Epoch Times Německo

12. 1. 2021

O tom, kdo a kdy bude očkován a která vakcína je nejlepší, se horlivě diskutuje. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn, Lothar Wielerprezident Institutu Roberta Kocha, a ostatní odpovídali dvě hodiny na vznesené otázky.

Každý, komu stát nabídne očkování proti COVID-19, si zatím nebude moci vybrat vakcínu, která se bude podávat. Provedení takového výběru není možné „v tuto chvíli a předvídatelně“ kvůli současnému nedostatku, zdůraznil v sobotní on-line diskuzi spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU).

Ke zprávám o přebytečné vakcíně, která již byla vyjmuta z chladničky na jednotlivých místech, ministr uvedl, že je nezbytné zachovat stanovenou prioritu určitých skupin. V konkrétním případě však musí být učiněno pragmatické rozhodnutí – například by mohli vakcínu obdržet členové očkovacího týmu. „V případě pochybností je všechno lepší, než něco vyhodit,“ řekl Spahn.

Předseda stálé komise pro očkování Thomas Mertens uvedl, že dvě vakcíny od společností Biontech a Moderna, které byly dosud v Evropě schváleny, jsou „rovnocenné z hlediska účinnosti a bezpečnosti“. A dále uvedl, že nyní je příliš brzy na to, abychom učinili příslušná prohlášení pro jiné vakcíny, u nichž dosud nebyl dokončen proces schvalování.

Vakcíny podávejte pouze od jednoho výrobce

Podle odborníků musí být vakcína, aby byla zajištěna adekvátní ochrana proti Covid-19, podávána dvakrát – v intervalu nejméně tří (u Biontechu) až čtyř (Moderna) týdnů. Jinak podle Mertense hrozí nejen nedostatečná ochrana pro postižené. Existuje také obava, že by to mohlo podpořit vývoj mutací viru, které jsou vůči vakcíně imunní.

Na otázku, zda by bylo možné podat vakcíny od různých výrobců jedné osobě, Mertens odpověděl, že to „za žádných okolností“ není možné ani u vakcín založených na stejné koncepci. Protože zatím o účincích při kombinaci existují „nulová data“.

Podle Spahna bylo očkováno proti Covid-19 první dávkou od začátku očkování v Německu na konci prosince 2020 více než půl milionu lidí. Ohradil se vůči kritikům, kteří si stěžují na pomalý začátek vakcinační kampaně, a spojují to s aktuálně platnými omezeními kontaktů: „Ani díky očkování by současný lockdown nebyl zbytečný.“ Podle Spahna to ukazuje situace v Izraeli a Velké Británii, kde již byla větší část obyvatelstva naočkována, a přesto museli přistoupit k vyšším stupňům karantény.

Přísná opatření navzdory očkování

Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) je třeba i přes zahájení očkování stále dodržovat rozestupy, nosit roušky a další ochranná opatření proti šíření koronaviru. Ukazuje to pohled na počet lidí infikovaných virem, kteří každý den umírají, uvedl prezident RKI Lothar Wieler. Německo je stále v „obtížné situaci“.

S ohledem na dříve poměrně nízkou ochotu zdravotnického personálu nechat se očkovat Wieler vyzval personál, aby využili všechny informace nabízené státními zdravotními úřady a v případě pochybností se jich také dotazovali. „Stále slyším, že některé zdravotní sestry se obávají, že očkování je učiní sterilními. To je prostě falešná zpráva,“ uvedl Wieler.

V současné době jsou očkováni velmi staří lidé, obyvatelé a zaměstnanci domovů důchodců a pečovatelských ústavů, stejně jako zdravotnický personál se zvláště vysokým rizikem nákazy.

Druhá skupina zahrnuje lidi ve věku od 75 do 79 let. Každý, kdo žije ve sdíleném ubytování nebo je v blízkém kontaktu s těhotnou ženou, patří do třetí skupiny.

Podle doporučení, které v pátek aktualizovala německá očkovací komise, patří učitelé a pedagogové do skupiny s prioritou čtyři, zaměstnanci v maloobchodu a lidé ve věku od 60 do 64 let do skupiny pět. (čím nižší číslo, tím větší priorita)

původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.