Už vás nebaví zdlouhavé a nudné ruční loupání česneku? Redaktor rubriky Potravin a stravování u The Washington Post, Joe Yonan, v tomto videu ukazuje pět způsobů, jak česnek oloupat velmi snadno.

Video už sice bylo vydáno před nějakým tím rokem, ale tyto triky jsou rozhodně nadčasové, sám některé z nich v kuchyni využívám.

1. Kovové mísy

Loupání česneku za pomocí kovových mís. (YouTube screenshot)

Vložte palici česneku do kovové mísy, přikryjte další mísou a pořádně protřepejte. Bude to hlasité, ale zjistíte, že se to vyplatí. Skoro všechny stroužky skončí oloupané.

Podobného efektu můžete dosáhnout i ve větším kovovém hrnci s pokličkou, nemusí to být zrovna mísy. Tato metoda se hodí zejména při větším množství česneku, koneckonců komu by to chtělo loupat všechno ručně.

2. Silikonová trubička

20140621-cesnek2
Použití silikonové trubičky na loupání česneku. (Screenshot)

Šikovný vynález silikonové trubičky či válečku funguje jednoduše. Když do ní vložíte stroužky a párkrát poválíte, suchá slupka se přichytí k trubičce.

Nevýhodou je, že si musíte takovéhoto pomocníka koupit. Navíc při větším objemu česneku to bude zdlouhavá práce.

3. Mikrovlnná trouba

20140621-cesnek3
Použitím mikrovlnné trouby na česnek si můžeme usnadnit jeho následné oloupání. (Screenshot)

Po asi 20 vteřinách v mikrovlnce půjde slupka česneku odloupnout při sebemenším kontaktu.

4. Opražení

20140621-cesnek4
Opražení česneku a jeho loupání. (Screenshot)

Tento způsob je zaručeně nejvoňavější. Nasucho stroužky osmahněte na pánvi. Sice se samy nesloupnou, ale tak jako u předchozí metody, slupka odpadne při lehkém doteku. Metoda je opět vhodná při větším množství česneku na loupání.

5. Rozdrcení nožem

20140621-cesnek5
Loupání česneku rozdrcením nožem. (YT Sreenshot)

Starý osvědčený způsob, jak se slupky rychle zbavit. Použijte nůž s širokým ostřím. Já jsem si oblíbil menší (asijský) sekáček, s nímž to jde ještě snadněji.

Po rozdrcení (stačí i částečné), se slupka lehce odstraní. Výhodou této metody je, že si můžete česnek rovnou nakrájet nebo utřít. Nepotřebujete tak lis na česnek.

Několik faktů o česneku

Česneku se také říká „smrdutá růže“ a vyskytuje se na zemi po tisíce let. Používali ho již staří Egypťané. Používá se nejenom v kuchyni, ale i při léčení.

Pomáhá hlavně obranyschopnosti organizmu a při trávení, má antibiotické účinky. Měl by se skladovat na chladném, tmavém a dobře větraném místě.

Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlašte se k odběru Newsletteru. Jednou týdně vám tak budeme moci zasílat výběr těch NEJ zpráv.

A na závěr recept z naší dílny, ve kterém budete potřebovat česneku opravdu hodně…