Masooma Haq

9. 5. 2020

Několik republikánů v dolní i horní komoře Kongresu USA představilo návrh zákona, dle kterého by se měla přejmenovat ulice před čínskou ambasádou ve Washingtonu po wuchanském lékaři, který se pokusil varovat před epidemií viru KS Číny. Ulice by se měla dle návrhu jmenovat „Li Wen-liang Plaza“.

„Čínská vláda se pokusila umlčet Dr. Li Wen-lianga, který, byť riskoval, varoval před nebezpečím koronaviru,“ řekla ve svém prohlášení předkladatelka návrhu ve Sněmovně reprezentantů, kongresmanka Liz Cheneyová (rep.).

Doktora Li ocenili jako odvážného informátora lidé v mnoha koutech světa, včetně Číňanů. Li, 34letý oftalmolog z Wu-chanu, varoval čínské doktory o nakažlivosti viru. Byl jedním z prvních, kteří informace o epidemii ve Wu-chanu zveřejnili (30. prosince 2019 na WeChatu).

Dr. Li Wen-liang, který se v prosinci 2019 pokusil přitáhnou pozornost k výskytu nového nebezpečného viru. (Photograph: Handout)

I když Li při informování upozornil, aby se informace „nešířila externě“, zpráva se rychle začala šířit po internetu. 3. ledna jej policie spolu s dalšími sedmi doktory pokárala na šíření fám a obvinila jej z porušení zákona.

O několik dní později se doktor Li nakazil virem také a 7. února zemřel.

Mnoho odvážných Číňanů, kteří o pandemii řekli pravdu, zaplatilo za odhalení lží KS Číny vysokou cenu. Nebylo tomu jinak ani u doktorky Aj Fen, která poskytla informace doktoru Li. Dle zprávy Australia’s „60 Minutes”  z 31. března byla Aj Fen již několik dní pohřešována poté, co řekla, že úředníci jí a její kolegy umlčovali před tím, aby svět před virem KS Číny varovali.

Kongresmanka Cheneyová řekla, že doufá, že přejmenování ulice bude „sloužit jako trvalá upomínka světu a čínské vládě, že pravda a svoboda zvítězí“.

Překlad a redakční úprava původní zprávy newyorské redakce: J. S.

Umlčeni za zprávy o nebezpečném viru

Represivní postupy čínského režimu proti takzvaným „fámám“, které měly podle komunistické strany ohrožovat „stabilitu“, vedly k tomu, že nový virus a jeho nebezpečnost nebyly včas rozpoznány a nebyla zavedena bezpečnostní opatření. Díky tomu se mohl rychle rozšířit po celé Číně a do celého světa.

Projekt Sinopsis ve svém článku z 16. března 2020 uvádí jako příklady umlčování právě oftalmologa Li Wen-lianga, který později na virus zemřel, nebo primářky pohotovosti Ústřední nemocnice ve Wu-chanu paní Aj Fen.

Po uzavření Wu-chanu pak postupně „zmizeli“ mimo jiné dva občanští aktivisté – amatérští novináři, kteří se snažili o situaci informovat ve svých videích, podnikatel Fang Pin, právník Čchen Čchiu-š‘, a také nezávislý novinář Li Ce-chua.

Podle organizace Chinese Human Rights Defenders již bylo zdokumentováno 450 případů zatčení občanů za „šíření fám na internetu“.

Výhrůžkám nebo blokování pak museli na svých WeChatových účtech čelit i uživatelé v zahraničí a z ČLR bylo vyhoštěno několik zahraničních novinářů.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.