Zdenka Danková

17. 2. 2021

Polních ptáků stále ubývá, zejména díky intenzifikaci zemědělství. Některé polní druhy se přestěhovaly do obcí, jako např. vrabec polní. Pozorování zpěváčků na krmítkách však neustává a je na co se dívat, co počítat.

Přes půl milionu ptáků pozorovali během druhého lednového víkendu dobrovolníci po celé republice na svých krmítkách a zahradách. Do Ptačí hodinky, kterou už potřetí pořádala Česká společnost ornitologická (ČSO), se zapojilo 27 tisíc lidí, což je o 6 tisíc víc než loni.

Pomocí dlouhodobého projektu občanské vědy ornitologové ve spolupráci s velkým množstvím dobrovolníků zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají.

Sčítání už potřetí ovládla sýkora koňadra, překvapil čížek lesní

Sýkora koňadra si ve třetím ročníku upevnila pozici na pomyslném trůnu. Statistiky už potřetí s přehledem ovládla. 

„Žádný jiný pták nelétal na krmítko častěji než sýkora koňadra. Zaznamenali jsme ji na 85 % krmítek. Na druhém místě, s výskytem na 66 % krmítek, byla sýkora modřinka,“ říká koordinátorka Ptačí hodinky Alena Skálová.

Skokanem roku byl čížek lesní, který se vyhoupl z loňského čtyřiadvacátého místa na deváté. 

„Letošní zima je na čížky opravdu bohatá, a to nejenom u nás. Více čížků pozorovali také účastníci sčítání v Rakousku a Bavorsku, které probíhalo ve stejný termín jako česká Ptačí hodinka. Během ní čížci přilétli na 14 % krmítek, loni to byla necelá 3 %. Důvod je ten, že velká  hejna  čížků  ze  severu  zaletují  zimovat  do  střední  Evropy v nepravidelných intervalech,“ vysvětluje Skálová.

Více jsme letos zaznamenali také například kosů černých. „Kosi  v roce 2020 přilétli na 50 % krmítek, letos jsme je viděli na 57 % krmítek,“ dodává Skálová.

Účastníci Ptačí hodinky poprvé pozorovali přes půl milionu ptáků

Zúčastnilo se 27 tisíc lidí z celé republiky, kteří pozorovali 538 tisíc ptáků. Ptačí hodinka tak poprvé překonala hranici půl milionu spatřených opeřenců.

„Díky velkému množství dat od dobrovolníků zjistíme v horizontu několika let, jací ptáci ubývají a přibývají. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se situace vyvine v příštím roce. Každopádně na příkladu čížků i kosů vidíme, proč je důležité sčítat několik let po sobě – jen tak zjistíme, jestli se jedná o krátkodobé výkyvy nebo skutečně dochází k dlouhodobým změnám,“ vysvětluje Skálová.

Zvonek Zelený
Zvonek zelený miluje slunečnice. (Helena Hurtová / ČSO)

Připomíná, že podle metodiky museli pozorovatelé na místě setrvat hodinu a zaznamenat vždy nejvyšší počet současně pozorovaných jedinců každého druhu. 

„Stejně  jako  loni  viděla  polovina účastníků na svém krmítku 6 a více druhů ptáků. Nejvíce ptačích druhů (45) během své Ptačí hodinky zaznamenal účastník  z Opatovce na Svitavsku.  V  průměru  během jedné hodiny přiletělo téměř 29 opeřenců,“ říká Skálová.

strakapoud
Strakapoud velký, masojed, se zajímá zejména o lůj. (Fr. Vaňásek / ČSO)

Nula je také výsledek…

Na necelá 3 % krmítek nepřilétli během 60 minut žádní ptáci. 

„I taková pozorování jsou velmi cenná – pomáhají zjistit, kde ptáci naopak chybí,“ doplňuje Skálová.

Účastníci sledování krmítek získali tipy, čím přikrmovat, aby ptákům vhodně pomohli a zároveň na krmítko přilákali různé ptačí druhy preferující různou potravu.

ČSO zároveň společně s účastníky vytvořila na sociální síti Flickr fotogalerii Ptačí hodinky. „Ještě do konce února je možné posílat fotografie zajímavých pozorování na krmítku pomocí stránky ptacihodinka.birdlife.cz,“ vyzývá Skálová.

Oficiální výsledky včetně možnosti filtrování krajů a okresů jsou k dispozici na webu ptacihodinka.birdlife.cz.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“