. Rozdrcení nožem
Starý osvědčený způsob, jak se slupky rychle zbavit. Použijte nůž s širokým ostřím nebo menší (asijský) sekáček. Po rozdrcení (stačí i částečné), se slupka lehce odstraní.
Několik faktů o česneku
Česneku se také říká „smrdutá růže“ a vyskytuje se na zemi po tisíce let. Používali ho již staří Egypťané. Používá se nejenom v kuchyni, ale i při léčení. Pomáhá hlavně obranyschopnosti organizmu a při trávení. Měl by se skladovat na chladném, tmavém a dobře větraném místě.
Související články:
Recepty: Zapékaná rajčata s česnekem a fetou (balkánským sýrem)
Recepty: Zapékané brambory s česnekem a sýrem