Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), nejvyšší americká zdravotnická agentura, v úterý opět změnilo své pokyny týkající se covidu-19 a doporučilo lidem, aby v některých oblastech nosili ochranu dýchacích cest, i když jsou proti viru, který toto onemocnění způsobuje, plně očkováni.

Nový výzkum ohnisek nákazy z několika států a dalších zemí „naznačuje, že ve vzácných případech mohou být někteří očkovaní lidé nakažení variantou delta po očkování nakažliví a šířit virus na ostatní“. Ředitelka CDC dr. Rochelle Walenskyová to řekla novinářům v telefonickém rozhovoru.

Z výzkumu vyplývá, že očkované osoby, které se nakazí variantou delta, mají stejnou virovou nálož neboli množství viru jako neočkované osoby a že očkované osoby mohou tuto variantu přenášet.

„Tyto nové vědecké poznatky jsou znepokojivé a opravňují k aktualizaci našich doporučení,“ řekla Walenskyová.

CDC nyní doporučuje, aby i očkované osoby v oblastech se „značnou a vysokou mírou přenosu“ wuchanského viru, který způsobuje covid-19, nosily na veřejnosti ve vnitřních prostorách roušky. Vysoký stupeň přenosu znamená více než 100 případů na 100 000 osob za 7 dní, zatímco značný stupeň přenosu znamená 50–100 případů na 100 000 osob za 7 dní.

Dr. William Schaffner, profesor medicíny na oddělení infekčních nemocí Vanderbilt University School of Medicine, řekl deníku The Epoch Times, že nové pokyny mají smysl.

„Vakcíny jsou vynikající v tom, že nemusíme do nemocnice. Nejsou tak dobré, pokud jde o prevenci infekce, a pokud se nakazíte, i když jste očkováni, můžete také infikovat ostatní. Je méně pravděpodobné, že se to stane, ale přesto byste je nakazit mohli. A tak si myslím, že tento nový návod pomáhá chránit lidi, kteří jsou očkováni, a také přispívá ke snížení přenosu na ostatní,“ řekl.

Nové směrnici CDC o nošení roušek odporuje několik republikánských guvernérů, kteří ve svých státech povinnost nezavedou. Dle šéfa republikánů ve Sněmovně reprezentantů McCarthyho nová směrnice CDC vychází z dat indické studie a účinnosti vakcíny, která není schválena v USA. Studie prý dokonce neprošla ani recenzním procesem.

Ředitelka CDC Dr. Rochelle Walenskyová během úterní telekonference novinářům rovněž sdělila, že její největší obavou je, že virus může být „jen pár mutací“ od toho, aby se dokázal vyhnout očkování.

„Myslím, že největší obavy, které nás ve veřejném zdravotnictví a vědě znepokojují, jsou spojeny s tímto virem a možnými mutacemi. Máme velmi přenosný virus, který má potenciál vyhnout se našim vakcínám, pokud jde o to, jak nás chrání před závažnými onemocněními a smrtí,“ řekla Walenskyová.

„Právě teď tam naštěstí nejsme. Tyto vakcíny fungují opravdu dobře, když nás chrání před závažným onemocněním a smrtí. Ale velkou obavou je, že další varianta, která by se mohla objevit, potenciálně vzdálená jen několik málo mutací, by se mohla potenciálně vyhnout našim vakcínám.“

Walenskyová doporučila, že hrozba varianty, která je imunní vůči současným vakcínám, je důvodem, proč by mělo být očkováno více Američanů ve snaze omezit výskyt viru a jeho mutací. Podle CDC bylo od úterý plně očkováno více než 163 milionů Američanů.

„Máme co do činění s mnohem odlišnějším kmenem tohoto viru, než tomu bylo ještě dříve na jaře, v květnu, kdy byly vydány pokyny pro nošení ochrany dýchacích cest,“ řekla v úterý novinářům tisková tajemnice Bílého domu Jenn Psakiová, když odpovídala na otázky týkající se této varianty a nových pokynů CDC.

Článek byl sestaven ze zkrácených textů newyorské redakce, přeložila (jas); Zdroje:

https://www.theepochtimes.com/cdc-fully-vaccinated-people-should-wear-masks-indoors-in-some-areas_3921045.html

https://www.theepochtimes.com/cdc-director-warns-ccp-virus-may-be-a-few-mutations-away-from-evading-vaccines_3921709.html

https://www.theepochtimes.com/gop-governors-push-back-against-cdc-mask-guidance_3922874.html

https://www.theepochtimes.com/cdc-new-mask-guidance-based-on-vaccine-not-approved-in-america-gop-leader_3924307.html

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“