Anders Corr

7. 6. 2021

Komentář

Čína chce v Maďarsku založit univerzitu, kterou by Maďarsko mělo tu čest zaplatit z vlastních peněz. Proti plánovanému kampusu univerzity Fudan protestovalo 5. června v Budapešti přibližně 10 000 lidí. Čína údajně korumpuje maďarské představitele a maďarský prezident má úzké vazby na Komunistickou stranu Číny (KS Číny). Je správné, že se maďarští občané staví proti všem politickým představitelům, kteří jsou kompromitováni pekingským režimem. Největší nebezpečí pro naše demokracie dnes představuje riziko, že si Čína za pár dolarů koupí prezidenty, ministry zahraničí a úředníky ministerstva financí, a oni pak budou naslouchat Pekingu, a nikoli svým voličům.

Spor v Budapešti je příznakem mnohem širšího boje mezi demokracií a diktaturou. V roce 2019 univerzita Fudan vyškrtla ze svých stanov zmínky o „svobodě myšlení“. Nákladný projekt, jehož dokončení je v Budapešti plánováno na rok 2024, bude financován z čínských půjček ve výši více než jedné miliardy dolarů. Cena projektu je vyšší než výdaje vlády na všechny ostatní univerzity dohromady a povede k odčerpání státních prostředků z maďarského vysokého školství a zvýšení zadluženosti Maďarska vůči Číně.

Maďarskou vládu vede Viktor Orbán a jeho údajně pravicová strana Fidesz. Orbán má však úzké vazby na Peking a Moskvu a prosazuje zahraniční politiku „východního otevírání“.

Trojský kůň Pekingu a Moskvy

Huawei má 70 procent maďarského telekomunikačního trhu a Maďarsko kupuje od Ruska jadernou elektrárnu za 15 miliard dolarů. Právě tento měsíc Orbánova vláda zablokovala oficiální prohlášení Evropské unie odsuzující agresivní chování Číny v Hongkongu. Orbánovo jednání je trojským koněm Pekingu a Moskvy v Evropské unii i v Severoatlantické alianci (NATO).

Jeden z amerických představitelů v roce 2019 řekl serveru EuroObserver, že maďarský „problém s korupcí dláždí cestu ruskému a čínskému vlivu“. Dodal: „Jednou z iniciativ, které představíme, je americká podpora úsilí o bližší zkoumání průsečíků mezi korupcí a ruským a čínským vlivem.“

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v roce 2019 prohlásil, že obviňování Maďarska z korupčních vztahů s Pekingem a Moskvou ze strany Západu je pokrytecké, vzhledem k dohodám s těmito neliberálními režimy, které uzavřely Británie a Německo.

Maďarsko však zašlo mnohem dál. Podle agentury Reuters „Orbán navázal srdečné vztahy s Čínou, Ruskem a dalšími neliberálními vládami, zatímco se západními spojenci si vyřizuje účty tím, že omezuje nezávislost vědeckého výzkumu, soudnictví a médií“.

Jeden z vysokoškolských studentů protestujících proti kampusu Fudan řekl minulý týden agentuře AFP: „Orbán a Fidesz se prezentují jako antikomunisté, ale ve skutečnosti jsou komunisté jejich přáteli.“

Jiný student uvedl pro agenturu Reuters: „Nesouhlasím s posilováním feudálních vztahů naší země s Čínou.“ Finanční prostředky by podle něj měly jít „na zlepšení našich vlastních univerzit místo budování čínských“.

Liberální starosta Budapešti i ekonomové jsou proti navrhovanému kampusu Fudan, který je drahý a netransparentní. Starosta Gergely Karácsony, který by byl vhodnějším kandidátem na post maďarského premiéra, řekl agentuře Reuters: „Tento projekt Fudanu by zpochybnil mnoho hodnot, ke kterým se Maďarsko zavázalo před 30 lety,“ když se osamostatnilo od Sovětského svazu.

Ulice Dalajlámy

Starosta pojmenoval několik ulic, které se sbíhají k navrhovanému novému kampusu, názvy připomínajícími oběti čínského komunismu: vznikla tak například ulice Dalajlámy, ulice Svobodného Hongkongu, ulice Ujgurských mučedníků a jedna ulice je pojmenována po vězněném čínském katolickém biskupovi.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedl, že přejmenování ulic by nemělo mít na projekt vliv a je „opovrženíhodné“. V tu chvíli přesně odhalil, jak KS Číny pohlíží na veřejné mínění v demokracii.

Podle průzkumu veřejného mínění zveřejněného 1. června je přibližně 66 procent Maďarů proti čínské univerzitě a 27 procent tuto myšlenku podporuje.

Z uniklých dokumentů, které mají k dispozici místní novináři, vyplývá, že projekt v hodnotě 1,8 miliardy dolarů – což je více, než Maďarsko v roce 2019 vynaložilo na celý sektor vysokého školství – bude financován čínskou půjčkou ve výši přibližně 1,5 miliardy dolarů. Kampus Fudan počítá s 500 vyučujícími a 6 000 studenty, mimo jiné v lékařských a technických oborech, což vyvolává otázky ohledně transferu technologií z EU do Číny.

Čínské půjčky a čínská vakcína

Orbán již získal půjčku od Číny ve výši 2,1 miliardy dolarů na rekonstrukci železnice Budapešť–Bělehrad. Urychleně schválil čínskou vakcínu proti koronaviru, která v Evropské unii stále není schválena.

Podle mých zdrojů mohou být takovéto čínské projekty doprovázeny nálezným ve výši dvou až sedmi procent, jež je vypláceno na základě poradenských smluv způsobem, který osobně prospívá hlavě státu a jeho nejbližším spolupracovníkům. Pokud by to platilo i u tohoto projektu, mohlo by to činit až 275 milionů dolarů, což by vysvětlovalo, proč maďarští političtí představitelé projekt podporují.

V každém případě se Maďarsko stává předmostím KS Číny v Evropské unii. Ale maďarský lid už tohle jednou zažil. Maďaři mají za sebou zkušenost se sovětským komunismem včetně internace a pracovních táborů a v roce 1956 povstali, aby Rusy vyhnali. Když si Sověti uvědomili, že se Západ bojí války, vtrhli zpět a antikomunisty zlikvidovali.

Maďarsko pak trpělo pod nadvládou Moskvy až do osvobození země v roce 1989. Maďaři neprošli takovými hrůzami, aby se teď nechali snadno uvrhnout pod jho nového komunistického pána, tentokrát v Pekingu, a ne v Moskvě. Oni i my však budeme muset proti pekingské korupci v našich hlavních městech bojovat tvrději, chceme-li si zajistit budoucí svobody.

Anders Corr získal bakalářský a magisterský titul v oboru politických věd na Yaleově univerzitě (2001) a doktorát v oboru státní správy na Harvardově univerzitě (2008). Je ředitelem společnosti Corr Analytics Inc. vydávající časopis Journal of Political Risk a provádí rozsáhlý výzkum v Severní Americe, Evropě a Asii. Je autorem knih „The Concentration of Power“ (vyjde v roce 2021) a „No Trespassing“ a editorem knihy „Great Powers, Grand Strategies“.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Překlad původního článku: JaS

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).