Ondřej Horecký

2. 5. 2020

Už vás nebaví zdlouhavé a nudné ruční loupání česneku? Redaktor rubriky Potravin a stravování u The Washington Post, Joe Yonan, v tomto videu ukazuje pět způsobů, jak česnek oloupat velmi snadno.

Video už sice bylo vydáno před nějakým tím rokem, ale tyto triky jsou rozhodně nadčasové, sám některé z nich v kuchyni využívám.

1. Kovové mísy

Loupání česneku za pomocí kovových mís. (YouTube screenshot)

Vložte palici česneku do kovové mísy, přikryjte další mísou a pořádně protřepejte. Bude to hlasité, ale zjistíte, že se to vyplatí. Skoro všechny stroužky skončí oloupané.

Podobného efektu můžete dosáhnout i ve větším kovovém hrnci s pokličkou, nemusí to být zrovna mísy. Tato metoda se hodí zejména při větším množství česneku, koneckonců komu by to chtělo loupat všechno ručně.

2. Silikonová trubička

20140621-cesnek2
Použití silikonové trubičky na loupání česneku. (Screenshot)

Šikovný vynález silikonové trubičky či válečku funguje jednoduše. Když do ní vložíte stroužky a párkrát poválíte, suchá slupka se přichytí k trubičce.

Nevýhodou je, že si musíte takovéhoto pomocníka koupit. Navíc při větším objemu česneku to bude zdlouhavá práce.

3. Mikrovlnná trouba

20140621-cesnek3
Použitím mikrovlnné trouby na česnek si můžeme usnadnit jeho následné oloupání. (Screenshot)

Po asi 20 vteřinách v mikrovlnce půjde slupka česneku odloupnout při sebemenším kontaktu.

4. Opražení

20140621-cesnek4
Opražení česneku a jeho loupání. (Screenshot)

Tento způsob je zaručeně nejvoňavější. Nasucho stroužky osmahněte na pánvi. Sice se samy nesloupnou, ale tak jako u předchozí metody, slupka odpadne při lehkém doteku. Metoda je opět vhodná při větším množství česneku na loupání.

5. Rozdrcení nožem

20140621-cesnek5
Loupání česneku rozdrcením nožem. (YT Sreenshot)

Starý osvědčený způsob, jak se slupky rychle zbavit. Použijte nůž s širokým ostřím. Já jsem si oblíbil menší (asijský) sekáček, s nímž to jde ještě snadněji.

Po rozdrcení (stačí i částečné), se slupka lehce odstraní. Výhodou této metody je, že si můžete česnek rovnou nakrájet nebo utřít. Nepotřebujete tak lis na česnek.

Několik faktů o česneku

Česneku se také říká „smrdutá růže“ a vyskytuje se na zemi po tisíce let. Používali ho již staří Egypťané. Používá se nejenom v kuchyni, ale i při léčení.

Pomáhá hlavně obranyschopnosti organizmu a při trávení, má antibiotické účinky. Měl by se skladovat na chladném, tmavém a dobře větraném místě.

A na závěr recept z naší dílny, ve kterém budete potřebovat česneku opravdu hodně…

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.