Milan Kajínek

9. 6. 2021

Petiční výbor Poslanecké sněmovny uspořádal veřejné slyšení, kde vystoupilo několik expertů na Čínu a zástupců nevládních organizací, a zprostředkovaně podávaly svá svědectví také oběti násilných represí komunistické strany v Číně.

Jednou z nich byla paní Destiny Tang, žena, která vyrůstala v Číně a na vlastní kůži zažila pronásledování čínského režimu. Její otec byl opakovaně zatčen a ve vězení mučen, protože se věnoval meditační praxi Falun Gong, která vyučuje morální principy buddhismu a taoismu.

Čínský režim Falun Gong násilně potlačuje od roku 1999. Paní Destiny Tang se jako náctiletá dívka ocitla v důsledku represí bez otce i matky a musela se začít o sebe starat sama. Dnes žije ve Velké Británii.

Celá výpověď Destiny Tang

„Děkuji za příležitost promluvit k vašemu parlamentu. Jmenuji se Destiny Tang a věnuji se Falun Gongu. V roce 2013 jsem odjela studovat do Velké Británie a po ukončení studií jsem rozjela skrz absolventský program pro mladé podnikatele vlastní byznys – obchodování s Čínou.

Bohužel se mé podnikání, s nímž jsem začala v roce 2015, setkalo s nečekanými problémy kvůli pronásledování Falun Gongu. Moje obchodní partnerka, Kche-jing Siao, žije v Číně. Její rodina se věnuje Falun Gongu také a kvůli tomu čelila perzekuci, což přímo ovlivnilo mé podnikání.

Já jsem se s Falun Gongem (nebo také Falun Dafa) setkala přes svého otce, a to v roce 1995, v době, kdy trpěl dlouholetou nespavostí, což mělo vážný dopad na jeho zdraví. Navštívil spoustu nemocnic, ale nikde nic nezjistili. Po třech měsících praktikování Falun Gongu bylo vidět zlepšení jak na jeho fyzickém zdraví, tak na nespavosti.

Matka i já jsme byly svědky toho, jak se otcovo zdraví dramaticky zlepšilo a Falun Gong na nás pozitivně zapůsobil. Věřím, že Falun Gong je opravdová kultivační praxe založená na pravdivosti, soucitu a toleranci – třech slovech, která vedou mě a každého jiného praktikujícího, abychom si rozvíjeli pozitivní přístup, když udeří nemoc, udržovali se v kondici a prodloužili si život.

Po roce 1999 se mi náhle změnil život, když došlo v Číně k zátahu na Falun Gong. Místní policie naši rodinu pravidelně obtěžovala. Mezi lety 2000 a 2013 otce nezákonně zatkli celkem pětkrát, v Pekingu a v Chaj-kou. Během té doby mu byl odepírán spánek, procházel lékařskými prohlídkami, zažil nucené krmení, bití, násilí a další barbarské formy mučení, které vězeňští dozorci používají, aby lidi ponížili a způsobili jim maximální bolest. Když ho konečně propustili, nemohl ani chodit a byl jen kost a kůže, duševně dezorientovaný. Po letech perzekuce otec nakonec přišel o zrak a dnes nevidí ani na jedno oko.

Série pronásledování Falun Gongu v Číně ničí mou rodinu i můj život a odvádí mě od klidu a normálního života. Byla jsem svědkem pronásledování celé mé rodiny i přátel. Teprve jsem dospívala, když mě oba rodiče ve stejnou dobu opustili. Neměla jsem peníze, abych pokračovala ve studiu a musela jsem se naučit, jak se o sebe postarat.

Také jsem znala lidi, kteří praktikovali Falun Gong a zmizeli, byli dohnáni k duševní chorobě, nebo byli umučeni k smrti. Je to podobné jako s Ujgury, etnickou skupinou ze Sin-ťiangu, kde Čína páchá genocidu. Dochází tu k masovému zavírání lidí, nuceným pracím, systematickému znásilňování, sexuálnímu mučení žen a řada důkazů dokonce ukazuje, že zabíjí vězně při násilném odebírání orgánů. Prostředí v Číně nedává lidem naději, že se budou moci věnovat své víře nebo si zachovají svoji tradiční kulturu.

Přesto pronásledování pokračuje nonstop. Matku mé obchodní partnerky, Wang Cchuej-lan, které je 70 let, zatkla místní policie přímo u ní doma. Dostala tři a půl roku, prochází intenzivním vymýváním mozku a fyzickými tresty. Moje bývalá tchyně, Jü-čching Čung, si dvakrát zažila policejní obtěžování kvůli tomu, že se věnuje Falun Gongu a musela utéct z domova. Oba případy se staly teprve v roce 2018.

Falun Gong čelí už přes 20 let neférovému zacházení a silné perzekuci. Mnoho dobrých lidí přišlo nejenom o život, ale také jim násilně odebrali orgány. Je otřesné a neuvěřitelné, že se takové věci stále dějí. Měli bychom se tomu odvážně postavit, prosadit spravedlnost a přimluvit se i za spravedlivou ochranu pro Falun Gong. Je správné o tom informovat a férové dát světu vědět pravdu.

Závěrem doufám, že perzekuce Falun Gongu v Číně brzy skončí. Také navrhuji českému parlamentu, aby použil Magnitského zákon, který cílí sankcemi na všechny čínské vládní funkcionáře, o nichž se ví, že byli zapojeni do genocidního pronásledování a do nuceného odběru orgánů.

Děkuji Vám za pozornost.“

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“