Zdenka Danková

17. 5. 2021

Dalším krokem rozvolnění protiepidemických opatření bude otevření zahrádek restaurací. Ministři rozhodli, že od pondělí 17. května budete moci usednout k restauračnímu stolu a dát si oběd či nápoj s podmínkou, že máte negativní test, vakcínu nebo jste v posledních 90 dnech prodělali nemoc Covid-19. Na zahrádkách začne fungovat také wi-fi, ke které se hosté mohou připojit.

Jak to bude probíhat v praxi?

Obsluhující personál zahrádek hosty kontrolovat nebude, ti jsou povinni se řídit opatřeními sami. Kontrolovat dodržování budou moci jen pracovníci z hygieny a policie. Pokud host nesplní požadovaná pravidla, může dostat pokutu. Výše pokut dosud nebyla zveřejněna.

Provozovatel stravovacího zařízení nemůže hosta, který nesplnil podmínky, vykázat ze zahrádky, ale nemusí ho obsloužit. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera jde hlavně o to, aby se koronavirová nákaza nešířila dále. 

Do zahrádek a v budoucnu případně do restaurací by neměli chodit hosté, kteří jsou rizikem pro ostatní.

Zaměstnaní lidé, kteří se pravidelně testují, se mohou prokázat posledním antigenním testem, protože jsou testováni každý týden. Antigenní test má platnost 72 hodin, PCR test týden.

Zástupci restauratérů nebo i Český svaz pivovarů a sladoven se obrátili na ministerstvo zdravotnictví, aby upřesnilo, jaké postupy vůči hostům mají v provozech používat. Zástupci navrhli, že v restauracích může pomoci vyvěšené sdělení, že obslouženi budou jen hosté splňující podmínky, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví.

V případě kontroly hosta se bude zodpovídat host, nikoliv provozovatel podniku.

Udělení pokuty hostovi za nedodržení pravidel zůstává nejasnou otázkou, protože není vyhlášen stav nouze a zákazník se za této situace podle zákona vlastně ničím neprovinil.

Vzdálenost mezi stoly na zahrádce musí být nejméně 1,5 metru a zároveň má být zachována vzdálenost od kolemjdoucích, například na chodníku, ulici, rovněž 1,5 metru. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti.

„Jde-li o dlouhý stůl, lze u něj usadit více zákazníků tak, že mezi skupinami nejvýše čtyř zákazníků, s výjimkou osob ze společné domácnosti, je rozestup alespoň 1,5 metru,“ dodává ministerstvo zdravotnictví v opatření. 

Ministerstvo ve svém původním mimořádném opatření také zakázalo produkci živé hudby a tance. Provozovatelé by podle něj nemohli svým zákazníkům poskytovat možnost bezdrátového připojení na internet. I opatření týkající se wi-fi však vláda na svém pátečním jednání zmírnila.

Související témata

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.