Milan Kajínek

7. 4. 2020

„Začínám si myslet, že data z Číny nebyla úplně korektní,” uvedl epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula k informacím o tom, že Čína epidemii koronaviru zastavila, v pořadu DVTV 6. dubna 2020.

„Naše první údaje vycházely z trochu vyfabulovaných údajů z Číny,“ řekl Prymula. „Čína neposkytuje korektní data. Nedává logiku, že tam případy nenarůstají, protože ve světě se za poslední dva až tři týdny počet nakažených dramaticky zvedl,“ dodal Prymula.

Údaje o vývoji epidemie koronaviru v Číně, podávané mezinárodnímu společenství čínským režimem (Komunistickou stranou Číny), na které naráží náměstek Prymula, byly v minulosti opakovaně zpochybněny. O jejich zkreslování informovaly zdroje přímo z Číny (lékaři, novináři, občané). Zkreslování počtu nakažených a mrtvých naznačují také analýzy dat z různých odvětví.

Počet nakažených a mrtvých může být podle této analýzy v Číně až 12x větší, než uvádí čínský režim.

„To, co se dělo v Anglii a ve Švédsku, byla strategie nechat epidemii proběhnout populací, což se neukazuje jako úplně šťastná věc,“ uvádí Prymula také v kontextu nových zjištění, že čínský režim, který byl dosud považován za „vzor“, jak se s epidemií vypořádat, uvádí vykonstruovaná data. Protože experti a vlády věřili, že „čínský způsob“ funguje, snažili se jeho kroky kopírovat. Ale po zjištění, že komunistická strana skutečně údaje ve velké míře zkresluje, nedávají už podobná opatření smysl, protože zničí ekonomiky zemí a požadovaného výsledku nebude dosaženo.

„Ale řízený přístup, který by nebyl až tak restriktivní, jako je to teď v naprosté většině zemí, možná zasluhuje pozornost,“ míní Prymula. „Aby z dlouhodobého hlediska nedošlo k naprostému utlumení. Regulovat kategorie, které jsou rizikové, a ty uschovat.“

Kdo (a proč) zpochybňuje důvěryhodnost čínských statistik

Mezi prvními v ČR byla Česká tisková kancelář (ČTK), která přebrala zprávu od Japonské tiskové agentury Kjódó, která 9. března 2020  zveřejnila informace poskytnuté lékařem z nemocnice ve městě Wu-chan. Lékař agentuře sdělil, že čínské úřady v oblasti manipulují s údaji týkajícími se počtu nově nakažených a již vyléčených osob. Podle něho chce komunistická strana vyzdvihnout úspěchy vlády prezidenta Si Ťin-pchinga v „boji“ s epidemií koronaviru a předkládá podvržené statistiky.

Další je ekonomický deník E15, který v článku ze 31. března 2020 uvedl, že „ve světle počtu obětí v evropských zemích si řada světových médií klade otázku, zda jsou čínské statistiky úplné“. Dále také citoval německý list Deutche Welle, který zveřejnil zprávu čínského bloggera, biochemika jménem Fang Čou-c‘: „Dokonce ani generace důchodců, kdysi tak loajální ke (komunistické) straně, tomuto nesmyslu nevěří.“

30. března 2020 přichází se zprávou také ČT24. Čína hlásí oficiálně celkem 3 304 mrtvých, 81 470 nakažených a více než 75 tisíc uzdravených pacientů. „Skutečnost bude zcela jistě jiná,“ upozorňuje zpravodajka ČT ve východní Asii Barbora Šámalová. „Také víme, že někteří lidé zemřeli, aniž by jim byly provedeny testy na koronavirus, takže z těch statistik prostě vypadli,“ doplňuje. Skutečné počty vycházejí najevo až teď, když se ve Wu-chanu uvolnil pohyb a krematoria začala vydávat urny s ostatky zesnulých.

Deník The Guardian 23. března 2020 uvedl, že přestože se obyvatelé Číny vracejí do práce, obyvatelé a analytici pochybují o téměř nulovém výskytu nakažených koronavirem. Vedoucí představitelé komunistické strany podle nich „upřednostňují restartování ekonomiky před rozhodujícím omezením epidemie“. The Guardian dále napsal, že i přes „agresivní opatření“ přijatá k omezení epidemie, existují mnohé pochybnosti o tom, že čísla jsou tak příznivá, jak čínské úřady uvádějí. Dále citoval některé obyvatele Wu-chanu: „Opravdu se obávám, že uvnitř Wu-chanu je stále mnoho asymptomaticky infikovaných lidí.“ ; „Nevěřím [číslům]. Tato epidemie nezmizí tak snadno.“ ; „Každý racionální člověk by pochyboval o těchto číslech.“

Agentura Bloomberg 4. března 2020 napsala, že přestože čínské úřady uvádějí snižující se počet případů nakažení, „stále existují pochybnosti o tom, zda (čínské) vládní statistiky ukazují úplný obraz“. Agentura dále uvádí, že „nedůvěra v čínské oficiální statistiky, které byly opakovaně revidovány v průběhu epidemie, přetrvává“. A dodává, že čínské úřady opakovaně měnily definice toho, co je potvrzený případ infekce, což dále zkresluje skutečná čísla.

Celý přehled zpráv a zdrojů zpochybňujících předávaná data…

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.