A opět tu máme podzim, proto dnes na zahřátí jeden podzimní recept. Jestli vás unavuje stále stejná ovesná kaše, můžete vyzkoušet tuto změnu. Jáhlová nebo prosná kaše je stejně dobrá jako ovesná, já osobně dávám přednost jáhlové. 

Já vím, jáhly nejsou příliš oblíbené, ale řekla bych, že je to nespravedlivé. Mají vysokou výživovou hodnotu a též obsahují minerální látky, jako je draslík, železo, zinek, hořčík, dále pak vlákninu a vitamín B.

Jáhly se vyrábí loupáním prosa, vznikají tím malé žluté kuličky o průměru ani jednoho milimetru. Jsou používány v řadě tradičních receptů a mohou se ochutit jak na sladko, tak i na slano. Nejčastěji se používají k přípravě jahelníku, jáhlové kaše, ale i jahelných škubánků. Při přípravě však musíme dobře postupovat, aby se jáhly zbavily nahořklé chuti. Před vařením je dobře propláchneme studenou vodou a dvakrát spaříme vařící vodou.

A zde je můj recept na jáhlovou kaši:

  • 200 g jáhel

  • 500 ml mléka

  • 1 lžíce másla

  • špetka soli

  • strouhaný muškátový oříšek – podle chuti

  • mletá skořice – podle chuti

  • 5 lžic cukru

  • 1  jablko

  • 1 hruška

Jáhly dobře propereme studenou vodou a spaříme. Dáme do hrnce, přidáme mléko špetku soli a přivedeme k varu. Vaříme do měkka, je-li potřeba, přilijeme ještě mléko nebo vodu, aby kaše nebyla suchá. Krátce před koncem varu přidáme máslo a okořeníme. Když je kaše hotová, přidáme na malé kousky nakrájené jablko a hrušku, podle chuti  můžeme ještě přisladit cukrem a nebo medem.

Jáhlová kaše vás po ránu postaví na nohy a dodá dostatečnou energii, večer pak krásně zahřeje a pohladí... Krásné podzimní dny!

Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.

Vyzkoušejte také: 
Jáhly nejsou jen zobání pro kuřata (plus recept)
Voňavý rýžový pudink - thajský recept