Isabel van Brugen

27. 11. 2020

Prezidentské volby v USA 2020

Google díky svým manipulacím ve vyhledávání způsobil, že přinejmenším šest milionů Američanů preferovalo v letošních prezidentských volbách demokratického kandidáta.

Uvedl to v rozhovoru s Fox News vědecký psycholog Dr. Robert Epstein z Amerického ústavu pro behaviorální výzkum a technologie, podle kterého Google silně prosazuje politickou agendu poplatnou demokratům.

„Výsledky vyhledávání v Googlu byly silně zaujaty ve prospěch liberálů a demokratů. Na Bing nebo Yahoo to tak nebylo,“ uvedl doktor Epstein. Jeho tým monitoroval aktivity předních internetových firem v době prezidentských voleb.

„Tyto manipulace, ty, které jsme zatím vyčíslili, mohly snadno změnit hlasy přinejmenším šesti milionů voličů jedním směrem, a to je v této chvíli pouhé minimum, tím jsem si jistý. Maximální číslo jsme ani nezačali odhadovat, protože máme obří spoustu dat, která je třeba protřídit,“ uvedl doktor Epstein.

Vědci pro svůj výzkum najali „rozmanitou skupinu 733 registrovaných voličů – republikánů, demokratů a nezávislých“ ze tří klíčových států: Arizona, Florida a Severní Karolína.

Tito jedinci dostali speciální software, který mapoval jejich aktivitu na internetu, například vyhledávání na Googlu, Bingu nebo Yahoo. Software sledoval výsledky vyhledávání, připomínky, návrhy na vyhledávání nebo newsfeeds.

google
Kanceláře Googlu na Manhattanu v New Yorku, 29. října 2020. (Spencer Platt / Getty Images)

„Zaujatost se ukázala u skoro každé demografické skupiny, kterou jsme zkoumali, včetně konzervativců… ti se ve vyhledávacích výsledcích setkávali se zaujatostí o něco málo více,“ vysvětlil Epstein.

„Zjistili jsme, že v určitém období byla připomínka k volení na homepage Googlu zobrazena jen liberálům. Nikdo z našich konzervativních spolupracovníků nedostal v těchto dnech připomínku o volbách,“ pokračuje vědec a dodává, že když tato data 29. října zveřejnil, Google zpřístupnil připomínku všem svým uživatelům.

Jak doktor Epstein vysvětlil ve video pořadu Epoch Times, American Thought Leaders, domovská stránka Googlu se v USA denně zobrazí 500milionkrát.

„Pokud se taková přípomínka použila systematicky po určité časové období, ovlivnilo to nejenom to, kdo v den voleb volil. Ovlivnilo to i to, kdo poslal hlasy poštou, kdo se zaregistroval k volbám.“

Google byl několikrát v minulosti obviněn ze zaujatosti svých převážně levicově smýšlejících zaměstnanců. Někteří republikánští politici firmu dokonce obviňují z ohrožování svobody projevu.

Společnost tato obvinění odmítá. Google se do vydání tohoto článku k výzkumu doktora Epsteina nevyjádřil.

„Google má větší moc než jakákoliv jiná společnost na této planetě a zjištění doktora Epsteina přinášejí vážné obavy z toho, že Google zneužívá tuto moc a je ochoten manipulovat svou platformu, aby pomohl Joeu Bidenovi vyhrát prezidentský mandát,“ kritizoval v tiskovém prohlášení republikánský senátor Ted Cruz.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.