Martha Rosenberg

18. 6. 2021

Obyvatelé oregonského města Portland, které se stalo ohniskem loňských násilných nepokojů, se nadále potýkají s obrovskými problémy. Protipolicejní bouře dosud pokračují bez většího zájmu mainstreamových médií.

Místní, kteří s deníkem The Epoch Times hovořili anonymně, se shodli na tom, že násilí se zhoršuje a je nepřijatelné. „Dochází k bezostyšnému střílení a zabíjení za bílého dne, což se před loňským rokem nestávalo,“ uvedl 44letý muž, který žije na předměstí Portlandu. „Násilí se už neděje jen v noci nebo v určitých čtvrtích.“

„Některé firmy mají problém s náborem zaměstnanců, protože lidé vnímají Portland jako nebezpečné místo a nechtějí se sem stěhovat,“ sdělila deníku 64letá žena, která pracuje v oblasti informačních technologií. „Násilí a zejména vědomí, že se ve městě nedodržuje zákon, velmi ovlivnilo nábor zaměstnanců.“

Nepokoje pokračují většinou bez povšimnutí médií

Po 60 dnech násilností, které rozpoutali levicoví aktivisté po úmrtí George Floyda, byli počátkem července 2020 do Portlandu ve státě Oregon vysláni federální agenti. Kromě nočního demolování budovy federálního soudu Marka O. Hatfielda totiž výtržníci zablokovali východy a založili požár v budově východního okrsku portlandského policejního úřadu a na dalších místech. Uchylovali se rovněž k rabování a vandalismu.

Jason Dunn, státní zástupce okresu Colorado v Portlandu, uvedl, že se „ve velké míře používají kameny, lasery, praky nabité kuličkovými ložisky, výbušniny a další metody k napadení federálních zaměstnanců. Dochází také k nočním pokusům výtržníků vtrhnout do federálních budov a zničit je“.

Během dvou týdnů od nasazení federálních agentů a po zprávách o pravidelném zatýkání starosta Portlandu Ted Wheeler požadoval, aby agenti opustili město nebo zůstali „ve svých [federálních] budovách“. Guvernérka Kate Brownová starostu podpořila. Také členové Kongresu v dopise tehdejšímu generálnímu prokurátorovi Barrovi a úřadujícímu ministru vnitřní bezpečnosti Chadu Wolfovi požadovali, aby se federální agenti z Portlandu stáhli.

Téměř veškeré celostátní zpravodajství o nepokojích v Portlandu skončilo, když federální agenti v roce 2020 z místa odešli, ale násilné nepokoje pokračovaly v nezmenšené míře a často bez jakéhokoliv zájmu médií. Například zatímco většina levicových aktivistů Bidenovu inauguraci vítala, portlandští aktivisté odhalili nápisy „NECHCEME BIDENA – CHCEME ODPLATU“ a zaplavili imigrační a celní zařízení házením kamenů, lahví a pepřového spreje z paintballových pistolí. „V jednu chvíli byl vzduch tak prosycený plynem a kouřem, že téměř nebylo vidět,“ uvedl Oregon Live. Demonstranti také rozbili okna sídla oregonské Demokratické strany.

Kdo jsou agitátoři?

Černoši tvoří méně než šest procent obyvatel Portlandu a násilní aktivisté jsou podle všeho mladí, bílí, napojeni na Antifu a sledují vlastní agendu. Umírnění černoši i běloši se bojí ozvat, a to kvůli nabité atmosféře, v níž je nesouhlas démonizován, uvedli portlandští obyvatelé pro deník The Epoch Times. Násilní aktivisté tedy nereprezentují pocity většiny.

„Moji černošští zaměstnanci říkají ,chceme, aby naše domovy hlídala policie‘ a že násilní demonstranti nemluví jejich jménem,“ řekl jeden ze zaměstnavatelů v centru Portlandu, který s The Epoch Times hovořil pod podmínkou anonymity kvůli „atmosféře podobné gestapu, která v současnosti panuje“. „Moji přátelé, kteří přežili občanské války v jihovýchodní Asii a na dalších místech, jsou obzvláště zděšeni tím, jak bezostyšné násilí je v Portlandu tolerováno a jak se zločinci osmělují. Jednu noc stráví ve vězení a druhý den jsou propuštěni na kauci!“

Na otázku, proč se zdá, že je jen málo vážných snah o zastavení násilných demonstrantů nebo rozkrytí jejich financování, zaměstnavatel odpověděl: „Není politická vůle. Starosta, okresní prokurátor a guvernér slouží lidem, kterých se násilí nedotýká, protože žijí ve své bublině. Lidé, kteří jsou hnědí, žlutí, červení a černí, jsou násilím poškozeni nejvíce, což je ironie, když vezmete v úvahu rétoriku demonstrantů.“

Gregory McKelvey, černošský občanský vůdce v Portlandu, souhlasil s tím, že program násilných demonstrantů se rozchází s programem černošské komunity. Protestovat každou noc nebo křičet policistům do obličeje je příkladem „bělošského privilegia“, které by bylo pro mnohé jiné zapovězeno, řekl deníku NY Times.

Důsledky odfinancování policie

V červnu 2020 portlandská městská rada v reakci na protipolicejní aktivismus snížila policejní rozpočet o 18 milionů dolarů, což se dotklo jednotek určených pro školy, hlídkování ve veřejné dopravě a vyšetřování násilí páchaného střelnými zbraněmi.

Podle Národního policejního podpůrného fondu může mít odebrání financí policii okamžitý a dramatický dopad na míru kriminality. V roce 2020 se počet vražd v Minneapolisu zvýšil o 60 %, uvádí fond, „přičemž mnoho zločinů zůstalo nevyřešeno, protože je méně policejních detektivů a dalších zdrojů, které by na případech pracovaly“.

Podobně policejní oddělení v Atlantě vyšetřovalo v roce 2020 nejvyšší počet vražd za více než 20 let – 157, oproti 99 vraždám v roce 2019.

Od smrti George Floyda opustilo policejní sbor více než sto policistů, přičemž většina z nich jako důvod odchodu při výstupních pohovorech uvedla nedostatek podpory ze strany místních představitelů a rozpočtové škrty, uvedla televizní stanice KATU, spřízněná se stanicí ABC.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times. Článek byl redakčně upraven a zkrácen.




Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.