Ivan Pentchoukov

21. 12. 2020

Bývalý viceprezident Joe Biden podle oznámení jeho týmu podstoupí očkování proti wuchanskému koronaviru.

Reportér, který minulý týden cestoval s prezidentským kandidátem Demokratické strany USA Joem Bidenem a jeho poradcem, měl pozitivní test na koronavirus.

Bidenův poradce, poslanec Cedric Richmond (demokraté), byl pozitivně testován na COVID-19 dne 17. v prosince 2020.

Richmond odcestoval 15. prosince 2020 do Atlanty ve státě Georgie, aby zde promluvil na shromáždění na podporu demokratických kandidátů do Senátu – Jona Ossoffa a Raphaela Warnocka. Druhé kolo senátních voleb ve státě Georgie se bude konat 5. ledna 2021. Obě strany již vložily do senátních voleb v Georgii masivní investice.

Senátní volby v Georgii budou mít zcela zásadní vliv nejenom na fungování Senátu, ale celého politického aparátu USA. Rozhodnou o obsazení posledních dvou senátních křesel. Pokud vyhrají republikáni alespoň jedno ze dvou křesel, budou mít v Senátu většinu. Pokud obě křesla získají demokraté, bude poměr hlasů v Senátu 50:50. Potom bude mít převažující hlas podle zákona viceprezident.

Reportér, který měl pozitivní test na koronavirus, také cestoval s Bidenem 15. prosince 2020. V prohlášení Bidenův tým uvedl, že reportér nebyl v úzkém kontaktu s Bidenem.

Několik dalších významných politiků již vakcínu dostalo 18. prosince: viceprezident Mike Pence (republikáni), předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová (demokraté) a vůdce republikánů v Senátu Mitch McConnell (republikáni).

Prezident Donald Trump na začátku tohoto měsíce uvedl na Twitteru, že „není naplánováno“, aby vakcínu dostal, ale těší se, že „tak učiní ve vhodnou dobu“. Podle Bílého domu stále diskutuje o načasování se svými lékaři.

Prezident byl v říjnu krátce hospitalizován s COVID-19 a byl podroben experimentální léčbě protilátkami, kterým připisoval vliv na své rychlé uzdravení.

Poradní výbor Centra pro kontrolu a prevenci nemocí uvedl, že lidé, kteří podstoupili tuto léčbu, by měli s očkováním počkat nejméně 90 dní, aby se zabránilo možnému rušení.

Tisková mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová minulý týden novinářům řekla, že Trump částečně očkování odkládá proto, aby „ukázal Američanům, že naší prioritou jsou ti nejzranitelnější“.

„Prezident chce vyslat souběžnou zprávu, že prvořadou důležitost mají z dlouhodobého hlediska obyvatelé pečovacích zařízení a pracovníci v předních liniích, a prezident chce jít v tomto ohledu příkladem,“ uvedla tisková mluvčí Bílého domu.

Pandemie wuchanského viru si ve Spojených státech vyžádala více než 317 000 obětí na životech.

Mimi Nguyen Ly a The Associated Press přispěly k této zprávě.

původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil a upravil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.