Zdenka Danková

6. 4. 2021

ČR – Vláda Adreje Babiše na jednání 6. dubna rozhodla o ukončení nouzového stavu a schválila sérii mimořádných opatření, kterými Ministerstvo zdravotnictví zavede protiepidemická opatření na základě pandemického zákona.

1) Žáci 1. stupně ZŠ se začnou do škol vracet v rotační formě od 12. dubna. Do školských zařízení se budou moci vrátit mimo jiné dětí s povinností předškolního vzdělávání a děti 1. stupně základních škol, ovšem za podmínky pravidelného testování

2) Příští pondělí by měla vláda rozhodnout, zda od 19. dubna znovu začne laboratorní a praktická výuka na vysokých a středních školách

3) Podle ministra zdravotnictví Blatného: Nižší stupeň ZŠ se 12. dubna asi neotevře v okrese Zlín kvůli pozdějšímu odeznění epidemie

4) Zákaz cestování mezi okresy a nočního vycházení skončí spolu s nouzovým stavem 11. dubna

5) Setkat se může nově 10 lidí uvnitř a 20 venku

6) Dojde k dílčím změnám v pravidlech pro maloobchod a služby

7) Od 12. 4. mohou otevřít zoologické zahrady a botanické zahrady svoje venkovní areály

Školy s nejvýše 75 žáky na 1. stupni, které mají pro 1. stupeň samostatnou budovu včetně školní jídelny, budou moci fungovat normálně, v ostatních případech bude zavedeno týdenní střídání tříd, takže do školy půjde vždy jen polovina tříd.

Povoleny budou i skupinové konzultace žáků 2. stupně ohrožených školním neúspěchem anebo žáků 9. tříd podle jejich potřeby vyhodnocené školou v předmětech potřebných pro přijímací zkoušky.

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu novým ministrem zdravotnictví ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera, který ve funkci nahradí Jana Blatného.

Obnoven bude i praktický výcvik v řízení motorových vozidel žáků a studentů v rámci jejich odborné přípravy v oborech vzdělávání, u kterých je získání řidičského oprávnění určených skupin součástí vzdělávání podle Rámcového vzdělávacího programu nebo školního vzdělávacího programu. Informace na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Podmínkou pro přítomnost dětí v prezenční výuce bude absolvování neinvazivního antigenního testu na COVID-19, a to dvakrát týdně, přičemž první test musí proběhnout v den prvního nástupu do školského zařízení. Testovat se budou muset i zaměstnanci školských zařízení.

Testy nebudou muset podstupovat ti, kteří prodělali onemocnění COVID-19 v posledních 90 dnech, ti, kteří se prokáží platným testem z oficiálního testovacího centra, nebo ti, kteří prošli kompletním očkováním.

Vláda zároveň rozhodla o vyčlenění adekvátního množství antigenních testů pro školy a školská zařízení. Do konce školního roku bude na zajištění testování ve školách zapotřebí více než 21,9 milionu testů. Nákup uskuteční Správa státních hmotných rezerv.

Současně vláda rozhodla o bezúplatném poskytnutí více než 12,6 milionu kusů zdravotnických roušek z pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv pro potřebu žáků a studentů ve školách a školských zařízeních.

Prodloužení dalších protiepidemických opatření po 11. dubnu

Část opatření, která jsou navázána výslovně na krizový zákon, přestane o nedělní půlnoci platit, například zákaz nočního vycházení či zákaz bezdůvodně opouštět území okresu. Většina jich ale bude od 12. dubna nově vyhlášena na základě pandemického zákona, a to s několika dílčími změnami.

Mezi ně patří například konec zákazu návštěv ve věznicích. Nově budou moci odsouzené či chovance v detenci navštívit současně až dvě osoby.

Do opatření nařizujícího nošení ochranných prostředků dýchacích cest byla doplněna pravidla pro nošení roušek pro žáky a studenty.

Ministerstvo také už od 7. dubna zmírnilo současný zákaz poskytování plánované péče v zařízeních akutní lůžkové péče a lůžkové péče následné a dlouhodobé. Zdravotnická zařízení tak budou moci začít opět přijímat pacienty na plánované zákroky, ale musí dál mít možnost operativně měnit lůžkové kapacity pro pacienty s COVID-19.

Otevření obchodů a tržnic

Od pondělí budou moci otevřít například i prodejny dětského oblečení a obuvi, papírnictví, prádelny a čistírny, zámečnictví či provozovny s prodejem pietního zboží.

Noční zákaz prodeje se posouvá na 22.00. Na tuto hodinu se posouvá i zákaz obsluhovat ubytované hosty v hotelových restauracích i provoz výdejních okének.

Za přísných hygienických podmínek budou moci otevřít stánky a mobilní provozovny trhovců. Prodávat ale budou moci jen ovoce a zeleninu, květiny a jiné rostliny, jejich plody, osiva, semena, mléko a výrobky z mléka, maso a výrobky z masa včetně živých ryb, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, med a výrobky z medu.

Otevřít se veřejnosti budou moci i zoologické a botanické zahrady. Lidé ale nebudou moci do vnitřních pavilonů a najednou bude možné do areálu vpustit jen pětinu kapacity.

Povoleny budou i spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy, pokud na nich bude venku méně než dvacet osob a uvnitř deset osob. Pro svatby či pohřby bude platit omezení na 15 osob. Na maximálně sto osob bude omezeno i právo shromažďovací.

Ministerstvo zdravotnictví také rozhodlo o posunutí termínu pro očkování druhou dávkou vakcíny, a to na dobu 38 až 42 dní od podání dávky první u vakcín Pfizer/BIONTECH a Moderna a na dobu 84 až 91 dní od podání první dávky u vakcíny AstraZeneca. Změna se bude týkat jen nově naočkovaných a platit začne od 10. dubna.

WHO se vyjádřila, že: přínos vakcíny AstraZeneca převažuje nad nevýhodami.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.