Milan Kajínek

19. 3. 2020

Čínský umělec s přezdívkou Badiucao přiletěl do Prahy a začal v ulicích města vylepovat plakáty s tváří zatčeného čínského doktora Li Wen-lianga (34 let), který mezi prvními varoval před nebezpečným virem (nyní znám jako koronavirus), ale byl čínskými úřady umlčen, později sám na virus zemřel.

Doktor Li Wen-liang působil jako oftalmolog v čínském městě Wu-chan, epicentru epidemie, která se později rozšířila do celého světa.

Koncem prosince 2019 se pokusil varovat ostatní lékaře v prvních dnech propuknutí epidemie tím, že poslal své nemocnici zprávu, která měla kolegy upozornit na záhadnou novou nemoc. Sedm lidí již bylo v karanténě a projevovali příznaky podobné onemocnění SARS, aby lékaři zvážili použití ochranných prostředků, aby se zabránilo jejich infikování, uvedl list The Guardian.

Příběh Li Wen-lianga ilustruje, jakým způsobem komunistická strana Číny zakrývala existenci epidemie a špatně zvládla situaci, což umožnilo, aby se virus rozšířil po celé Číně a epidemie přešla do celosvětové pandemie.

Dr. Li Wen-liang, který se v prosinci 2019 pokusil přitáhnou pozornost k výskytu nového nebezpečného viru. (Photograph: Handout)

Čínské bezpečnostní složky ho přišly zatknout do jeho domu čtyři dny poté, co poslal zmiňované varování, a obvinily ho z „nepravdivých komentářů“, „šíření fám“ a protiprávního jednání, které narušuje společenský řád. O jeho zatčení informovaly BBC News.

Lékař musel podepsat prohlášení, že o nemoci nebude dále šířit informace.

Týden poté byl koronavirem nakažen i on sám a během dvou týdnů virus zaplavil celou Čínu.

Poté, co státem kontrolované mediální kanály informovaly o tom, že zemřel, zprávy o jeho smrti vyvolaly mimořádný celonárodní ohlas. Číňané vyjadřovali smutek a hněv na sociálních médiích.

Umělec a disident Baiducao

Jak se redakce Epoch Times dozvěděla, byl Baduicao, který po Praze vylepuje plakáty umlčeného čínského lékaře, pozván na letošní ročník filmového festivalu Jeden svět. Festival zařadil na program dokument China’s Artful Dissident o jeho životě a jeho uměleckém boji proti čínskému totalitnímu režimu.

Jako čínský disident využívá uměleckých forem, grafiky, malby a dalších, k poukazování na násilné represe a zločiny, kterých se komunistická strana v jeho rodné zemi dopouští.

TIP: Rozhovor s umělcem Badiucao na stránce Zprávyseznam.cz

Čína ale tvrdí, že má všechno pod kontrolou... Přesně tak, ale i teď lidé nevědí, jestli tomu mají nebo nemají věřit. A celý svět se nyní soustředí jen na virus a na nic jiného. Čínu všichni vyzdvihují, jak to zvládla, jak umí efektivně řešit takové věci. Co ale svět nevidí, je, za jakou cenu to Čína udělala… Spousta lidí tam umírá. Slyším mnoho děsivých příběhů. O tom, že rodiče museli zůstat doma a nevycházet a jejich děti zemřely, protože neměly co jíst. Tragédie se tam dějí každý den a v médiích, zvlášť v těch čínských, najdete jen ty úspěchy a sebechválu, jak to vláda zvládá skvěle. Ale to i ve světových médiích. A kdo tedy bude vyprávět jejich příběhy?…

Umlčeni za zprávy o nebezpečném viru

Začátkem ledna 2020, kdy už byly ve Wu-chanu pravděpodobně stovky případů nakažení koronavirem, neváhaly čínské úřady umlčet lékaře, kteří o nebezpečnosti nového viru informovali na sociálních sítích.

Projekt Sinopsis ve svém článku z 16. března 2020 uvádí jako příklady umlčování právě oftalmologa Li Wen-lianga, který později na virus zemřel, nebo primářky pohotovosti Ústřední nemocnice ve Wu-chanu paní Aj Fen.

Grafika vyrobená čínským disidentem Badiucao žijícím v Austrálii nazvaná: „Jak dostat wuchanský koronavirus pod kontrolu“. (Badiucao)

Po uzavření Wu-chanu pak postupně „zmizeli“ mimo jiné dva občanští aktivisté – amatérští novináři, kteří se snažili o situaci informovat ve svých videích, podnikatel Fang Pin, právník Čchen Čchiu-š‘, a také nezávislý novinář Li Ce-chua.

Podle organizace Chinese Human Rights Defenders již bylo zdokumentováno 450 případů zatčení občanů za „šíření fám na internetu“.

Výhrůžkám nebo blokování pak museli na svých WeChatových účtech čelit i uživatelé v zahraničí a z ČLR bylo vyhoštěno několik zahraničních novinářů.

Umlčeni:

Represivní postupy čínského režimu proti takzvaným „fámám“, které měly podle komunistické strany ohrožovat „stabilitu“, vedly k tomu, že nový virus a jeho nebezpečnost nebyly včas rozpoznány a nebyla zavedena bezpečnostní opatření. Díky tomu se mohl rychle rozšířit po celé Číně a do celého světa.

Umělec a disident Badiucao u Lenonvy zdi v Praze se svým plakátem doktora Li Wen-lianga. (Baduicao)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).