Daniel Y. Teng

27. 7. 2021

Daniel Y. Teng

Policejní komisař Nového Jižního Walesu Mick Fuller označil protestující, kteří se 24. července zúčastnili masového shromáždění v Sydney proti covidovým uzávěrám, za „anarchisty“.

Fuller sdělil, že policie obdržela více než 10 000 tipů na osoby zapojené do protestů a že 57 osob bylo obviněno a 250 pokutováno. Úředníci a policie v Novém Jižním Walesu a Victorii se proti akci důrazně ohradili.

Komisař rovněž na internetu zareagoval na zprávy o možném budoucím shromáždění a vydal ostré varování: „Mohu teď všem vyslat tuto výstrahu? Na tuto akci bude naše policie přísně dohlížet.“

„Komunita se již k tomuto chování vyjádřila. Premiér o tomto chování hovořil a nebude to znovu tolerováno,“ řekl novinářům.

„Neexistují žádní organizátoři, které bychom mohli pohnat k Nejvyššímu soudu, aby se protestům zabránilo, což znamená, že je to banda anarchistů,“ dodal. „Pokud jde o reakci policie, bude značná, a to v sobotu, pokud se plánuje, že bude pokračovat.“

Tisíce protestujících pochodují 24. července 2021 ulicemi centrální obchodní čtvrti Sydney. (Steven Saphore / AFP via Getty Images)

„Oblast obsadíme velmi brzy. Budete zatčeni a stíháni.“

Tisíce protestujících vyšly 24. července do ulic Sydney a Melbourne v rámci akce „World Wide Rally for Freedom“.

V Sydney se Australané shromáždili v městském Victoria Parku a poté pochodovali k radnici v centrální obchodní čtvrti za mohutného policejního doprovodu, v němž byla jízdní policie a těžkooděnci.

Protestující nesli transparenty a na videu, které na Twitteru zveřejnil novinář Zac Crellin z deníku Pedestrian Daily, je slyšet, jak skandují: „Co chceme? Svobodu. Kdy ji chceme? Teď!“

Předchozích protestů se účastnilo několik stovek lidí, sobotní akce se však již rozrostla na několik tisíc osob.

Oblast Greater Sydney je momentálně na pět týdnů zcela uzavřena kvůli epidemii delta varianty wuchanského viru obecně známého jako nový koronavirus.

V současné době má pět milionů obyvatel příkaz zůstat doma a nesmí opustit svůj domov s výjimkou čtyř důvodů. Minulý týden byla v rámci zpřísnění vládních omezení uzavřena staveniště, což se dotklo dělníků.

Premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová uvedla, že je protestujícími znechucena a zdrcena. Dodala, že projevili „naprosté pohrdání svými spoluobčany“. Viktoriánský premiér Dan Andrews je označil za „sobce“.

Policie v Novém Jižním Walesu a Victorii v současné době prochází záběry ze sociálních médií, průmyslových kamer a policejních fotoaparátů, aby identifikovala účastníky. Vyšetřuje se jedno obvinění, že policista na koni byl zasažen letícím patníkem.

Kritika se však objevila také kvůli mediálnímu pokrytí akce – na jedné z kolujících fotografií je muž ve žluté košili, který údajně napadl policejního koně.

Protestující (vlevo) se snaží odstrčit policejního koně v australském Sydney, 24. července 2021. (Steven Saphore / AFP via Getty Images)

Policie muže obvinila.

Federální poslanec George Christensen však na Facebooku zveřejnil záběry, na nichž je vidět, jak muž odstrkuje koně, který se pohybuje mezi protestujícími.

Na této zprávě se podílel Caden Pearson. Přeloženo z původního článku newyorské redakce Epoch Times. (jas)

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“