Já vím, jáhly nejsou příliš oblíbené, ale řekla bych, že je to nespravedlivé. Mají vysokou výživovou hodnotu a též obsahují minerální látky, jako je draslík, železo, zinek, hořčík, dále pak vlákninu a vitamín B.
Jáhly se vyrábí loupáním prosa, vznikají tím malé žluté kuličky o průměru ani jednoho milimetru. Jsou používány v řadě tradičních receptů a mohou se ochutit jak na sladko, tak i na slano. Nejčastěji se používají k přípravě jahelníku, jáhlové kaše, ale i jahelných škubánků. Při přípravě však musíme dobře postupovat, aby se jáhly zbavily nahořklé chuti. Před vařením je dobře propláchneme studenou vodou a dvakrát spaříme vařící vodou.
A zde je můj recept na jáhlovou kaši:
- 200 g jáhel
- 500 ml mléka
- 1 lžíce másla
- špetka soli
- strouhaný muškátový oříšek – podle chuti
- mletá skořice – podle chuti
- 5 lžic cukru
- 1 jablko
- 1 hruška
Jáhlová kaše vás po ránu postaví na nohy a dodá dostatečnou energii, večer pak krásně zahřeje a pohladí... Krásné podzimní dny!
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.
Vyzkoušejte také:
Jáhly nejsou jen zobání pro kuřata (plus recept)
Voňavý rýžový pudink - thajský recept