Milan Kajínek

21. 8. 2019

„Nebudeme ji brát do Ameriky. To dítě je nevyléčitelné.“

Mediální skupina ABC News nedávno zveřejnila reportáž investigativní novinářky Samanthy Hawleyové odhalující pohnuté osudy dětí, porozených v rámci „náhradního mateřství“, které jejich rodiče odmítli. Děti tak zůstaly v cizí zemi bez rodiny a bez občanství.

V reportáži, kterou připravovala déle než rok, pátrá po osudu holčičky narozené na Ukrajině. Podle dokumentů si ji přes společnost BioTexCom „objednal“ pár z USA – Matthew Scott Etnyre (39 let) a Irmgard Paganová (61 let).

Jedná se o nový přístup k plození dětí, které se v současné době rozmáhá v USA, ale také v dalších zemích světa – nazývá se „náhradní (surogátní) mateřství“.

V praxi to znamená, že si heterosexuální nebo homosexuální pár přes zprostředkovatelskou společnost „objedná“ umělé oplodnění vajíčka a odnošení dítěte „náhradní matkou“, která si za peníze nechá vložit oplodněné vajíčko do dělohy, dítě odnosí, porodí a předá „objednatelům“.

Americký pár tedy dodal vajíčko uměle oplodněné spermií Matthew Scotta, které měla „odnosit“ a porodit ukrajinská žena.

Po několikaměsíčním pátrání reportérka nalezla holčičku v ukrajinském Záporoží, průmyslovém centru jihovýchodně od hlavního města Kyjeva. Při pátrání jí pomáhali ukrajinští novináři.

Holčička žije v opatrovnictví místního dětského domova. Jmenuje se Bridget.

Malá Bridget se narodila předčasně v únoru roku 2016 ve 25. týdnu těhotenství a vážila jen něco přes 800 gramů. Bridget jsou nyní tři roky a má řadu postižení. Rodiče, kteří si její odnošení u ukrajinské ženy „objednali“, ji nechtějí. Objednali si jiné dítě… (Screenshot / YouTube)
Malá Bridget se narodila předčasně v únoru roku 2016 ve 25. týdnu těhotenství a vážila jen něco přes 800 gramů. Bridget jsou nyní tři roky a má řadu postižení. Rodiče, kteří si její odnošení u ukrajinské ženy „objednali“, ji nechtějí. Objednali si jiné dítě… (Screenshot / YouTube)

Narodila se předčasně v únoru roku 2016 ve 25. týdnu těhotenství a vážila jen něco přes 800 gramů. Podle zjištění reportérky byla teprve v březnu tohoto roku přesunuta do dětského domova Sonechko, protože většinu času tráví v nemocniční péči.

Bridget jsou nyní tři roky a má řadu postižení.

Vedení dětského domova a státní úřady umožnily reportérce setkání s malou Bridget a její ošetřovatelkou.

Pediatrická sestra Marina Boyková se o holčičku stará již od narození.

„Když Marina otevřela dveře, Bridget k ní natahovala ruce,“ píše reportérka. „Světlovlasá holčička je bystrá a okouzlující. Mezi těmi dvěma je láskyplné pouto, které cítí každý, kdo je pozoruje.“

Vývoj malé Bridget je pomalý kvůli předčasnému porodu. Narodila se spolu se svým dvojčetem, které se narodilo mrtvé. Umí vyslovit několik slov a s pomocí ošetřovatelky se najíst. Podle pediatrické sestry se jednou se správnou pomocí může naučit chodit.

Ředitelka dětského domova Natalia Syvoraksha reportérům předložila právní dokumenty, které obsahují dopis zaslaný jejími rodiči, v němž žádali o odpojení přístrojů, které po narození udržovaly Bridget při životě, aby mohla ve věku pěti měsíců a těžce nemocná „najít mír“. Tedy v podstatě požádali o její eutanasii.

„… 25. května 2016 jsme se dozvěděli, že Bridget je duševně a fyzicky nemocná, je ve vegetativním stavu a nemá šanci, že se stane normální osobou. … Lékaři radí a doporučují, abychom zastavili jakoukoliv léčbu, aby mohla najít mír,“ cituje reportérka v článku z dopisu zaslaného rodiči.

Bridget ale stále žije a s láskyplnou péčí pediatrické sestry se jí daří dobře.

„Nemůžete soudit dítě, jakmile se narodí. Toto dítě se nám nelíbí, chtěli jsme, aby po narození mělo hollywoodský úsměv,“ říká paní Boyková o rozhodnutí Američanů opustit svoji dceru. „Řekla bych jim, že mají úžasnou dceru.“

Ani Matthew Scott Etnyre (39 let) a Irmgard Paganová (61 let), biologičtí rodiče * malé Bridget, nakonec investigativní novinářce neunikli. Nalezla je ve státě Kalifornie. Situaci nepopřeli, ale odmítli zveřejnit svou výpověď v médiích.

Když byl Bridget jeden rok, poslali rodiče dopis svolující k její adopci.

Kritici nazývají komerční surogátní mateřství „obchodováním s dětmi“. Diskutují se také žhavé otázky, zda je umělé oplodnění přínosem a nadějí pro neplodné páry či homosexuály, nebo cesta pro lidstvo špatným směrem. (Volné dílo)
Kritici nazývají komerční surogátní mateřství „obchodováním s dětmi“. Diskutují se také žhavé otázky, zda je umělé oplodnění přínosem a nadějí pro neplodné páry či homosexuály, nebo cestou špatným směrem. (Volné dílo)

Narodila se sice „náhradní matce“ na Ukrajině, ale Bridget má americké rodiče. Úřady se s takovou situací těžko vypořádávají. Nakonec však zvítězil zdravý rozum a také výběr nejlepší varianty pro malou Bridget, která nakonec bude moci hledat novou rodinu, která by se o ni postarala.

Ukrajinský dětský ombudsman Nikolaj Kuleba, kterého jmenoval přímo ukrajinský prezident, reportérům sdělil, že je s případem malé Bridget obeznámen.

Ombudsman vyjádřil znepokojení nad tím, že podle posledních zpráv, které má k dispozici, si zmiňovaný americký pár na Ukrajině znovu „objednal“ další odnošení plodu, které vyústilo k porození dvojčat.

Reportáž ABC Foreign Correspondent o osudu malé Bridget

„Taková situace nebude ojedinělá, protože je pochopitelné, že pár investuje peníze a doufá, že získá zdravé dítě, ale někdy k tomu nedojde,“ řekl Kuleba dopisovatelce ABC.

Náhradní mateřství je v současné době na Ukrajině legální pouze pro heterosexuální páry za předpokladu, že prokáží zdravotní důvody, které jim brání v početí dítěte.

„Kromě toho, bouřlivé a proměnlivé politické prostředí Ukrajiny a všeobecně známá korupce na všech úrovních vlády znamenají malý dohled nad průmyslem, který v posledních letech zažil nebývalý růst,“ píše Samantha Hawleyová.

Ukrajinské ženy mohou vidět „náhradní mateřství“ jako zdroj většího množství peněz a řešení pro zlepšení životní situace. Bohaté páry v zahraničí zase jako možnost, jak získat dítě, které by jinak mít nemohli.

Diskuse se v tomto případě také dotýká samotných hranic lidství, kde začíná a končí chování člověka, aby ještě byl hoden si říkat člověk, a jak dalece můžeme manipulovat a nakládat s osudem dětí.

Podobné osudy dětí porozených prostřednictvím „náhradního mateřství“ přiměly Thajsko a Indii k zákonnému zákazu komerčního náhradního mateřství pro cizince.

Článek byl naposledy upraven 22. srpna 2019.

Původní reportáž stanice ABC v sekci Foreign Correspondent vedenou dopisovatelkou Samanthou Hawleyovou naleznete zde.

POZNÁMKA: * Technicky a biologicky vzato je Matthew Scott Etnyre (39 let) jako dárce spermií biologickým otcem dítěte. Irmgard Paganové je 61 let, a tedy je pravděpodobné, že již prodělala menopauzu a nemůže být dárkyní vajíčka. Je tedy možné (což se v reportáži ABC neuvádí), že vajíčko darovala další žena (za peníze), která je tedy biologickou matkou dítěte. Podle biologů je další matkou dítěte také ukrajinská žena, která miminko odnosila. Malá Bridget má tedy dvě matky a jednoho otce, ale žádný z nich se o ni nechce starat.

Další případy

V roce 2014 nalezla Samantha Hawleyová chlapečka Gammyho, jehož narození bylo „objednáno“ australským párem, který jej nechal v Thajsku, aby se o něj starala jeho náhradní matka. Narodila se dvojčata a australský pár chtěl pouze jedno dítě.

Reportáž: V roce 2015 hledala reportérka opuštěného chlapečka v Indii

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“