Zdenka Danková

2. 2. 2021

ČR – Vláda Andreje Babiše v pondělí 1. února 2021 rozhodla o dočasném odpuštění DPH na doporučované respirátory třídy FFP2. Odsouhlaseno bylo rovněž prodloužení dotačního programu Ministerstva zemědělství Agricovid Potravinářství. Projednala také návrh zákona o ochraně oznamovatelů a přístup ze zahraničí do ČR.

Pardon na DPH u respirátorů

Prominutí DPH se týká i dalších typů respirátorů bez výdechového ventilu, KN95 nebo N95 nebo které mají stejnou či vyšší filtrační účinnost, pokud jsou výrobcem určeny jak k ochraně uživatele, tak jeho okolí, a pokud se jedná současně o osobní ochranný prostředek kategorie III a zdravotnický prostředek rizikové třídy I podle příslušných předpisů Evropské unie a vyšší. Osvobození od DPH má platit zatím dva měsíce.

Dotační program produkce do veřejného stravování

Jedná se o pokračování programu, který vláda schválila loni v listopadu, v navazujícím období od 1. prosince 2020 do 28. února 2021. Rámcové podmínky programu se nemění, dotační podpora zůstává zacílená do oblasti potravinářských a zemědělských podniků, jejichž produkce směřuje do oblasti veřejného stravování, a nově i na trhy a tržnice, které jsou přijatými opatřeními významně omezeny.

Kabinet odsouhlasil a schválil návrh zákona o ochraně oznamovatelů

Ministři a ministryně se v rámci běžného programu vrátili k projednávání návrhu nového zákona o ochraně oznamovatelů a souvisejícího změnového zákona. Nový zákon by měl posílit pozici oznamovatelů protiprávního jednání. Měl by těmto oznamovatelům zajistit ochranu před případným odvetným opatřením ze strany zaměstnavatele. Zavádí i povinnost pro povinné subjekty zavést pro nahlašování těchto případů vnitřní oznamovací systém a další náležitosti pro jeho řádné fungování.

Vstup ze zahraničí do ČR

Vláda v rámci projednávání covidové agendy vyslovila i souhlas s úpravou ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví, které se týká vstupu do České republiky.

Od 5. února dojde ke změnám především v otázce povinného testování osob, které do České republiky přijíždějí v rámci povolených výjimek ze zákazu vstupu ze zemí s rizikovým výskytem nemoci COVID-19.

Lidé z vysoce rizikových zemí budou muset před testem strávit minimálně pět dnů v karanténě. Výjimky z tohoto pravidla se nově rozšiřují o policisty vykonávající eskortní činnost nebo bezpečnostní doprovod letadel, a o občany, kteří doloží, že v posledních 90 dnech prodělali nemoc COVID-19.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.