Jack Phillips

16. 7. 2021

Policie Kapitolu ve čtvrtek zatkla kongresmanku Joyce Beatty během protestu v senátní kancelářské budově P. A. Harta. Na fotografiích zachycených médii je vidět, jak policistka vyvedla Beatty v poutech. Beautty je předsedkyní Sněmu kongresních černochů.

Na svém Twitteru „oslavně“ zveřejnila fotografie ze zatčení i samotná Beatty.

Protest se zřejmě týkal volebních práv a demonstrování proti volebním reformám, které v posledních měsících přijali zákonodárné sbory některých států, vedené republikány.

„Vyjadřuji solidaritu s ženami černé pleti a spojenci po celé zemi, abych bránila naše ústavní právo volit,“ sdělila ve stanovisku po svém zatčení Beatty. „Dostali jsme se příliš daleko a bojovali velmi tvrdě na to, abychom viděli, že se všechno systematicky rozpadá a omezuje těmi, kteří si přejí nás umlčet. Buďte si jistí, že tohle je pouze začátek. Toto je naše síla, náš vzkaz.“

Kongresmanka ve stanovisku také sdělila, že senátní republikáni by neměli využívat filibuster [„překážka“ v podobě 60ti hlasového minima] k blokování volebního návrhu zákona, který před několika měsíci prošel Sněmovnou reprezentantů. Na videu Beatty skanduje s dalšími protestujícími „zrušte filibuster“.

Policie Kapitolu ve tweetech potvrdila, že protestující byli zatčeni v senátní budově.

„Poté, co policisté přišli na místo činu, vyzvali protestující třikrát, aby přestali,“ uvádí policie. „Ti, kteří odmítli, byli zatčeni. Dva muži a sedm žen bylo převezeno do sídla Kapitolské policie.“

Demokraté tvrdí, že zákony navrhované republikány jsou pokusy k potlačení volby menšin tím, že volební proces dělají méně pohodlným. Nicméně, republikáni tvrdí, že takové návrhy zákonů jsou nezbytné k lepšímu zabezpečení budoucích voleb a obnovení důvěry veřejnosti ve volební systémy daných států. Důvěra ve volby byla podlomena v listopadových volbách 2020, ve kterých docházelo dle mnoha zpráv k neregulérnostem.

Šéf senátních republikánů McConnell opakovaně kritizoval návrh zákona sněmovních demokratů a řekl, že takový výnos republikáni nepodpoří. Nesouhlasí s tím, že návrh by dal do rukou federální vlády nad prováděním voleb příliš velké pravomoci na úkor jednotlivých států. K zablokování návrhu v Senátu využili republikáni filibuster.

„Nyní byly prohnilé snahy o uzmutí moci zcela vystaveny na světlo světa,“ řekl McConnell minulý měsíc. „Víme, že by to demokratům umožnilo vzít červené pero na volební zákony v každém z padesáti států… Je to recept na podkopání důvěry v naše volby. Na předělání celého našeho vládního systému, tak, aby vyhovoval preferencím jednoho dalekého konce politického spektra.“

Překlad původního článku: J. S.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.