S blížícím se Mikulášem se v obchodech objevila záplava čokoládových postaviček Mikuláše, čerta a anděla. Některé z nich jsou však z falešné čokolády, varuje spotřebitelská organizace dTest.
Pod poutavým obalem může na zákazníky čekat pouhá náhražka čokolády, kterou nelze podle vzhledu rozeznat.
„Mají stejného výrobce, stejnou váhu i velikost a cenový rozdíl mezi nimi činí pouhé tři koruny. Přesto se 60gramové figurky anděla a Mikuláše svým složením významně liší. Anděl, za kterého jsme zaplatili 24,90 Kč, je z mléčné čokolády. Mikuláš, který stál 21,90 Kč, je vyroben převážně z cukru a palmového tuku,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.
Jak tedy zjistit, zda jsou postavičky vyrobeny z pravé čokolády? Na spodní nebo zadní straně každé figurky musí být nalepena malá etiketa s označením výrobku. Pokud je tam napsáno, že jde o čokoládu, je to opravdu čokoláda. Pokud je zde uvedeno „mléčná pochoutka“ a „cukrovinka“, pak o čokoládu nejde.
Další indicie je složení. U složení potravin se suroviny uvádějí od těch použitých v největším množství až po ty procentuálně nejméně zastoupené.
Hned po cukru musí u mléčných čokolád následovat kakaové máslo a kakaová hmota. Tyto suroviny naopak u napodobenin nenaleznete. Místo nich bude po cukru následovat ztužený rostlinný tuk a sušená mléčná syrovátka, přičemž kakaový prášek se objeví až ke konci, píše se v tiskové zprávě dTestu.
Podle státní vyhlášky musí čokolády zahrnovat také údaj o obsahu kakaové sušiny. U mléčných čokolád to musí být nejméně 25 procent, u čokolády hořké je to 35 procent.
Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška č. 76/2003 Sb.?
Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a sladidel.
Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.
Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60–75 %, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.