Redakce Epoch Times

27. 8. 2019

Čínský podnikatel Li Chuaj-čching byl minulý rok zatčen na základě vykonstruovaného obvinění ze „zapojení do mafie“, říká jeho obhájce. Nedávno bylo jeho obvinění bez objasnění změněno na „podněcování k rozvracení státní moci“ za sdílení článku o násilné historii čínské Rudé armády. Jeho majetek v hodnotě několika milionů dolarů, včetně jeho společnosti a nemovitostí, byl zabaven místními úřady komunistické strany.

Li Chuaj-čching (53 let), byl majitelem Fuhuadian Company, soukromého podniku v čínské megapoli Čchung-čching. V současné době je zadržován v místním záchytném středisku v okrese Ťiang-pej.

V polovině srpna 2019 obdržela jeho manželka Pao Jen a jeho právník soudní obžalobu s oznámením, že Li bude souzen 22. srpna 2019 u soudu v  Čchung-čching .

Podle tohoto obvinění se Li měl pokoušet o „podněcování k podvracení státní moci“ mezi říjnem 2017 a lednem 2018. Předmětem obžaloby je celkem sedm příspěvků na WeChatu, sociální mediální platformě podobné Facebooku. Post, který ho údajně dostal do vážných potíží, byl článek, který obviňoval čínskou Rudou armádu z toho, že v provincii Sečuán způsobila více než milion úmrtí.

Advokát najatý ženou podnikatele paní Pao Jen jako zástupce jejího manžela učinil více než 20 pokusů o setkání s ním, ale nikdy nedostal souhlas od okresní policie k jeho návštěvě.

Článek, který odhaloval zločiny spáchané Rudou armádou během čínské občanské války, byl založen na dobře zdokumentovaných zprávách, které lze nalézt alespoň ve třech čínských publikacích – Business Daily, New Sichuan a Sichuan Monthly.

Business Daily uvedl ve zprávě z 27. listopadu 1933: „Pouze v okrese Tchung-ťiang bylo rudými bandity zabito a popraveno více než 2 300 rodin bez ohledu na to, zda byly oběti bohaté nebo nikoliv, a dokonce ani ctnostní učenci nebyli ušetřeni. Nakonec zůstalo v celém kraji nedotčených jen několik desítek domácností.“

Důvod pro jeho zatčení by však mohl být jiný – jeho majetek.

Podle zprávy o analýze rizika trestního stíhání pro podnikatele z roku 2017 bylo v roce 2017 v Číně odsouzeno nejméně 2 292 čínských podnikatelů, mezi nimi 1 984 soukromých vedoucích společností, což představuje 86 procent z celkového čísla.

Jakmile je majitel soukromé společnosti odsouzen nebo obviněn z trestného činu, je jeho majetek často odebrán místními úředníky komunistické strany. V konkrétních případech nebyl podnikatelům majetek navrácen ani v případě, že je soud shledal nevinnými.

To je víceméně důvod, proč jsou soukromí podnikatelé vystaveni extrémně vysokému riziku, že budou nespravedlivě obviněni z trestných činů a jejich aktiva budou zabavena.

V únoru 2018 policie zabavila majetek Li Chuaj-čchinga včetně jeho společnosti a nemovitostí. Do případu byla policií vtažena i Liova sestra, které úřady rovněž zabavily majetek. Podle zastupujícího advokáta se celková hodnota majetku zabaveného těmto dvou rodinám přesáhla 100 milionů juanů (325 milionů korun).

Z původního článku publikovaného newyorskou redakcí deníku The Epoch Times přeložil Milan Kajínek.

Článek byl redakčně zkrácen.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“