Janita Kan

18. 4. 2021

James O’Keefe, zakladatel Project Veritas (PV), chystá žalobu na Twitter za nactiutrhání poté, co ve čtvrtek sociální platforma trvale pozastavila jeho účet.

„Žaluji Twitter za poškozování jména, protože řekli, že já, James O’Keefe, ,používám falešné účty‘. Toto je lživé a poškozující, a za to budou platit. Sekce 230 [část zákona o komunikaci] je předtím mohla chránit, ale neochrání je přede mnou,“ uvedl O’Keefe ve stanovisku po kroku Twitteru.

Trvalé pozastavení jeho účtu přichází v době, kdy PV zveřejnil sérii videí odhalující pochybné praktiky CNN. V tajně pořízených nahrávkách vysoce postavení zaměstnanci CNN přiznávají, že zpravodajství o Donaldu Trumpovi a dalších tématech je „propaganda“.

„Všichni Američané, kteří jsou každý den hanobeni, jejichž životy jsou zničené, kteří nemají možnost se bránit. Tento tým bojuje za ně a za principy, které nás definují,“ napsal později na svůj Telegram O’Keefe.

„Despocie Twitteru, který o mě zlomyslně lhal a uznal dezinformace od CNN, která připustila, že šlo o propagandu, což jsme tento týden odhalili – nic nemůže změnit základy. Je jenom jedna pravda. A miliony lidí už vidí, co to je – despotismus podporovaný neskutečným bohatstvím a mocí. Vyhrajeme. Opravdu nemůžeme prohrát. Děkuji Twitteru, že nám dal možnost odhalit svou agendu a podnítil stovky, tisíce a miliony lidí k tomu, aby se k nám přidali.“

Twitter dle O’Keefea obhajoval zrušení účtu tvrzením, že porušil pravidla Twitteru „manipulováním platformy a spamováním“. Konkrétně mělo jít o výňatky „Nemůžete zavádět ostatní na Twitteru používáním falešných účtů“ a „Nemůžete uměle násobit nebo narušovat konverzace používáním vícero účtů“.

O’Keefe tato tvrzení rozporoval.

Jde o poslední omezující akci Twitteru vůči PV a O’Keefeovi. V únoru platforma pozastavila účet organizace a uzamkla účet O’Keefea poté, co skupina postovala video jejich reportéra, který se před domem viceprezidenta Facebooku pro integritu, Guye Rosena, ptal na jeho názor.

V březnu platforma zobrazovala „varování“ u statusu PV, který ukazoval fotografie nezletilých imigrantů přikrytých záchranářskými pokrývkami v přeplněných „buňkách“ zadržovacího centra v Texasu. Později platforma uvedla, že příspěvek „byl chybně označen jedním z automatických nástrojů“ a že varování bylo později odstraněno.

Technologický gigant je již nějakou dobu „pod palbou“ tvrzení o zneužívání monopolního postavení k cenzurování názorů, se kterými nesouhlasí. Obzvláště pak v případě politické zaujatosti a nevyváženého moderování obsahu uživatelů a zrušení účtu bývalého prezidenta USA D. Trumpa. Kritici tvrdí, že pozornost platformy se v posledních letech zaměřuje na obsah konzervativců a jednotlivců, kteří se projevují jako podporovatelé Trumpa.

Twitter sice tvrdí, že jeho obsahová pravidla jsou politicky neutrální, nicméně důkazy naznačují opak.

O’Keefe sdělil, že žalobu podá na soud v pondělí.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.