Jack Phillips

28. 6. 2021

Texaský nejvyšší státní zástupce Ken Paxton o víkendu uvedl, že jeho úřad stále řeší více než 500 případů volebních podvodů, které čekají na projednání u soudu.

Paxton to oznámil poté, co státní oddělení pro volební podvody koncem minulého týdne zatklo ženu za několikanásobný volební podvod, uvádí se v prohlášení jeho úřadu.

„Podvody na voličích budeme stíhat pokaždé, když na ně přijdeme,“ napsal o víkendu republikán Paxton na Twitteru v souvislosti s tímto případem. „V současné době má náš úřad více než 500 případů, které čekají na projednání u soudu.“

Paxton sice neposkytl žádné další informace o těchto případech, uvedl však, že „podvody na voličích jsou skutečné“ a že „Texasané si zaslouží vědět, že jejich hlas je započítán legálně a bezpečně“.

Podle sdělení jeho úřadu, které poskytlo o případu jen málo podrobností, byla 23. června zatčena a umístěna do věznice okresu Victoria Monica Mendezová. Stalo se tak poté, co velká porota vrátila obžalobu ze sedmi případů nezákonného hlasování, osmi případů nezákonné pomoci voliči, osmi případů nezákonného držení hlasovacích lístků a osmi případů volebního podvodu.

Její případ se však netýkal voleb v roce 2020, ale místních voleb v roce 2018, uvádí se ve sdělení obvinění. Texaský státní tajemník předal Mendezovou úřadu nejvyššího státního zástupce.

S odkazem na případ Mendezové texaský guvernér Greg Abbott naznačil, že jeho úřad bude i nadále prosazovat zákony, které mají posílit bezpečnost voleb. Guvernér před několika dny oznámil svolání mimořádného zasedání státního zákonodárného sboru, na kterém má být přijata řada opatření týkajících se zákonů o volebních podvodech, kritické rasové teorie a způsobu, jakým stát nakládá s kaucemi.

V květnu schválil texaský Senát rozsáhlý návrh zákona, který by poskytl větší pravomoci volebním pozorovatelům a umožnil jim větší přístup do volebních místností. Zavedl by také nové tresty pro volební úředníky, kteří omezují pohyb volebních pozorovatelů, a mimo jiné by umožnil soudci zrušit výsledek voleb, pokud by počet zfalšovaných hlasů mohl změnit výsledek.

30. května však ze Sněmovny reprezentantů v závěru legislativního zasedání odešli demokraté dříve, než mohla sněmovna vedená republikány hlasovat o senátním návrhu zákona.

„Plně očekávám, že uspořádáme zasedání, kde schválíme zákon o integritě voleb a také reformu kaucí,“ uvedl Abbott začátkem tohoto měsíce pro deník Dallas Morning News. „Obojí je potřeba a obojí musí projít. A až se k tomu dostaneme, možná přidáme nějaké další body.“

Demokraté se mezitím obecně postavili proti návrhům volebních reforem, které v Texasu navrhují republikáni, s tím, že tyto zákony omezují přístup k volbám menšinám.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce Epoch Times.


USA DNES: Přehled zpráv – 27. června 2021

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.