Vědci zjistili, že zelený čaj je anti-karcinogenní a pomáhá snižovat cholesterol, i když se podává chlazený. (Pixabay / volné dílo)
Vědci zjistili, že zelený čaj je anti-karcinogenní a pomáhá snižovat cholesterol, i když se podává chlazený. (Pixabay / volné dílo)
Asi není překvapivé, že v čínské medicíně je prvek spojovaný s létem oheň. Oheň je výjimečný tím, že poskytuje jiskru, která inspiruje k lásce a k nadšení pro nové myšlenky a možná i pro nová dobrodružství.

Léto je ze všech ročních období nejvíce jangové. Hodně jangu znamená horko, maximální aktivitu a růst. Pokud je prvek ohně v rovnováze, máte srdce silné a zdravé, mysl je klidná a duch je plný radosti. Máte dobrý spánek a zvýšenou kreativitu.

Sluneční paprsky sálají teplo na všechno, co matka příroda poskytuje. Stejné je to i u vztahů, protože cit spojený s prvkem ohně je radost a zvukem je smích. Zní to krásně, že ano?

Tato filozofie nám praví, že abychom žili v harmonii s přírodou, obzvlášť během letních měsíců je důležité zapojit radost a smích. Touto radou se určitě hodlám řídit a doufám, že i vy se ke mně přidáte.

20160720-cm-meloun
Meloun jako letní pokrm ideální. (Pixabay / volné dílo)
Další asociace s prvkem ohně jsou: červená barva, hořká jídla, energičnost, síla a houževnatost. V těle se prvek ohně pojí se srdcem, tenkým střevem a jazykem.

V případě, že vám prvek ohně chybí, můžete buď postrádat radost (mít deprese) nebo máte naopak radost nadměrnou (vášeň). Oheň dává tělu teplo a nadšení, ale jeho přehršel může vyvolat agresi, netrpělivost, neklid a impulsivní jednání.

Strava
 

Protože léto je nejteplejším obdobím roku, k vyrovnání horka potřebujete stravu, která vás ochladí. Tady uvádím několik tipů.

Jestli si děláte ledový čaj, zkuste ten zelený. Je daleko zdravější než mnoho jiných typů, a přesto báječně chutná. Výzkum prokázal, že zelený čaj má proti-karcinogenní účinky a pomáhá snižovat cholesterol. Výhodou je, že je široce dostupný.

Jezte víc jahod. Toto ovoce ochlazuje a je proto na léto ideální. V čínské medicíně se doporučuje na suchý kašel a bolení v krku. Jahody lubrikují plíce, podporují produkci tělesných tekutin a po promarněné noci jsou vhodné jako detoxikátor alkoholu. Jahody (a většina ovoce) by se měly jíst při pokojové teplotě. Stejně jako jiné potraviny bohaté na vitamín C, i jahody zlepšují vstřebávání železa přijímaného ve stravě. Dostatek železa je důležitý pro výživu krve.

Dejte si vodní meloun. Toto ovoce bylo kdysi velmi považováno. Egyptští králové si ho dávali do hrobek. V čínské medicíně má vícero využití. Dužina (Xi Gua) a semena (Xi Gua Ren) se používají na bolesti hlavy, žaludeční nevolnost, nedůtklivost, sníženou chuť k jídlu, pomalé zažívání a bolení v krku.
 
Vodní meloun je také výborným zdrojem vitamínu C a lykopenu, který má ochranný účinek před řadou rakovin. Navíc, díky tlusté slupce je vystavení pesticidům daleko nižší než u jiného ovoce a zeleniny.

Mezi další ochlazující potraviny patří chřest, kukuřice, okurka, špenát a máta.

Léto není dobrá doba na přemíru ostrého jídla, alkoholu ani kofeinu. Všechny tyto potraviny vás místo ochlazení ohřívají.

Užijte si nádherné, kreativní a radostné léto!