Lidé často s překvapením zjišťují, co všechno za potraviny lze bezpečně zmrazit. Ano, značná část potravin zamrazit jde, jen u některých je třeba dodržet určitý postup. My si teď povíme o deseti základních potravinách, které můžete do mrazáku uložit.
Základní pravidlo před ukládáním do mrazničky je, že si všechny sáčky, krabičky a misky popíšete: obsah + měsíc a rok zamrazení, popř. i váha. To nám později velmi usnadní orientaci.
Nejlépe je použít k balení plastové krabičky určené do mrazivých teplot nebo silné uzavíratelné sáčky na mrazení. Máte-li po ruce jen ty klasické, použijte minimálně dva, kvůli izolaci aroma a vlhkosti.
Máslo
Jde bez problémů zamrazit a nemusí se s ním nic dělat, žádné speciální balení není třeba. Prostě strčte kostku másla do mrazáku a vytáhněte, když je třeba. Máslo v mrazáku vydrží i půl roku.
Rozmrazit můžete máslo v mikrovlnce, na nízkou teplotu a v 10vteřinových intervalech, dokud nebude měkké. Další způsob je máslo nastrouhat na struhadle, pak změkne velmi rychle. Pokud vám nevadí pomalejší cesta, dejte ho přes noc do ledničky a ráno bude připravené pro vaše pečivo.
Mléko
Zmrazujeme v plastových lahvích, ne v kartonech a ve skle. Jako tekutina bude mléko trochu expandovat, proto nesmí být láhev úplně plná. Mléko po čase získá nažloutlou barvu.
V mrazáku vydrží 3 – 6 měsíců. Rozmrazujeme v lednici přes noc (dejte pod láhev raději papírovou utěrku, ať nemáte loužičku) anebo pod tekoucí vlažnou vodou, popř. můžeme láhev odložit v dřezu, mléko se po pár hodinách roztopí.
Rýže
Do mrazáku se dává vařená, v plastové krabičce. Máte tak vždy po ruce rychlou přílohu anebo základ pro rizota, restovanou rýži se zeleninou nebo rýžový salát.
Na pánvi rýže rozmrzne za pár minut. Pokud už rýži neplánujete dál tepelně zpracovávat (např. u salátu), nechejte ji rozmrazit při pokojové teplotě nebo na nižší výkon v mikrovlnné troubě.
Chléb a rohlíky
Zamrazení pečiva je skvělý způsob, jak ho mít vždy po ruce. Chleba i rohlíky zabalte do alespoň dvou sáčků. Pokud neplánujete použít bochník chleba celý, nakrájejte si ho před vložením do mrazničky a vždy, když potřebujete, si nožem nebo rukou odloupněte tolik krajíčků, kolik potřebujete.
Krajíce chleba i rohlíky roztají během pár minut. Chleba si můžete ohřát v topinkovači, rohlíky si můžete ohřát v troubě, budou pak krásně křupavé, jako právě upečené.
Sýr
Zmrazit se dají různé sýry: hermelín, eidam, mozzarella, parmezán, čedar aj. Ve větších blocích sýr v mrazničce vysychá, proto je lépe ho nastrouhat. Takový sýr se pak navíc bude i rychleji rozmrazovat a snadno si „naškrábete“, kolik budete chtít.
Já to tak dělám hlavně s parmezánem, který se roztopí, když ho nasypete na právě uvařené jídlo. Sýry balte před uložením do mrazničky do pevných zamrazovacích sáčků nebo je uložte do plastové krabičky.
Mozzarellu můžete zamrazit celou, v originálním balení i s nálevem.
Ovoce
Některé druhy ovoce se zmrazují běžně, např. bobulovité plody, jako rybíz, angrešt, maliny nebo borůvky. Ty stačí jen promýt, nechat vodu okapat a pak uložit do pevných sáčků nebo do plastových misek. Jahody je lépe nejdřív rozmačkat na dřeň (je-li libo i s cukrem).
Meruňky jsou další ovoce, které se často mrazí. Poté, co je omyjete vodou, aby se zbavily nečistot, se meruňky rozkrojí na půl, zbaví se pecky a půlky meruněk se naskládají do pytlíku nebo plastové krabičky. Podobné je to s ostatními peckovinami – třešně, višně, švestky a jiné lze zamrazit.
Jablka můžete zamrazit i celá, ale hodí se pak už jen k upečení v troubě. Dají se ale také nastrouhat nebo nakrájet na plátky. Počítejte ale s tím, že vám trochu zhnědnou. Chcete-li tomu zabránit, vykoupejte je v citronové vodě.
Než jablka šoupnete do mrazáku, rozdělte si je jen na vhodné porce, ať nemusíte rozmrazovat celou várku. Nechcete-li, aby se vám plátky jablek slepily, rozložte je na menší tác s pečícím papírem a dejte do mrazničky na cca 2 hodiny. Pak tácek vyndejte a jablka si naskládejte do krabiček nebo sáčků, už se lepit nebudou.
Ovoce by se mělo skladovat v mrazničce asi půl roku.
Vejce
Pokud chcete zmrazit vejce, musí být čerstvá. Vejce rozbijeme a rozšleháme, pak dáme do plastové krabičky nebo mrazícího sáčku s označením počtu vajec.
Pokud chcete zmrazit odděleně žloutky a bílky, směle do toho. Ovšem pozor! Žloutek na rozdíl od bílku zhrudkovatí a ztratí svou konzistenci, proto ho ochuťte solí nebo cukrem. Na 1 šálek žloutků přidejte 1 lžíci cukru nebo soli, podle toho, na jaký recept plánujete žloutky použít. Nezapomeňte opět označit popiskem s množstvím žloutků a čím byly dochuceny.
V mrazničce skladujeme max. 1 rok, rozmrazujeme při pokojové teplotě.
Houby
Vydrží zmrazené i roky, jen se musí nejdříve upravit. Máte-li z lesa pěknou sbírku hub a chcete si něco odložit na smaženici nebo do omáčky či polévky, nejdříve je poduste, tzn. nejdříve čerstvé houby zbavit nečistot, nadrobno nakrájet a pak na troše tuku (olej nebo sádlo) a vody dusit na mírném ohni alespoň 5 minut. Samozřejmě můžete přidat i cibulku a dochutit solí.
Pro jistotu dodávám, že do mrazáku dáváme houby až po vychladnutí.
Cuketa
Cuketu oloupeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nastrouháme. Pokud je hodně vodnatá, trochu vodu vymačkáme a můžeme dát zamrazit. Opět nezapomeňte rozdělit potravinu na vhodně velké porce, s kterými se vám bude dobře pracovat a označit popiskem. Krabičky neplníme po okraj, musí mít nějaké to místo, protože tekutina v cuketě bude po zmrazení mírně expandovat.
Cuketu můžete také nakrájet na kostky a ty oblanšírovat – vhodit na 3 minuty do vroucí neosolené vody a pak je hned přesunout do hrnce s ledovou vodou (klidně do vody vhoďte i kostky ledu) po dobu dalších 4 minut. Blanšírování ničí enzymy a bakterie, které způsobují ztrátu chutě a barvy při mražení.
Po blanšírování kostky cuket vyndejte z nádoby a nechejte oschnout. Když budete kostičky cukety mrazit, dejte je nejdřív na tácek, aby se nedotýkaly a po 1-2 hodinách je přesypte do krabičky nebo sáčku. Tím se jednotlivé kostky nebudou na sebe lepit. Tento krok není nutný, plánujete-li použít celou balenou dávku najednou. Blanšírovaná cuketa vám vydrží v mrazničce i jeden rok. Blanšírování můžete využít i pro další druhy zeleniny – květák, brokolici, zelené fazolky atd.
Brambory
Pro zmrazení vybíráme čerstvé, tvrdé brambory, kvůli kvalitě. Nejdříve si je oloupejte a nakrájejte na tvary, v jakých je budete používat, ať už hranolky, kostky nebo plátky. Brambory pak blanšírujeme (viz předchozí bod). Po vytažení z vody necháme krátce osušit a vkládáme do sáčků nebo krabiček podle požadované hmotnosti.
A co bylinky?
Ano, i bylinky jsou jako stvořené k zamražení. Po vytažení z mrazáku skoro okamžitě rozmrazují a můžet je tak použít do polévek, omáček aj. Budou skoro jako čerstvé. Před zamražením si bylinky omyjte, nadrobno nakrájejte a vložte do uzaviratelné plastové krabičky nebo pevného zamrazovacího sáčku. Já si tak mrazím petržel, koriandr, kopr, bazalku nebo pažitku.