Lidé často s překvapením zjišťují, co všechno za potraviny lze bezpečně zmrazit. Ano, značná část potravin zamrazit jde, jen u některých je třeba dodržet určitý postup. My si teď povíme o deseti základních potravinách, které můžete do mrazáku uložit.
Základní pravidlo před ukládáním do mrazničky je, že si všechny sáčky, krabičky a misky popíšete: obsah + měsíc a rok zamrazení, popř. i váha. To nám později velmi usnadní orientaci.

Nejlépe je použít k balení plastové krabičky určené do mrazivých teplot nebo silné uzavíratelné sáčky na mrazení. Máte-li po ruce jen ty klasické, použijte minimálně dva, kvůli izolaci aroma a vlhkosti.
Máslo
Jde bez problémů zamrazit a nemusí se s ním nic dělat, žádné speciální balení není třeba. Prostě strčte kostku másla do mrazáku a vytáhněte, když je třeba. Máslo v mrazáku vydrží i půl roku.
Rozmrazit můžete máslo v mikrovlnce, na nízkou teplotu a v 10vteřinových intervalech, dokud nebude měkké. Další způsob je máslo nastrouhat na struhadle, pak změkne velmi rychle. Pokud vám nevadí pomalejší cesta, dejte ho přes noc do ledničky a ráno bude připravené pro vaše pečivo.
Mléko
Zmrazujeme v plastových lahvích, ne v kartonech a ve skle. Jako tekutina bude mléko trochu expandovat, proto nesmí být láhev úplně plná. Mléko po čase získá nažloutlou barvu.
V mrazáku vydrží 3 – 6 měsíců. Rozmrazujeme v lednici přes noc (dejte pod láhev raději papírovou utěrku, ať nemáte loužičku) anebo pod tekoucí vlažnou vodou, popř. můžeme láhev odložit v dřezu, mléko se po pár hodinách roztopí.
Rýže
Do mrazáku se dává vařená, v plastové krabičce. Máte tak vždy po ruce rychlou přílohu anebo základ pro rizota, restovanou rýži se zeleninou nebo rýžový salát.
Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlašte se k odběru Newsletteru. Jednou týdně vám tak budeme moci zasílat výběr těch NEJ zpráv.
Na pánvi rýže rozmrzne za pár minut. Pokud už rýži neplánujete dál tepelně zpracovávat (např. u salátu), nechejte ji rozmrazit při pokojové teplotě nebo na nižší výkon v mikrovlnné troubě.
Chléb a rohlíky
Zamrazení pečiva je skvělý způsob, jak ho mít vždy po ruce. Chleba i rohlíky zabalte do alespoň dvou sáčků. Pokud neplánujete použít bochník chleba celý, nakrájejte si ho před vložením do mrazničky a vždy, když potřebujete, si nožem nebo rukou odloupněte tolik krajíčků, kolik potřebujete.
Krajíce chleba i rohlíky roztají během pár minut. Chleba si můžete ohřát v topinkovači, rohlíky si můžete ohřát v troubě, budou pak krásně křupavé, jako právě upečené.
Sýr
Zmrazit se dají různé sýry: hermelín, eidam, mozzarella, parmezán, čedar aj. Ve větších blocích sýr v mrazničce vysychá, proto je lépe ho nastrouhat. Takový sýr se pak navíc bude i rychleji rozmrazovat a snadno si „naškrábete“, kolik budete chtít.

Já to tak dělám hlavně s parmezánem, který se roztopí, když ho nasypete na právě uvařené jídlo. Sýry balte před uložením do mrazničky do pevných zamrazovacích sáčků nebo je uložte do plastové krabičky.
Mozzarellu můžete zamrazit celou, v originálním balení i s nálevem.
Ovoce
Některé druhy ovoce se zmrazují běžně, např. bobulovité plody, jako rybíz, angrešt, maliny nebo borůvky. Ty stačí jen promýt, nechat vodu okapat a pak uložit do pevných sáčků nebo do plastových misek. Jahody je lépe nejdřív rozmačkat na dřeň (je-li libo i s cukrem).
Meruňky jsou další ovoce, které se často mrazí. Poté, co je omyjete vodou, aby se zbavily nečistot, se meruňky rozkrojí na půl, zbaví se pecky a půlky meruněk se naskládají do pytlíku nebo plastové krabičky.
Jablka můžete zamrazit i celá, ale hodí se pak už jen k upečení v troubě. Dají se ale také nastrouhat nebo nakrájet na plátky. Počítejte ale s tím, že vám trochu zhnědnou. Chcete-li tomu zabránit, vykoupejte je v citronové vodě.
Než jablka šoupnete do mrazáku, rozdělte si je jen na vhodné porce, ať nemusíte rozmrazovat celou várku. Nechcete-li, aby se vám plátky jablek slepily, rozložte je na menší tác s pečícím papírem a dejte do mrazničky na cca 2 hodiny. Pak tácek vyndejte a jablka si naskládejte do krabiček nebo sáčků, už se lepit nebudou.
Ovoce by se mělo skladovat v mrazničce asi půl roku.
Vejce
Pokud chcete zmrazit vejce, musí být čerstvá. Vejce rozbijeme a rozšleháme, pak dáme do plastové krabičky nebo mrazícího sáčku s označením počtu vajec.
Pokud chcete zmrazit odděleně žloutky a bílky, směle do toho. Ovšem pozor! Žloutek na rozdíl od bílku zhrudkovatí a ztratí svou konzistenci, proto ho ochuťte solí nebo cukrem. Na 1 šálek žloutků přidejte 1 lžíci cukru nebo soli, podle toho, na jaký recept plánujete žloutky použít. Nezapomeňte opět označit popiskem s množstvím žloutků a čím byly dochuceny.
V mrazničce skladujeme max. 1 rok, rozmrazujeme při pokojové teplotě.
Houby
Vydrží zmrazené i roky, jen se musí nejdříve upravit. Máte-li z lesa pěknou sbírku hub a chcete si něco odložit na smaženici nebo do omáčky či polévky, nejdříve je poduste, tzn. nejdříve čerstvé houby zbavit nečistot, nadrobno nakrájet a pak na troše tuku (olej nebo sádlo) a vody dusit na mírném ohni alespoň 5 minut. Samozřejmě můžete přidat i cibulku a dochutit solí.
Pro jistotu dodávám, že do mrazáku dáváme houby až po vychladnutí.
Cuketa
Cuketu oloupeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nastrouháme. Pokud je hodně vodnatá, trochu vodu vymačkáme a můžeme dát zamrazit. Opět nezapomeňte rozdělit potravinu na vhodně velké porce, s kterými se vám bude dobře pracovat a označit popiskem. Krabičky neplníme po okraj, musí mít nějaké to místo, protože tekutina v cuketě bude po zmrazení mírně expandovat.

Cuketu můžete také nakrájet na kostky a ty oblanšírovat – vhodit na 3 minuty do vroucí neosolené vody a pak je hned přesunout do hrnce s ledovou vodou (klidně do vody vhoďte i kostky ledu) po dobu dalších 4 minut. Blanšírování ničí enzymy a bakterie, které způsobují ztrátu chutě a barvy při mražení.
Po blanšírování kostky cuket vyndejte z nádoby a nechejte oschnout. Když budete kostičky cukety mrazit, dejte je nejdřív na tácek, aby se nedotýkaly a po 1-2 hodinách je přesypte do krabičky nebo sáčku. Tím se jednotlivé kostky nebudou na sebe lepit. Tento krok není nutný, plánujete-li použít celou balenou dávku najednou. Blanšírovaná cuketa vám vydrží v mrazničce i jeden rok. Blanšírování můžete využít i pro další druhy zeleniny – květák, brokolici, zelené fazolky atd.
Brambory
Pro zmrazení vybíráme čerstvé, tvrdé brambory, kvůli kvalitě. Nejdříve si je oloupejte a nakrájejte na tvary, v jakých je budete používat, ať už hranolky, kostky nebo plátky. Brambory pak blanšírujeme (viz předchozí bod). Po vytažení z vody necháme krátce osušit a vkládáme do sáčků nebo krabiček podle požadované hmotnosti.