Ondřej Horecký

11. 1. 2021

OPRAVA: Tim Berners-Lee právě vytváří novou datovou platformu. Změna v nadpisu na „Navrhuje novou datovou platformu“. Deník Epoch Times lituje chyby. (15. ledna 2021)


Označován jako otec internetu, Tim Berners-Lee je člověk, který vymyslel technickou stránku internetu a vytvořil první standardy.

Teď je však 65letý Angličan znechucen tím, co se z internetu stalo. Digitální giganty, jako Google a Facebook, si nashromáždily obrovskou moc a libovolně zachází s osobními daty uživatelů, ani nemluvě o cenzuře a špehování lidí.

Berners-Lee se proto rozhodl, že přijde s novým konceptem, s novou sítí, která bude fungovat na open-source a kde se uživatelé sami stanou správci svých dat, která v online prostoru sdílí.

Obří korporace učinily z původně svobodného světa internetu místo, kde samy rozhodují o tom, co je pravda a co je lež, a pomocí umělé inteligence blokují, skrývají a mažou to, co se jim nelíbí, a propagují a upřednostňují věci, které uznají za hodna zviditelnění a která jim přinesou největší zisky.

Berners-Lee se chce vrátit do počátků internetu, který byl „svobodný a divoký“. Založil proto start-up Inrupt, kde společně s kolegy usilovně pracují na vývoji a propagaci svých cílů. Tento týden chce svou vizi nového internetu představit světu a v následujících měsících cestovat po světě, aby učil programátory, jak na jeho open-source platformě SOLID vyvíjet aplikace pro konečné uživatele – jedince i firmy.

Jak popisuje deník India Times, každý uživatel bude mít svůj osobní prostor na webu zvaný „pod“, který bude zahrnovat i další aplikace, jako adresář, kalendář, komunikaci s druhými, hudbu atd. Je to jako zkombinovat Google Drive s WhatsApp nebo Messengerem, Spotify a dalšími programy.

Všechno bude na jednom místě, pouze s tím rozdílem, že uživatel si bude svá data kontrolovat sám, ať už jde o to, jaké stránky navštívil, co na internetu nakupoval, kam cestoval nebo jakou hudbu či video si přehrával.

Tato data budou uložena v individuálních datových trezorech, což nebude v podstatě nic jiného než vyhrazené místo na serveru dle svého výběru. Když to srovnáme např. s Google Drive, data se nebudou nacházet na serverech Googlu, takže nebudou být moci zneužita ani odcizena.

Firmy a programy se budou moci k osobním datům dostat pouze se zabezpečeným odkazem a pouze na konkrétní úlohu, kterou uživatel schválí či neschválí, například zpracování žádosti o půjčku u banky nebo nabídnutí personalizované reklamy, poznamenává deník The New York Times. Společnosti nebudou moci data uživatelů ukládat.

Konec monopolu

Solid bude podle Berners-Leeho jakýmsi útěkem od monopolu dat, který zažíváme s digitálními korporacemi typu Google nebo Facebook. Je mu přirozeně jasné, že jeho počin se nebude „Big Tech“ líbit, ale je mu to jedno, řekl v rozhovoru s Fast Company.

„Neprosíme se jich o svolení. Neprobíráme s Facebookem a Googlem, jestli kompletní změnu, při níž budou přes noc vyvráceny všechny jejich obchodní modely, zavést nebo ne,“ prohlásil otec internetu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“