Zdenka Danková

17. 12. 2020

V období, kdy teploty klesají pod nulu a sněží, je pro ptáky náročnější hledat potravu. Ptáky je nutné přikrmovat správně tak, abychom jim spíš neublížili.

Někteří lidé se více zajímají a přečtou si, jak správně pomoci ptákům s přikrmováním, a podle toho zařídí obsah krmítka. Ale někteří lidé opakují stejné chyby, zbavují se kuchyňských zbytků, které nejsou do krmítek vůbec vhodné.

Česká společnost ornitologická (ČSO) radí lidem, jak správně přezimující zpěváčky přikrmovat.

„Kosům jablka, pro brhlíky slunečnicová semena a sýkorám vlašské ořechy,“ doporučuje Dita Hořáková z České společnosti ornitologické.

„Můžeme jim významně pomoci, když jim připravíme krmítka s vhodnou potravou. Ideální jsou slunečnicová semena, vlašské ořechy, případně jablka. Rodiče mohou při té příležitosti představit dětem ptáky, kteří na krmítko létají, a vyrobit si s nimi jednoduché krmítko. Využít k tomu mohou i materiály od nás,“ upozorňuje Hořáková.

Pozorování ptáků na krmítku a jejich poznávání je skvělou aktivitou pro děti, které se z pohodlí domova dozvědí mnohé o životě opeřenců.

Koule vybalit ze sítěk!

„Nevhodné je pečivo či kuchyňské zbytky, které jsou mastné, solené nebo kořeněné. Nedoporučujeme ani lojové koule v síťkách, které představují v přírodě zbytečný plast a ve kterých ptáci mohou uvíznout drápkem. Často se také stává, že prázdné síťky zůstanou celou zimu, a často až do jara, viset na stromech, mohou spadnout a lákat vůní psy nebo ježky, kteří je sežerou a mají pak problémy. Koule doporučujeme vybalit a umístit do tubusových krmítek.“

Koule Ptak Sitky Krmeni Zima
Koule v síťkách ptákům raději nedávat! (Foto: Martin Arusalu / Unsplash)

Vzdělávání dětí a mládeže a tvoření kladného vztahu k přírodě je důležité téma, kterému se Česká společnost ornitologická pravidelně věnuje ve svých aktivitách. 

„Pozorovat krmítko je skvělá možnost, jak se děti z bezprostřední blízkosti dozvědí více o ptácích. Jak vypadají, jak se chovají a jaká potrava jim chutná. Poučí se, bude je to bavit a navíc udrží pozornost, protože na krmítku se pořád něco děje,“ sděluje Hořáková.

Sčítání ptáků na krmítkách v lednu

Druhý lednový víkend zorganizuje Česká společnost ornitologická třetí ročník sčítání ptáků na krmítkách, kterého se lze pohodlně zúčastnit z pohodlí domova. Už nyní se mohou zájemci hlásit o tipy a novinky prostřednictvím webové stránky ptacihodinka.birdlife.cz. Ta bude zároveň o sčítacím víkendu sloužit pro vkládání pozorování. Už nyní na tomto webu zájemci najdou rady a tipy a užitečné videonávody k poznávání a přikrmování ptáků.

Více o přikrmování lze nalézt ZDE.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“