Milan Kajínek

4. 6. 2020

Reportáž

S nápadem sehrát divadelní představení před čínským velvyslanectvím v Praze přišla Veronika Sunová, jejíž manžel pochází z Číny. Veronika s několika přáteli založila spolek Lidská práva bez hranic a letos v květnu se rozhodla s nápadem oslovit pražská divadla. Několik herců se skutečně ozvalo. Tak vznikla krátká inscenace soudního procesu s Komunistickou stranou Číny.

Hra je koncipována jako soudní proces a dialog obžaloby a obhajoby. Zaznívají veřejně známá prohlášení čínského režimu a výsledky mezinárodních vyšetřování situace lidských práv v Číně i výpovědi obětí násilných represí. A konečný verdikt? O tom až za chvíli.

Akce začala v dopoledních hodinách před čínským velvyslanectvím v Peléově ulici, kde se 4. června 2020 (den výročí masakru studentů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989) shromáždili herci a  organizátoři. Obklopilo je několik desítek příznivců meditační praxe Falun Gong, která v Číně čelí tvrdým represím, aktivisté za lidská práva Tibeťanů, Vietnamců, obyvatel Hongkongu a dalších skupin, pár kamer a fotografů.

V roli soudkyně se představila Klára Cibulková ze Švandova divadla. Obhájce čínského režimu zahrál David Steigerwald a žalobkyni Andrea Černá, oba z Divadla na Vinohradech.

Celý záznam inscenace (21 minut)

Fotogalerie z inscenace

Inscenací chtějí společně upozornit na závažné případy potlačování svobody slova, svobody myšlení a přesvědčení. Na případy mučení a zneužívání politických vězňů. Spolek LPBH taktéž upozorňuje na tisíce obětí na životech, které jsou důsledkem násilných represí vedených čínským režimem.

„Děláte velice prospěšnou věc a otevíráte tím lidem oči, které by zůstaly doposud slepé k těmto tak strašně závažným problémům, které se dějí. Držím palce, aby to pomohlo.“ – herečka Eva Režnarová.

Na pozvání k vytvoření inscenace reagovali také herečka Eva Režnarová a herec Jacob Erftemeijer. „Dostala jsem z Divadla na Vinohradech přeposlanou zprávu od Vás. Velice si toho vážím, udělalo mně to velkou radost, že bych se mohla něčeho takového zúčastnit. Bohužel, nejsem ten den v Praze. Opravdu moc mě to mrzí. Děláte velice prospěšnou věc a otevíráte tím lidem oči, které by zůstaly doposud slepé k těmto tak strašně závažným problémům, které se dějí. Ještě jednou se omlouvám, držím palce, aby to pomohlo,“ napsala pořadatelům akce herečka Eva Režnarová 30. května 2020.

Jacob Erftemeijer se podílel na přípravách hry, ale na poslední chvíli byl nucen odjet na natáčení a akce se nezúčastnil.

„Proč se zabývám věcmi, které se dějí na druhém konci světa? Komunismus bere lidem svobodu. Svoboda je jako láska, musí se stále opečovávat, jinak zahyne. Komunismus je jako rakovina a pokud se neléčí, tak se bude šířit dál,“ uvedl herec David Steigerwald v telefonickém rozhovoru s Epoch Times 4. června 2020.

„Jenom ve svobodě mohou vznikat věci, po kterých jsme toužili, a věci, které posouvají společnost dál, jako třeba Space X nebo Apple nebo Rock and roll. Když je někde svoboda omezována, je třeba zasáhnout co nejdříve a je třeba to léčit. Komunismus ve svobodě fungovat nemůže. Komunismus s lidskou tváří neexistuje,“ dodal Steigerwald.

Jak vznikal scénář k „soudnímu procesu“

Nejprve měli herci a lidskoprávní aktivisté v úmyslu zakončit inscenaci tím, že bude soudce unesen. Autorka scénáře, Veronika Sunová v rozhovoru s Epoch Times prozradila, že „někteří herci si mysleli, že bude nejlepší hrou ukázat, že spravedlnost v tomto případě selhává“. Jenomže během společné diskuse o scénáři v kavárně Veronika nečekaně ztratila vědomí a spadla na zem. Odvezla ji sanitka do fakultní nemocnice v Motole, kde přemýšlela nad tím, proč se to stalo, a také nad tím, jestli by neměl připravovaný scénář přece jenom skončit jinak.

„Nikdy před tím se mi to nestalo. Mě i herce to docela šokovalo. Nakonec jsme scénář i příběh změnili a přepsali konec,“ říká Veronika. Soudce bude sice unesen, ale obhájce čínského režimu se pod tlakem událostí zhroutí a upadne na zem.

Nápis „Nebesa zničí komunistickou stranu“, Čína 2008. (Minghui.net)

V bezvědomí si uvědomí, že stojí na špatné straně a potom, co procitne, napíše křídou na zem větu, kterou drželi na plakátech lidé v Hongkongu (viz foto níže), při nedávných protestech proti čínskému režimu: „Nebesa odstraní Komunistickou stranu Číny“.

Tato věta se v Číně objevuje na zdech, sloupech, plakátech, transparentech, ale i na bankovkách nejméně od roku 2008. Odkazuje na víru zakořeněnou v kultuře dvaceti čínských dynastií, které věřily ve vládu Nebes nad zemí. Věřili, že bohové pozorují všechny události, vidí i do lidské mysli a poznají, kdo je dobrý a kdo zlý. Věřili, že člověk bude za své skutky náležitě odměněn nebo potrestán. Proto si lze nápis „Nebesa odstraní Komunistickou stranu Číny“ vysvětlovat jako upozornění na karmickou odplatu nebo nevyhnutelný trest za spáchané zločiny.

Na fotografiích výše je vidět, jak herec David Steigerwald píše nápis křídou na zem v Peléově ulici před čínským velvyslanectvím.

Na plakátu, který drží žena během protestů v Hongkongu, stojí nápis „Nebesa zničí komunistickou stranu“ odkazující na tradiční čínskou kulturu a víru ve vyšší spravedlnost. Policejní důstojník míří pistolí na protestující během shromáždění v Hongkongu 22. prosince 2019, zatímco se jej kolegové evidentně pokoušejí strhnout, aby nestřílel. (Anthony Wallace / AFP / Getty Images)

Lidská práva v Číně

Spolek LPBH před časem spustil také internetovou petici, která má odsoudit zločiny Komunistické strany Číny a odmítnout rostoucí vliv čínského režimu v ČR. Petici, která je adresována parlamentu a vládě ČR k 31. květnu 2020 podle LPBH podepsalo 1 170 lidí, mezi nimi např. zpěvák Milan Drobný, herec Vladimír Polák, herečka Lenka Vychodilová, docent bioetiky Jan Payne, profesor UK Martin Procházka, profesor Univerzity Pardubice Štěpán Podzimek či poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a další.

Spolek LPBH dlouhodobě upozorňuje na závažné případy porušování lidských práv v Číně. Zejména na existenci koncentračních táborů pro ujgurské etnikum v oblasti Sin-ťinagu, represe duchovního hnutí Falun Gong, případy zneužívání politických vězňů k orgánovým transplantacím nebo otázky kulturní genocidy v Tibetu, pronásledování křesťanů a další závažné případy porušování lidských práv.

Čínský režim obvinění oficiálně odmítá

Po akci vykoukl ze dveří pouze jeden ze zaměstnanců čínského velvyslanectví, aby zjistil, jestli už protest skončil. Tradičně se žádný ze zástupců čínského režimu na podobné akce, ani na jednání parlamentu nedostavuje, ani neposkytuje komentáře. Z předchozích prohlášení je patrné, že všechna vznesená obvinění odmítá, označuje za nepravdivá nebo nepodložená, bez ohledu na poskytnutá důkazní břemena.

Na stránkách čínského velvyslanectví v Praze se pouze můžeme dočíst, že „21. dubna 2015 se velvyslankyně Ma Kche-čching a část diplomatů čínského velvyslanectví zúčastnili setkání Meziparlamentní skupiny přátel ČR a ČLR v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Schůze meziparlamentní skupiny se zúčastnil předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip a dalších téměř dvacet členů meziparlamentní skupiny.“

„Senát odmítá výhrůžný tón sdělení velvyslanectví Čínské lidové republiky z 10. ledna 2020, neboť ani jeho forma, ani jeho obsah neodpovídají standardní diplomacii, a konstatuje, že sdělení překročilo hranici vměšování do vnitřních záležitostí České republiky,” uvádí usnesení Senátu ČR z 20. května 2020

„Předseda Filip ve své řeči vysoce ocenil tradiční česko-čínské přátelství a uvedl, že Čína byla vždy věrným přítelem českého lidu. Filip zdůraznil, že Meziparlamentní skupina přátel je zavázána podporovat rozvoj vzájemných vztahů mezi Českem a Čínou a při příležitostech, jako je návštěva předsedy Poslanecké sněmovny ČR Jana Hamáčka v Číně nebo zavedení přímé letecké linky (do Číny) v příštím půlroce neustále podporuje rozvoj česko-čínských vztahů a praktickou spolupráci v oblasti ekonomiky a obchodu, investic, vzdělávání, kultury atd.,“ dodává čínské velvyslanectví.

Poslední aktivity čínského režimu na území ČR byly zaznamenány začátkem ledna 2020 v době, kdy Čínské velvyslanectví i kancelář českého prezidenta Miloše Zemana hrozily předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan.

Čínské velvyslanectví v Praze zaslalo Kuberovi výhrůžný dopis. Dopis Kubera obdržel také od kanceláře prezidenta. Senát 20. května 2020 přijal usnesení, ve kterém odmítá vměšování Číny do vnitřních záležitostí České republiky. Více zde…

Na stránkách čínského velvyslanectví není k nalezení sekce věnující se situaci lidských práv v Číně nebo reagující na vznesená obvinění, ale můžeme zde nalézt sekce, jako socialistická tržní ekonomika nebo eseje o tom, jak „Čína krok za krokem kráčí k socialistické modernizaci svou cestou s příznačnými čínskými rysy…“.

Dále zde nalezneme následující směrnice Komunistické strany Číny pro vedení zahraniční politiky. „Tato vláda je jedinou legitimní vládou, která reprezentuje lid ČLR.“ A čínské velvyslanectví pokračuje: „Ve světě existuje pouze jedna Čína. Provincie Tchaj-wan je nedílnou součástí území ČLR. Kterákoli země, snažící se o navázání diplomatických styků s Čínou, musí prokázat připravenost přerušit veškeré diplomatické styky s tchaj-wanskými správními orgány a uznat vládu ČLR jako výhradní legální vládu Číny. Čínská vláda nebude žádné zemi tolerovat machinace k vytvoření stavu „dvou Čín“ nebo „jedné Číny, jednoho Tchaj-wanu.“ A zemím, které mají diplomatické styky s Čínou, nebude tolerovat takové akty, které by v jakékoli formě vedly k navázání oficiálních styků s tchaj-wanskými správními orgány…“

Článek byl průběžně upravován a rozšiřován během 4. června 2020.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.