Zásobte se zeleninou a bílkovinami. (Samira Bouaou / Epoch Times)
Zásobte se zeleninou a bílkovinami. (Samira Bouaou / Epoch Times)
Pokud jste se v posledních deseti letech zajímali o zdravotní rady a doporučení, zřejmě vám neunikl dramatický přechod z odmítání tuků na pranýřování cukru jako hlavního viníka špatného zdraví.

Nic vám to neříká? Tak tedy ve zkratce, všechny ty řeči o tom, že z tuku ztloustnete a že tuk vede k srdečním chorobám a dalším nebezpečným zdravotním komplikacím, byly údajně nesmysl a blud podporovaný některými potravinářskými společnostmi a nedostatečnými vědeckými závěry.

Na druhé straně cukr a potraviny, které tělo na cukr zpracovává, se opakovaně ukazují jako naprosto nezdravé a váží se na celou řadu zdravotních problémů včetně obezity. Od začátku roku 2017 to vypadá, že zdravotní odborníci jsou odhodláni tuto informaci vrýt do mozku každého jedince.

Pokud si nejste jisti, komu věřit (a není se čemu divit, protože každý den se vynořují nové pohledy na to, co byste měli nebo neměli jíst), je možné, že kniha vědce Gary Taubese s názvem Případ cukr (The Case Against Sugar) vám přesvědčí.

Několik dnů po zveřejnění Taubesova varování vydaly zdravotnické úřady v Anglii upozornění, že děti v Anglii konzumují polovinu denního příjmu cukru již v době snídaně, kdy je cukr nadměrně zastoupen v cereáliích, džemu, burákovém másle i v nápojích.

Špatná hudba pro vaše uši? Takže co můžete jako rodič dělat? Všichni víme, že naše děti jí příliš moc cukru a zpracovaných sacharidů. Když ráno spěcháme, sáhneme po něčem rychlém a snadném, jako cereálie s mlékem, nebo ne? A kdo z nás dnes ve spěchu není?

Pokud byste rádi příjem cukru v rodině omezili, tady je pár tipů:

Minimalizujte spotřebu zpracovaných potravin

Snažte se jíst co nejvíc přírodních, nezpracovaných potravin, připravujte jídla sami a čerstvá. Pokud je něco už balené a předpřipravené, velice pravděpodobně to není ta nejlepší volba.

Seznamte se s jinými jmény pro cukr

Když čtete složení, nekontrolujte pouze „cukr“, ale také všechna další jména pro cukr, která se na obalech potravin mohou objevit, např. glukózo-fruktózový sirup, sacharóza, dextróza (hroznový cukr), maltóza (sladový cukr), umělá sladidla atd. atp.

Zásobte se bílkovinami a zeleninou

Vejce, maso a další proteiny a zelenina jsou tou nejlepší volbou. Když připravujete jídla nebo si vybíráte z menu v restauraci, zvolte si to, kde je nejvíc bílkovin a zeleniny. Restování je super rychlá metoda přípravy jídel, kdy můžete servírovat klidně do 15 minut za předpokladu, že máte po ruce vše potřebné.

Nezapomínejte na koření

Vždy, když můžete, pokuste se nahradit nadbytek cukru chutnými surovinami, například kořením, omáčkami nebo výtažky.

Vyhraďte si alespoň jeden den v týdnu na vaření

Ano, konzumace zdravějšího jídla znamená víc vaření a příprav. Ale není nutné to dělat každý den. Zkuste si vyhradit aspoň jeden den v týdnu, který strávíte krájením, vařením a přípravou zdravých pokrmů, které můžete uchovat v lednici nebo mrazničce. Když pak budete spěchat, budete mít něco chutného a zdravého vždy po ruce.

Hledejte neobvyklé a nové formy náhrady

Využijte této příležitosti, abyste rodinu seznámili s něčím novým. Například vločky nebo mleté mandle jsou skvělou náhražkou za strouhanku.

Vyčistěte spíž

Zbavte se potravin s nadměrným cukrem. Nikdo nemůže sníst něco, co tam není.

Považujte cukr za závislost

Návykové vlastnosti cukru jsou dobře zdokumentovány. Může se stát, že když začnete snižovat nebo vyřazovat cukr ze stravy, vy a vaše
rodina bude zažívat abstinenční příznaky. Buďte proto připraveni na nepříjemné pocity a návaly chuti. Nebojte se však, jde o dočasnou záležitost.


Z angličtiny přeložil Ondřej Horecký; zdroj: small United States