Závin na řecký způsob s osvědčenou kombinací špenát a feta (jako alternativu lze použít i balkánský sýr), to vše zabaleno do listového těsta. Kopr dodává pokrmu další chuťový rozměr. Velice chutné a zdravé jídlo, které poslouží jako vydatná svačina při výletech nebo jako nápadité pohoštění pro návštěvy. Samotný recept je snadný a rychlý a hlavně…je to mňamka, kterou se zavděčíte každému, i vegetariánům.
Pokud máte na zahrádce čerstvý špenát, využijte ten. Pokud ne, použijte i mražený, ale nezapomeňte – musí jít o LISTOVÝ špenát.
Osobně doporučuji jít na jistotu a sáhnout po značce Bonduelle, která kvalitou daleko předčí ostatní značky a neobsahuje tolik vody.
Špenát je velmi zdravá rostlina. Jak již víme, špenát sice nemá tolik železa, jak se dříve předpokládalo, ale nabízí možná daleko více. Obsahuje vitamín A, který chrání sliznice a podporuje imunitu, vitamín B8, který má vliv na lepší pevnost vlasů, nehtů, kůže a pohybového aparátu.
Vitamín B3 se zase podílí na lepším spánku, posiluje srdce a cévní systém a zlepšuje metabolismus. Kyselina listová působí pozitivně na krvetvorbu a je potřebná pro zdraví lidského plodu. Zároveň prospívá dobrému duševnímu zdraví a je prevencí chorob srdce a cév, stejně tak je výborná pro náš sluch.
Dále špenát obsahuje řadu minerálů jako hořčík, draslík, sodík, vápník, mangan, měd‘.
Špenátový závin se sýrem feta
Ingredience
- 800 g čerstvého špenátu nebo 500-800 g mraženého špenátu
- 250 g feta sýru popř. balkánského
- 1 balení listového těsta
- 1 lžíce čerstvého kopru (možno i mražený)
- 1-2 vejce (lze vynechat)
- menší hrst petrželové natě (lze vynechat)
- 4 jarní cibulky (lze vynechat)
- pepř, sůl
- olej nebo máslo na vymazání formy
Postup
- Pečlivě špenát omyjte, ať později nekřoupete hlínu. Nakrájejte listy na malé kousky. Vymačkejte špenát, ať se všechna tekutina dostane pryč. Pokud používáte mražené špenátové listy, rozmražte je nejdřív na nižší nastavení v mikrovlnce a pak z nich pečlivě vymačkejte všechnu vodu. Následně listy nahrubo nakrájejte nebo nastříhejte.
- Vložte špenát do velké mísy. Do mísy přidejte nahrubo nastrouhaný nebo nadrolený feta sýr. Přidejte omytý a nadrobno nakrájený kopr, jarní cibulku a petrželovou nať. Rozbijte vajíčka a přidejte je do mísy. Opepřete a osolte. Nezapomeňte, že feta sýr je hodně slaný, tak to nepřežeňte. Vše dobře promíchejte.
- Olejem nebo máslem si vymažte menší pekáč (do kterého se vejde 1-2 centimetrová vrstva špenátové směsi). Na spodek pekáče umístěte větší polovinu rozváleného listového těsta tak, aby přečnívalo přes okraj pekáče.
- Na těsto vysypte a vyrovnejte špenátovou směs. Přehněte okraje těsta dovnitř pekáče a zbylou polovinu těsta překlopte nahoru. Přebývající těsto můžete odkrojit a dát ještě nahoru. Nožem vytlačte do horního těsta jemnou rýhu ve tvaru mřížky, podle které výtvor po upečení nakrájíte. Potřete trochou oleje (popř. vajíčka nebo vody) a dejte zapéct do trouby na 180 C.
- Pečte cca 25 minut nebo dokud není těsto nazlatovělé. Po vytažení nakrájejte podle mřížky na kostky.
Poznámky
Špenátovou směs můžete samozřejmě dát i do klasického závinu, tj. zabalit směs do listového těsta do rolky jako štrůdl.
Pokud nechcete použít žádný olej, těsto potřete rozšlehaným vajíčkem nebo vodou a pečte na pečícím papíře.