Jiří Chlebníček

25. 12. 2019

Na západních univerzitách se stále více skloňuje slovo neomarxismus. Jak se tento pojem zrodil a jaké jsou cíle neomarxistů? Jsou české vysoké školy v ohrožení neomarxismu nebo lze říci, že se pouze otevírají novému pojetí „svobody“? Na tato a další témata jsme se ptali profesorky Karlovy univerzity paní Anny Hogenové.

Prof. PhDr. Anna Hogenová, CSc. je česká filosofka, fenomenoložka. Přednáší na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, kde je zároveň vedoucí Oddělení filosofie a etiky, a na Husitské teologické fakultě, kde je zároveň vedoucí Katedry filozofie.

Zabývá se tématy jako pohyb, pravda jako neskrytost (alétheia), tělo a tělesnost a filosofie sportu. Dodnes napsala několik desítek knih.

Upoutávka na sérii rozhovorů

Kamera a střih – Michal Kováč.

Série rozhovorů

Série rozhovorů s profesorkou Annou Hogenovou bude postupně vycházet na YouTubefacebookových stránkách redakce Epoch Times.


1. Díl: Co je neomarxismus nebo kulturní marxismus? Proč opouštíme tradiční hodnoty?

Kamera a střih – Michal Kováč.

OTÁZKY:

Co je to neomarxismus anebo kulturní marxismus?

Proč je to aktuální téma právě dnes?

Proč si myslíte, že opouštíme hodnoty, které nám byly po stovky let vlastní?

Když si vezmeme komunistické systémy, které si zakládaly na „velikosti“, můžeme k tomuto neomarxismus připodobnit a mají společnosti svým způsobem tuto touhu po moci a velikosti?


2. Díl: Antonio Gramsci, Friedrich Nietzsche a velké korporátní firmy

Kamera a střih – Michal Kováč.

OTÁZKY:

Antonio Gramsci v první polovině 20. století hovořil o „dlouhém pochodu institucemi“. Je zde taková agenda a myslíte, že se naplní nebo naplňuje?

Friedrich Nietzsche, představitel nihilismu, vytvořil určitý koncept hodnotové prázdnoty. Čím tu prázdnotu můžeme vyplnit?

Dříve byl trend působit ve velkých korporátních firmách. Teď se to údajně obrací a ti dobří, motivovaní lidé mají tendenci chodit do středních a menších firem, kde vazby nejsou tolik zkostnatělé, kde se používají lidské způsoby a člověk tam má volnější ruku.


3. Díl: Minulost, historie, neomarxismus a zpochybňování hodnot

Kamera a střih – Michal Kováč.

OTÁZKY:

Pokud neomarxismus nezohledňuje minulost a historii, jak byste definovala naši současnou společnost, co se týče hodnot samotných?

Myslíte, že určité rozprostírání pravdy souvisí s tím, že principy sami rozmělňujeme a zpochybňujeme věci, které bychom dříve nezpochybňovali?


4. Díl: Jak se mění vývoj společnosti, vysokého školství u nás a v zahraničí v kontextu neomarxismu

Kamera a střih – Michal Kováč.

OTÁZKY:

Pokud by mělo dojít k nějakému obratu ve vývoji současné situace, přijde taková změna shora nebo zespodu?

Pokud se bavíme o politické moci, tak k té moci se musí člověk nějakým způsobem dostat. Je politická garnitura odrazem společnosti?

Může to být tak, že změny lze dosáhnout činností na úrovni jednotlivce – jaký je, jak žije v jeho rodině, jak se stará o svoje prostředí, jak se chová v práci?

Když se bavíme o změně vysokého školství v kontextu s neomarxismem, jak je to na západě a jak je to u nás? Dokázala byste to porovnat?


5. Díl: Jaká je mladá generace studentů, tažena proudem nebo přemýšlí? Vrátíme se ke kořenům, nebo budeme experimentovat dál?

OTÁZKY:

Někteří mladí lidé jsou taženi moderním světem a jeho proudy. Můžeme vidět i mladé lidi, kteří vystupují, jsou schopni o různých tématech mluvit racionálně na základě faktů, nebojí se a jsou odvážní. Jací jsou Vaši studenti?

Zeptám se na závěr, jaká je Vaše prognóza? Jaký bude podle Vás další vývoj, vrátíme se opět ke kořenům, nebo budeme experimentovat dál?

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.