Jack Phillips

5. 3. 2021

Volební podvody v USA

Soudce ze státu Mississippi nařídil nové místní volby v Aberdeenu v okresu Monroe poté, co bylo zjištěno, že více než tři čtvrtiny absenčních hlasovacích lístků* odevzdaných ve druhém kole červnových voleb Demokratů do městské rady jsou neplatné. Notářka, která zneužila své pravomoce, byla zatčena.

Soudce Jeff Weill v 64-stránkovém usnesení uvedl, že existují důkazy o podvodu a trestné činnosti prováděné během nakládání s absenčními hlasovacími lístky. Konkrétně ve způsobech, jakými byly počítány a jak postupovali jednotlivci ve volebních místnostech během voleb konaných v Aberdeenu. V důsledku toho je nutné uspořádat nové volby na post radního. Informaci přinesla televize WCBI.

Soudce podle WCBI rozhodl, že 66 z 84 absenčních hlasovacích lístků*, které byly odevzdány ve volbách, tedy kolem 78 %, nemělo být nikdy započítáno. Nicholas Holliday byl 37 hlasy vyhlášen vítězem poslaneckého mandátu, zatímco vyzyvatel Robert Devaull výsledky voleb zpochybnil u soudu.

V soudních spisech se také hovoří o policejním řediteli Henrym Randlovi a bývalém starostovi Maurici Howardovi, kteří byli podle soudce Jeffa Weilla zapleteni do zastrašování a obtěžování volebního dohledu v den voleb.

„Soud ponechá na příslušných orgánech, aby určily, zda jednání Maurice Howarda, Henryho Randlea a S. Nicholase Hollidaye bylo na úrovni stíhatelných zločinů,“ uvádí soudní spis.

„Soud je toho názoru, že existuje pravděpodobná příčina toho, že několik osob zapojených do výtržností během volebního dne na volebním okrsku ,úmyslně a korupčně porušilo‘ jeden nebo více trestních zákonů,” uvedl soudce.

volby usa podvod
Notářka Dallas Jonesová na fotografii poskytnuté oddělením šerifa okresu Monroe ve státě Mississippi. (Oddělení šerifa okresu Monroe)

Mezitím vydal soudce Weill zvláštní soudní příkaz a stanovil kauci na 500 dolarů pro notářku Dallas Jonesovou, která notářsky ověřila dotyčné hlasovací lístky, uvedl Northeast Mississippi Daily Journal.

Později byla podle zpráv notářka propuštěna na kauci. Podle soudních dokumentů se Dallas Jonesová přiznala, že porušila své notářské povinnosti, a údajně řekla, že napomáhala jednotlivci nebo jednotlivcům.

Jonesová při výslechu vypověděla, že byla předvolána do domu tehdejší radní Lady Garthové, aby opravila absenční volební lístek jejího otce. Jonesová uvedla, že notářsky ověřila „asi 30 volebních lístků“, uvedla televize WCBI a dodala, že soudce zjistil, že 83 řádných hlasovacích lístků bylo sečteno, aniž by byly parafovány pracovníky voleb.

Ze soudních spisů vyplývá, že další notářka, Lu Stephensová, učinila svědectví, které bylo vyhodnoceno jako nedůvěryhodné. Uvedl to Northeast Mississippi Daily Journal. Soudce konstatoval, že byly zaznamenány další nesrovnalosti týkající se mimo jiné neporušenosti hlasovacích uren a včasného certifikování volebních výsledků.

„Když máte absenční hlasovací lístek, jeho součástí je obálka, hlasujete, skládáte hlasovací lístek, dáváte ho do obálky, olizujete chlopeň, podepisujete se přes chlopeň, pak notářka podepisuje váš volební certifikát. Vypověděla, že se před nikým nepodepsala, neviděla nikoho, jak obálku podepisuje, prostě to notářsky ověřila, prostě to orazítkovala,“ řekla Lydia Quarlesová, advokátka kandidáta na starostu Roberta Devaulla, který dal volby k soudu, televizi WCBI.

Právní zástupce druhého kandidáta Nicholase Hollidaye řekl WCBI, že „prozkoumají všechny opravné prostředky, které může Holliday podle zákona využít, zahrnující mimo jiné žádost, aby soud přehodnotil svá zjištění; rozsudek bez ohledu na verdikt nebo nové řízení; nebo odvolací řízení“.


POZNÁMKA *: Hlasovací lístky zaslané poštou nebo podané v nepřítomnosti voliče. V USA se nazývají absentee ballots – překládáme jako absenční hlasovací lístky.

původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.