Zachary Stieber Tom Ozimek

a 3. 10. 2019

Americký prezident Donald Trump stupňuje kritiku vůči snahám demokratů zbavit jej prezidentské funkce prostřednictvím tzv. impeachmentu – ústavní žaloby za závažný delikt. Snahu označil za pokus o puč.

Aktivity Demokratů přicházejí krátce poté, co skončilo takzvané Muellerovo vyšetřování, které mělo prokázat údajnou spolupráci Trumpa s Ruskem, které však spolupráci nepotvrdilo. Vyšetřování ukazuje, že největší podíl na zahájení šetření měli Demokraté (Obama, Clintonová), kteří využívali tehdejší funkce k ovlivňování CIA, FBI a médií – viz skandál SpyGate.

Na svém Twitteru ve středu Trump napsal: „S tím, jak se každým dnem dozvídám více a více, docházím k závěru, že se nejedná o impeachment, ale že jde o PUČ, jehož cílem je chopit se moci lidu, (vzít jim) jejich HLAS, jejich svobody, jejich druhý dodatek (americké ústavy), náboženství, armádu, hraniční zdi a jejich práva, která jim jako občanům Spojených států amerických dal Bůh.“

Tehdejší viceprezident Joe Biden po příjezdu na schůzku s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, Kyjev 16. ledna 2017. (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)

Další vyšetřování?

Minulý týden zahájili američtí Demokraté kampaň za spuštění vyšetřování prezidenta Trumpa v souvislosti s jeho telefonátem s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. V rozhovoru Trump požádal Zelenského o vyšetřování jednoho z demokratických kandidátů na prezidenta Joe Bidena a jeho syna Huntera.

Bílý dům minulý týden zveřejnil přepis části onoho rozhovoru z 25. července. V rozhovoru dle všeho Trump naráží na video, ve kterém se Joe Biden chlubí tím, jak tlačil na propuštění ukrajinského prokurátora pod výhrůžkou zadržení půjček v hodnotě miliardy dolarů.

Ukrajinský generální prokurátor Viktor Šokin vyšetřoval společnost Burisma, jejímž členem představenstva byl Hunter Biden.

V té době ukrajinský generální prokurátor Viktor Šokin vyšetřoval společnost Burisma, jejímž členem představenstva byl Hunter Biden. Šokin před Evropským soudním dvorem místopřísežně prohlásil, že byl sesazen ze své funkce, protože odmítl zastavit vyšetřování Bidena.

Minulý čtvrtek se na veřejnost dostala stížnost takzvaného informátora (whistleblower), ve které informátor označuje Trumpovu snahu v rozhovoru se Zelenským za „zneužití úřední moci za účelem získání politické výhody“.

Ministerstvo spravedlnosti USA posoudilo obvinění „informátora“ a rozhodlo, že ve věci není třeba podnikat další kroky.

Demokraté již před rozhodnutím naznačili, že jsou připraveni rychle zahájit proces impeachmentu – ústavní žaloby.

Snaha Demokratů o další Trumpovo vyšetřování se tak může jevit jako novým pokus o jeho sesazení, ve světle předchozího Muellerova vyšetřování, které stálo 32 milionů dolarů a nepřineslo žádné výsledky. Proces vyšetřování (byť nakonec bezvýsledný) vytvářel značný mediální tlak a ovlivňoval veřejné mínění.


Související: Přepis rozhovoru ukazuje, že Trump nevyvíjel na Zelenského „nátlak“, aby vyšetřoval Bidena (anglicky)


Schiffovy přešlapy

Zástupci volební kampaně demokratů připustili v rozhovorech pro Epoch Times, že impeachment skýtá pro demokraty potenciální rizika.

Předseda Zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů USA, demokrat Adam Schiff, se stal terčem kritiky poté, co během slyšení výboru (které se oficiálně zaznamenávalo) prezentoval nepravdivou verzi Trumpova telefonátu s ukrajinským prezidentem, což později sám Schiff vysvětloval tím, že se z jeho strany jednalo o „pokus o parodii“. Zpravodajský výbor je jedním z těch, které vedou vyšetřování prezidenta.

Adam Schiff spolu s šéfkou Sněmovny reprezentantů Pellosiovou na tiskové konferenci týkající se impeachmentu v Capitolu. Washington D. C., 2. říjen 2019
Adam Schiff spolu s šéfkou Sněmovny reprezentantů Pelosiovou (Demokraté) na tiskové konferenci týkající se impeachmentu v Capitolu. Washington, D. C., 2. říjen 2019. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Předseda republikánů ve Sněmovně reprezentantů, Kevin McCarthy, 2. října inicioval rezoluci za vyslovení nedůvěry Schiffovi.

„Předseda Adam Schiff lže Američanům již léta,“ napsal na svém Twitteru McCarthy. „Teď je dokonce tak zoufalý, že chce prezidenta poškodit doslova výrobou falešné verze telefonátu. Co je moc, to je moc,“ míní McCarthy.

Další pozdvižení kolem Schiffa přišlo ve stejný den jako McCarthyho vyjádření. Poté, co se v New York Times objevila informace, že Schiff pomáhal informátorovi podat inkriminovanou stížnost, vysoce postavení republikáni obvinili Schiffa z manipulace a vytvoření plánu impeachmentu.

Schiff totiž 17. září v rozhovoru pro MSNBC tvrdil, že neměl „přímý kontakt“ s osobou, která podala stížnost.

Zprávu New York Times potvrdil nepřímo i Schiffův mluvčí: „Stejně jako tomu bylo v minulosti u jiných informátorů u výborů vedených republikány či demokraty, i tento kontaktoval výbor a žádal o radu, jak nahlásit možné nesprávné konání v rámci jurisdikce zpravodajské komunity.“

Překlad a redakční úprava původních článků (1, 2) newyorské redakce Epoch Times: J. S.M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“