Mark Tapscott

10. 10. 2019

WASHINGTON — Američtí zákonodárci mohou zneužít svých politických postavení ve vlastní prospěch tím, že využívají mnoha výhod a privilegií, jenž skýtá zcela legální „pay-to-play“ systém v Kongresu, uvádí nezisková organizace OpenTheBooks.com.

Téměř 97 procent Kongresu je znovu zvoleno každý volební rok. Avšak jen 17 procent Američanů věří, že tito zástupci odvádějí dobrou práci. Server OpenTheBooks.com si v úvodu své zprávy vydané 9. října položil otázku: „Proč?“.

Velkým důvodem, proč je znovuzvolení pro všechny členy Kongresu téměř zcela jisté, je právní a regulační kultura, která prostupuje Capitol Hill, jak je popsáno ve zprávě:

„Členové Kongresu vlastní investiční akcie, jsou zaměstnáni u federálních kontraktorů (kterým na oplátku plynou miliardy dolarů z kapes daňových poplatníků) a pobírají od nich důchody.“

„Kongresmani navíc podporují právní předpisy, které se těchto kontraktorů přímo dotýkají. Nezřídka se do toho zapojí i lobbisté a jejich právníci. Na oplátku si pak tito všichni pomáhají navzájem, například darováním finančního obnosu na podporu kampaně a podobně.“

Zpráva poskytuje podrobnosti o tom, jak se vysoká hra s penězi poplatníků hraje. Autoři dokázali identifikovat nejštědřejší sponzory kampaní jenž vynakládají stovky tisíc dolarů a na oplátku dostávají odměny ve formě federálních dotací nebo smluv v řádech miliónů, ne-li miliard dolarů.

OpenTheBooks, americká nezisková organizace se sídlem v Chicagu, se od začátku snaží dosáhnout toho, aby vládní výdaje na všech úrovních vlády byly snadno přístupné daňovým poplatníkům jejich zveřejněním na internetu.

Zpráva nazvaná „The Congressional Favor Factory: Legalized Pay-to-Play“ – vysvětluje, jak senátoři a zástupci běžně využívají legálních výhod „federálních grantů, dárcovství, kampaní, investic, zaměstnanosti, moci a vlivu“, aby sami sebe finančně a politicky obohatili.

Případové studie

Popsané případové studie jsou založeny na příbězích šesti současných a čtyř bývalých členů Sněmovny reprezentantů a popisují, jak systém „pay-to-play“ funguje. Jako zdroj posloužily údaje o výdajích z webu usaspending.com, data o příspěvcích na kampaně poskytnuté Federální volební komisí (FEC) či formuláře zveřejněné samotným kongresem.

Jedním z popsaných případů je situace okolo demokrata Jima Coopera. Cooper loboval v kongresu jménem Vanderbiltské university, jenž se nachází v jeho okrsku a příhodně sponzorovala či přispěla na 10 různých událostí s ním spojených.

Na oplátku univerzita obdržela mezi lety 2014 až 2018 granty a federální zakázky v celkové hodnotě téměř 2,4 miliard amerických dolarů.

Největšími přispěvovateli na Cooperovy politické kampaně za znovuzvolení v letech 2009 až 2018 byli vedoucí pracovníci a zaměstnanci univerzity. Celkově na jeho účtu přistála částka přesahující 135 000 USD.

Obdobně obdržel jako pomocný profesor mezi lety 2005 až 2018 v průměru 23 500 USD ročně za výuku kurzů MBA.

Řadu podobných případů lze najít i na straně republikánů včetně Toma Cola, Chathy McMorris-Rogersové či Erika Paulsena. Detaily o těchto případech lze elektronicky dohledat na internetu.

Odstranění střetu zájmů

„Pravidla byla stanovena Kongresem, takže často co je legální, nemusí být nutně etické,“ prohlásil v rozhovoru pro The Epoch Times prezident OpenThebooks, Adam Andrzejewski.

„Můžete umýt vnější stranu šálku, ale ta vnitřní bude stále špinavá,“ dodal. K potlačení střetu zájmů je podle něj třeba odvážných lidí.

„Naše zpráva vrhá nové světlo na to, jak mohou členové kongresu využít státní bohatství pro svůj vlastní politický a osobní zisk. Obě strany nesou zodpovědnost,“ doplnil.

Vyvíjený tlak na senátory a jejich zástupce dle Andrzejewského nestačí. Řešením je dle jeho slov kategoricky odmítat dary na kampaň od federálních partnerů a jejich přidružených společností. Tím dojde k odstranění střetu zájmů.

Z původního článku newyorské redakce přeložil a upravil: Petr Matějček

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.