Lily Zhou

8. 8. 2021

Očkovaní lidé nakažení variantou delta wuchanského koronaviru, který způsobuje covid-19, mohou být stejně infekční jako neočkovaní lidé, naznačuje první analýza britské vládní agentury Public Health England (PHE).

Ta se shoduje s nedávnou studií ze Spojených států, kde byly podobné výsledky pozorovány ve Wisconsinu.

„Některá prvotní zjištění … naznačují, že hladiny viru u osob, které se nakazily virem delta, když již byly očkovány, mohou být podobné hladinám zjištěným u neočkovaných osob,“ uvádí PHE ve svém prohlášení.

„To může mít důsledky pro nakažlivost lidí bez ohledu na to, zda byli očkováni, či nikoliv,“ dodala agentura. „Jedná se však o ranou průzkumnou analýzu a je třeba provést další cílené studie, které by potvrdily, zda tomu tak skutečně je.“

Varianta delta, která byla poprvé identifikována v Indii, je v současnosti dominantní variantou koronaviru v Anglii.

V technické zprávě (pdf) zveřejněné v pátek PHE uvedla, že údaje o případech NHS Test and Trace ukazují, že od 14. června, kdy jsou k dispozici údaje o prahových hodnotách cyklu (Ct), jsou průměrné a mediánové nejnižší hodnoty Ct u očkovaných a neočkovaných osob s variantou delta podobné, „s mediánem 17,8 u neočkovaných a 18,0 u osob se dvěma dávkami vakcíny“.

Hodnota Ct je počet cyklů potřebných ke zvýšení virového signálu ve vzorku při provádění testu RT-PCR.

Údaje, které nejsou věkově stratifikované, naznačují, že „zatímco očkování může snížit celkové riziko nákazy jedince, jakmile se nakazí, je rozdíl ve virové náloži (a hodnotách Ct) mezi očkovanými a neočkovanými jen malý,“ uvedla PHE.

„Vzhledem k tomu, že mají podobné hodnoty Ct, naznačuje to malý rozdíl v nakažlivosti,“ píše se v dokumentu s tím, že na zjištění mohou mít vliv chování při vyhledávání testů a skutečné změny v údajích, jako je věkové rozložení jednotlivých případů.

Podobný výsledek zaznamenala i nedávná studie z Wisconsinu ve Spojených státech.

V preprintu této studie, která zatím není recenzovaná, se uvádí, že při porovnání neočkovaných osob s osobami, které prodělaly „průlomovou“ infekci, nebyl zjištěn „žádný rozdíl ve virové náloži“ a že „osoby s průlomovou infekcí často bývají pozitivně testovány s virovou náloží odpovídající schopnosti šířit infekční viry“.

Tato zjištění jsou však v rozporu se závěry jiné nedávné studie provedené Královskou univerzitou v Londýně (ICL).

Studie REal-time Assessment of Community Transmission study-1 vedená ICL zveřejnila preprint své nejnovější zprávy, ve které se uvádí, že mezi všemi pozitivními testy byla mediánová hodnota Ct (počet cyklů potřebných ke zvýšení virového signálu) 27,6 u očkovaných účastníků a 23,1 u neočkovaných účastníků, což naznačuje, že u očkovaných osob je menší pravděpodobnost přenosu viru na ostatní.

Podle posledních oficiálních údajů 88,9 % dospělých ve Velké Británii obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny proti wuchanskému koronaviru a 74,1 % obdrželo obě dávky vakcíny.

Počet případů v poslední vlně infekcí dosáhl podobné úrovně jako v lednu, ale počty hospitalizací a úmrtí byly mnohem nižší než v poslední vlně.

V současné době nejsou k dispozici žádné dlouhodobé údaje o účinnosti a bezpečnosti vakcín.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times. Článek byl redakčně zkrácen. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.