20150728-recept
 
Rajská jablíčka začínají na zahrádce pěkně rodit, tak proč si neudělat klasický italský recept s čerstvými, vyzrálými rajčátky.

Zajisté vám nemusím zdlouhavě představovat přípravu těchto výborných těstovin, recept už zdomácněl i u nás. A tak jestli máte po ruce pár rajčátek, můžete vyzkoušet  tento recept – Spaghetti con pomodorino fresco, který mi dal jeden italský kuchař.

Co budeme potřebovat
(na 4–5 porcí)

  • 500 g malých rajčátek
  • 500 g spaghetti
  • 4 pol. lžíce olivového oleje
  • půl menší cibule
  • stroužek česneku, pálivá paprička
  • špetka oregána
  • bazalka
  • 1 malá lžička cukru
  • sůl

Rajčátka očistíme a nakrájíme na plátky. Do velké pánve dáme olej, na jemné plátky nakrájenou cibuli, česnek, papričku a necháme krátce osmahnout. Přidáme rajčata a necháme asi 15 minut dusit, až změknou a pustí šťávu.

Přidáme cukr (zastíní kyselost rajčátek), oregáno, sůl a vidličkou rajčátka jemně pomačkáme. Je-li třeba, přidáme trochu vody z vařících se těstovin, které vaříme ve slané vodě al dente. Uvařené těstoviny dobře odkapané přidáme do pánve k rajčatům a ještě velmi krátce prohřejeme. Doplníme několika lístky bazalky.

Mějte se krásně a přeji dobrou chuť.


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.


Vyzkoušejte také:

Papriky v rajčatové omáčce

Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem

Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Zapékaná rajčata s fetou (balkánským sýrem)

Rajská jablíčka po provensálsku