Nicole Hao

5. 6. 2020

Čínský fotbalista v důchodu Chao Chaj-tung (Hao Haidong) nedávno způsobil značný rozruch poté, co vyzval ke svržení čínské komunistické strany a vytvoření čínského federálního státu. Fotbalista má na čínských sociálních sítích téměř osm milionů fanoušků.

Na videu natočeném z jeho domova ve Španělsku přečetl padesátiletý sportovec prohlášení v čínštině, v němž uvádí, že „odstranění čínské komunistické strany je zásadním krokem k prolomení okovů otroctví spoutávajících čínský lid a také pro nastolení míru ve světě.“

Poté řekl, že podporuje vznik „nového čínského federálního státu“.

K jeho prohlášení se přidal také bývalý poradce Bílého domu Steve Bannon a uprchlý čínský miliardář Kuo Wen-kuej, kteří přečetli stejné prohlášení v angličtině.

Videa byla zveřejněna 4. června 2020, v den 31. výročí brutálního zákroku čínského režimu proti pro-demokratickým demonstrantům na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989.

Čínský fotbalista označil Komunistickou stranu Číny jako totalitní „teroristickou organizaci“, která dodnes napáchala „strašné zločiny proti lidskosti“.

Jeho prohlášení se začalo kopírovat na různých kanálech na YouTube a šířit po internetu, kde jej dodnes vidělo několik milionů lidí. Čínská státní média jeho prohlášení masivně cenzurují.

V prohlášení podporuje ustavení demokratických voleb, kdy bude moci každý Číňan hlasovat a volit členy vlády. Volá rovněž pro vytvoření nové ústavy, která zaručí funkce právního státu a základní lidská práva a svobody.

Čínský fotbalista Chao Chaj-tung se raduje poté, co vstřelil jediný gól zápasu proti Kuvajtu během kvalifikačního zápasu Světového poháru v roce 2006 v Kuang-čou v Číně 18. února 2004. (STR / AFP prostřednictvím Getty Images)

Chao Chaj-tung hrál za čínský národní fotbalový tým a v roce 2002 dovedl Čínu k jedinému finálovému úspěchu na světovém poháru.

Jeho žena, paní Jie Čao-jing, šampiónka v badmintonu, také na videu podpořila myšlenku vzniku nového „federálního státu“.

Reakce čínského režimu

Kromě toho, že čínská státní média jeho prohlášení ututlala, navíc okamžitě zmizel i jeho účet na čínské sociální síti Weibo, kde měl téměř 8 milionů fanoušků. Došlo také k vymazání všech jeho postů na sociálních sítích.

Čínské státní sportovní noviny Titan Sports, nejrozšířenější sportovní publikace v Číně, fotbalistu kritizovaly v příspěvku na svém oficiálním účtu Weibo: „Silně odsuzujeme nesprávné poznámky, které poškozují suverenitu Číny, provedené fotbalovým hráčem, jehož příjmení je parafováno H.“

Příjmení Chao (Hao) není v Číně příliš rozšířené. Aby sportovní noviny zabránily občanům v hledání klíčových slov souvisejících s Chaem, ve svém prohlášení nepoužily jeho celé příjmení ani jeho jméno.

Post Titan Sports rovněž uvádí, že v budoucnu přestane pokrývat jakékoli zprávy týkající se fotbalisty.

O několik hodin později Titan Sports svůj příspěvek odstranil. Zprávy v ostatních čínských médiích o fotbalistovi byly také vymazány.

Při hledání příjmení „Hao Haidong“ na čínských webových stránkách se stále objevují stovky webových stránek, z nichž mnohé hovoří o sportovcových minulých úspěších. Videa lze stále přehrávat, ale funkce komentářů byla dle zjištění deníku The Epoch Times na těchto webových stránkách vypnuta.

Z původního článku přeložil M.K.

Chao Chaj-tung a jeho manželka Jie Čao-jing hovoří v diskusním pořadu natočeném ve Španělsku 3. června 2020. (Screenshot / YouTube)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“