Ondřej Horecký

30. 11. 2019

S blížícím se Mikulášem se v obchodech objevila záplava čokoládových postaviček Mikuláše, čerta a anděla. Některé z nich jsou však z falešné čokolády, varuje spotřebitelská organizace dTest.

Pod poutavým obalem může na zákazníky čekat pouhá náhražka čokolády, kterou nelze podle vzhledu rozeznat.

„Mají stejného výrobce, stejnou váhu i velikost a cenový rozdíl mezi nimi činí pouhé tři koruny. Přesto se 60gramové figurky anděla a Mikuláše svým složením významně liší. Anděl, za kterého jsme zaplatili 24,90 Kč, je z mléčné čokolády. Mikuláš, který stál 21,90 Kč, je vyroben převážně z cukru a palmového tuku,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Ne všechny čokoládové postavičky jsou si rovny. Přestože se tváří obě jako čokoládové, jedna z nich je vyrobena z levnější náhražky. (dTest)

Jak tedy zjistit, zda jsou postavičky vyrobeny z pravé čokolády? Na spodní nebo zadní straně každé figurky musí být nalepena malá etiketa s označením výrobku. Pokud je tam napsáno, že jde o čokoládu, je to opravdu čokoláda. Pokud je zde uvedeno „mléčná pochoutka“ a „cukrovinka“, pak o čokoládu nejde.

Jestli je postavička z čokolády, uvidíte v označení výrobku. (dTest)

Další indicie je složení. U složení potravin se suroviny uvádějí od těch použitých v největším množství až po ty procentuálně nejméně zastoupené.

Falešná čokoláda neobsahuje kakaové máslo ani kakaovou hmotu. Obsah kakaa v prášku je minimální. (dTest)

Hned po cukru musí u mléčných čokolád následovat kakaové máslo a kakaová hmota. Tyto suroviny naopak u napodobenin nenaleznete. Místo nich bude po cukru následovat ztužený rostlinný tuk a sušená mléčná syrovátka, přičemž kakaový prášek se objeví až ke konci, píše se v tiskové zprávě dTestu.

Při výběru čtěte etikety. Čokoláda musí obsahovat kakaovou hmotu. (dTest)

Podle státní vyhlášky musí čokolády zahrnovat také údaj o obsahu kakaové sušiny. U mléčných čokolád to musí být nejméně 25 procent, u čokolády hořké je to 35 procent.

Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška č. 76/2003 Sb.?

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a sladidel.

Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.

Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60–75 %, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.