Tom Ozimek

25. 3. 2020

V boji proti viru KS Číny již vědci identifikovali skoro 70 léků a sloučenin, některé experimentální a některé již schválené zdravotnickými organizacemi.

Epoch Times označuje nový koronavirus SARS-CoV-2 názvem „virus KS Číny“, protože Komunistická strana Číny existenci nového nebezpečného viru tajila po dobu šesti týdnů a umlčovala hlasy těch, kteří na nebezpečí upozorňovali. V důsledku toho došlo k nekontrolovanému rozšíření viru v Číně a později v celém světě.

předběžné studii publikované 22. března na bioRxid poukázal vědecký tým na nalezení stovek „vysoce přesvědčivých“ interakcí mezi proteiny viru SARS-CoV-2 a lidskými proteiny citlivými k léčivům.

Novel Coronavirus SARS CoV 2 NIAID RML 1 1200x1022
Záběr z 13. února 2020 z elektronového mikroskopu na SARS-CoV-2 (žlutě) – viru, který Epoch Times nazývá virem KS Číny – patogen, jenž způsobuje nemoc COVID-19. (Se svolením NIAID-RML)

Tým zjistil, že téměř 70 jemu známých látek má potenciální vliv na potlačení viru. Z toho dva se nyní klinicky testují a další jsou již schváleny americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

„Mezi nimi zkoumáme 66 lidských proteinů nebo hostitelských faktorů citlivých k léčivům. Tyto proteiny a faktory byly vystaveny 69 lékům či látkám schváleným FDA, u kterých nyní vyhodnocujeme účinnost chemickou analýzou u živé infekce SARS-CoV-2,“ uvádí tým.

Skutečnost, že lidské proteiny nebo hostitelské faktory jsou existujícími léky a experimentálními sloučeninami ovlivněny, umožňují lépe identifikovat „efektivní molekulární cíle“, které by potenciální antivirotika na bázi těchto léčiv či sloučenin mohla zasáhnout.

Na seznamu zkoumaných látek je např. chlorochin, který zabijí parazita způsobujícího malárii. Tento lék může vytvářet vzájemnou interakci také s lidským proteinem zvaným Sigma-1 receptor, což je ten stejný, na který útočí nový koronavirus z Wu-chanu.

Chlorochin

Chlorochin je již schváleným léčivem FDA proti malárii, lupénce a revmatoidní artritidě.

Minulý týden FDA schválil testování chlorochinu a remdesiviru na pacientech, kteří mají COVID-19.

Dr. Anthony Fauci, ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění, řekl, že potenciální efektivita léku proti viru byla založena na neoficiálních důkazech a hypotézu musí potvrdit klinické testy.

Bývalý šéf FDA, dr. Scott Gottlieb, řekl pro CBS News, že studie zaměřená na chlorochin čítala kolem 20 pacientů a zlepšení bylo patrné jen u šesti z nich.

„A přínos, na který poukazovali, spočíval ve snížení množství viru v nose pacientů, když jim dělali výtěry,“ řekl Gottlieb. „Takže by mohlo být dost možné, že lék snižuje šíření viru, ale nemusí mít vliv na průběh nemoci těchto pacientů. Takže informace jsou předběžné.“

Překlad a redakční úprava původního článku newyorské redakce: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“