Zachary Stieber

8. 11. 2020

Prezidentské volby v USA 2020

7. listopadu 2020 – Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden vyhlásil vítězství ve volbách v roce 2020. Jeho prohlášení zpochybnil současný prezident Donald Trump, neboť ještě nebylo dokončeno sčítání hlasů. V některých státech se výsledky přepočítávají, jinde došlo k právním krokům, požadujícím přezkum výsledků z důvodu odhalených chyb ve sčítání hlasů.

Biden (77 let), uvedl, že je „poctěn a pokořen důvěrou, kterou Američané vložili do mě a do nově zvolené viceprezidentky Harrisové“, s odkazem na svou spolukandidátku, senátorku Kamalu Harrisovou.

„Tváří v tvář bezprecedentním překážkám hlasovalo rekordní množství Američanů. Znovu se prokazuje, že demokracie bije hluboko v srdci Ameriky. Po skončení kampaně je čas dát vztek a drsnou rétoriku stranou a spojit se jako národ. Je čas, aby se Amerika spojila. A uzdravila se. Jsme Spojené státy americké. A nemůžeme nic dělat, pokud to neuděláme společně,“ dodal Joe Biden.

„Jsem poctěn a pokořen důvěrou, kterou Američané vložili do mě a do nově zvolené viceprezidentky Harrisové,“ – Joe Biden, prezidentský kandidát

Současný prezident Donald Trump (republikáni), který s Bidenem soupeří o druhé funkční prezidentské období, odpověděl ve svém prohlášení na Bidenovo vyhlášení vítězství ve volbách, ještě před oficiálním ukončení sčítání hlasů.

„Všichni víme, proč Joe Biden spěchá, aby se falešně vydával za vítěze, a proč se mu jeho mediální spojenci tak snaží pomáhat: nechtějí, aby byla odhalena pravda. Prostým faktem je, že tyto volby zdaleka neskončily. Joe Biden nebyl úředně prohlášen jako vítěz žádného státu, natož jako vítěz ve státech, které směřují k povinným přepočtům hlasů, nebo ve státech, kde naše kampaň podala platné a legitimní právní výzvy, které by mohly rozhodnout o konečném vítězi,“ řekl Donald Trump.

„Joe Biden nebyl úředně prohlášen jako vítěz žádného státu, natož jako vítěz ve státech, které směřují k povinným přepočtům hlasů, nebo ve státech, kde naše kampaň podala platné a legitimní právní výzvy, které by mohly rozhodnout o konečném vítězi,“ – Donald Trump, současný prezident USA

„Například v Pensylvánii nebyl našim právním pozorovatelům povolen smysluplný přístup ke sledování procesu sčítání hlasů. O tom, kdo je prezidentem, rozhodují legální hlasy, ne zpravodajské agentury,“ dodal Trump.

Trumpova kampaň plánuje v pondělí v Pensylvánii podat žalobu k soudu, aby se ujistila, že byly všechny volební zákony plně dodržovány a že bude vyhlášen oprávněný vítěz, uvedl prezident.

Zatímco mnoho států má již jasného vítěze, výsledky v některých státech prozatím nebyly uzavřeny.

Výsledky Arizony, Nevady, Georgie, Severní Karolíny, Pensylvánie a Wisconsinu byly zpochybněny Trumpovou prezidentskou kampaní.

Georgia směřuje k přepočítání hlasů. Trump stále získává hlasy a snižuje náskok vedoucího Bidena v Arizoně. Zákonodárci požadují úplný audit v Pensylvánii. Probíhají soudní spory v Pensylvánii i jinde, primárně zaměřené na poštou zasílané volební lístky.

Celá řada sdělovacích prostředků 7. listopadu 2020 prohlásila Bidena za vítěze voleb.

Manažerka Bidenovy kampaně Jen O’Malleyová Dillonová řekla novinářům ve Wilmingtonu v Delawaru, že je „nadšená“ a nazvala 7. listopad „skvělým dnem pro tuto zemi“.

Ve Filadelfii Trumpův právník Rudy Giuliani novinářům sdělil: „(Sdělovací) sítě nemohou rozhodovat o výsledcích voleb. Soudy ano.“

Deník Epoch Times nebude vyhlašovat vítěze voleb v USA dříve, než budou vyřešeny všechny sporné otázky

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.