Peter Kubovič

19. 5. 2020

YouTube automaticky odstraňuje komentáře, které obsahují některé čínské výrazy kritické vůči Komunistické straně Číny. Zjistili to čínští uživatelé této platformy. Komentáře s těmito výrazy jsou smazány během několika sekund, což naznačuje, že je odstraňuje přímo algoritmus YouTube.

Jeden zjevně zakázaný výraz je „gongfei“ (共匪), což se překládá jako „komunistický bandita“. Je to výraz, který má kořeny v období čínské občanské války.

Další výraz, který je automaticky smazáván, je „Wumao“ (五毛), což doslova znamená „50 centů“ a používá se k označení armády internetových trollů šířících komunistickou propagandu. O těchto trollech se říká, že za každý komentář jim platí 50 centů.

Deník The Epoch Times vyzkoušel napsat v komentářích opakovaně oba výrazy, a to pod různými účty a pod různými videi, pokaždé se stejným výsledkem – vždy byly vymazány přibližně do 20 sekund.

Mluvčí společnosti Google, která vlastní YouTube, na naši otázku odpověděl, abychom o mazání komentářů poskytli důkazy. Po poskytnutí důkazů mluvčí na naše otázky neodpověděl.

Vazby na čínské komunisty

Google byl mnohokrát kritizován za to, že má blízko k čínské komunistické straně. Od roku 2018 Google spolupracuje na výzkumu umělé inteligence s prestižní čínskou univerzitou Tsinghua, která vyvíjí umělou inteligenci i pro čínskou armádu.

Google také čelil kritice poté, co v roce 2018 unikly zprávy, že v tajnosti vyvíjí cenzurovací vyhledávací aplikaci pro čínský trh v rámci projektu s názvem „dragonfly“ (vážka).

Podle informací lidí zevnitř Google měla kontroverzní aplikace spojovat historii vyhledávání s telefonními čísly uživatelů, a tak usnadnit čínskému režimu hledání disidentů, kteří píší komentáře, publikují texty nebo navštěvují určité stránky.

Poslanci, lidsko-právní aktivisté a dokonce někteří zaměstnanci Google vůči projektu ostře vystoupili a zdá se, že byl od té doby projekt dragonfly zastaven.

Mezi lety 2006 až 2010 provozoval Google cenzurovanou verzi svého vyhledávače v Číně. Své působení v zemi ukončil poté, co byl na g-mailové účty několika čínských lidsko-právních aktivistů namířen kybernetický útok pocházející z Číny.

Porušování lidských práv v Číně

Čínský režim je podle nevládních organizací jedním z největších porušovatelů lidských práv na světě. Za posledních dvacet let má režim na svědomí stovky tisíc vězňů svědomí, kteří byli zabiti za účelem prodeje jejich orgánů, uvádí zpráva čerpající z rozsáhlého výzkumu, který byl prováděn od roku 2006, kdy se objevila první podezření ze zneužívání politických vězňů k orgánovým transplantacím.

V roce 2019 nezávislý soudní tribunál v Londýně vydal konečný verditkt, v němž prohlašuje, že v Číně „ve značném rozsahu“ již několik let funguje státem řízený systém nuceného odebírání orgánů vězňům svědomí, přičemž tato praxe trvá dodnes.

Čínský komunistický režim vyvinul nejsofistikovanější systém internetové cenzury a zaměstnává stovky tisíc lidí, kteří mažou kritické komentáře vůči straně a píší vlastní komentáře podle instrukcí režimu.

Čínská vláda požaduje od zahraničních společností, které v Číně působí, aby cenzurovali témata, která považuje za „citlivá“, jako například demokracie, lidská práva, pronásledování praktikujících meditační praxe Falun Gong, pronásledování křesťanů, Ujgurů, aktivistů a tak dále.

Všechny zahraniční společnosti také musejí režimu umožnit přístup ke svým datům, která musejí mít uložena serveru umístěném v Číně. Generální ředitel společnosti Google Sundar Pichai v minulosti prohlásil, že společnost v Číně investuje již léta a má v plánu v tom pokračovat.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.