20150608-oregano
Oregano. (Sonia Vladyková)
... a nebo také dobromysl, krásná bylinka s letní vůní, která dodá jedinečnou chuť našim pokrmům a ve vzpomínkách nás zavede do jižních krajů, do dob našich dovolených, kdy jsme ochutnávali jižní kuchyni, kde se tak hojně používá.

Tato bylinka je úzce spřízněna s majoránkou, ale nemá tak pronikavé aroma, chutná o něco jemněji a je méně citlivá na mráz než majoránka. Oregano roste divoce, avšak v mnohých teplých a suchých zemích se pěstuje také na zahradě. Dorůstá do výše 30 až 50 cm. A vzhledem k tomu, že oregano na rozdíl od majoránky je rostlinou víceletou, mělo by se pěstovat jen na zahrádkách, pokud nemáme stálé místo pro bylinky na balkoně nebo na verandě.

Při sklizni je třeba dbát, aby se bylinka odřezávala asi 5 cm nad zemí. V žádném případě se přitom nesmí poškodit ploché výhonky kořene.

Oregano je bezpodmínečně nutnou přísadou do všech rajských pokrmů, do pizzy, neboť jí dodává typickou příchuť (tak již známá pizza marinara, ochucená rajčaty, česnekem, oreganem a černými olivami). Dále k jehněčímu, do všech hustých polévek, do zelených a míchaných salátů, k pokrmům ze sýra (mozzarella, oregano, sůl, olivový olej a rajčata - salát caprese), přidává se též do husího sádla s cibulí a jablky, k dušenému masu a často se míchá s majoránkou.

Tak jestli máte na zahrádce tuto krásně kvetoucí bylinku, věřte, že je právě čas na její sušení. Sušte ji zavěšenou na suchém a vzdušném místě svázanou do "mufniček", jak říkávala moje babička, jen tak si zachová své krásné aroma.


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na http://unavenavarecka.blogspot.com/


Čtěte také:

Máta peprná

Bylinky v kuchyni: Saturejka

Bylinky v kuchyni: Libeček

Bylinky v kuchyni: Majoránka