Zachary Stieber

12. 8. 2021

Federální soudce Amit Mehta ve středu rozhodl, že Mazars, účetní firma exprezidenta Trumpa, musí předat jeho daňové záznamy z let 2017 a 2018 kongresním demokratům ze sněmovního Výboru pro dohled (dále jen výbor).

Mehta, jenž byl nominován Obamou, rozhodl ve prospěch výboru „jen“ částečně. Ten se dožadoval Trumpových daňových záznamů již od roku 2011. Soudce v rozhodnutí argumentuje, že požadavek výboru byl příliš „široký a invazivní“ až do rozsahu, že „představuje patrné riziko pro rozdělení pravomocí“.

Požadavek nesplňoval standard potřebný k zaměření se na zhotovení materiálů „týkajících se a podporujících právoplatný legislativní účel“, dodal soudce.

Nicméně souhlasil se schválením upraveného požadavku týkajícího se dvou let záznamů Trumpa a jeho společností Trump Organization a Trump Old Post Office LLC.

Záznamy jsou součástí přezkoumání výboru, zda Trump porušil ústavní klauzuli o příjmech tím, že v roce 2013 získal nájemní vládní smlouvu k vybudování hotelu v budově Staré pošty ve Washingtonu.

Mehta uvedl, že tím, že se Trump nechtěl zbavit některých obchodních vztahů před nástupem do úřadu, otevřel dveře vyšetřování výboru.

Protože většina bývalých prezidentů neudržuje s federální vládou obchodní styky, bývalí prezidenti dle soudce zřejmě nebudou předmětem obdobného kongresního požadavku.

Předvolání Mazarsu k vydání Trumpových záznamů z let 2011-2019 podal v dubnu 2019 demokratický kongresman Elijah Cummings.

Trump se tehdy vůči požadavku odvolal a obvinil Cummingse z „ignorování limitů, které Kongresu stanovuje ústava“, a tedy že předvolání postrádá legitimní legislativní účel.

Trump ani Maloney (současný předseda výboru) na dotazy Epoch Times neodpověděli.

Stejný soud „má na stole“ další žádost o poskytnutí daňových záznamů exprezidenta. Podal ji předseda dalšího sněmovního výboru, demokrat Richard Neal, domáhajíce se 6 let záznamů.

Neal tvrdí, že záznamy potřebuje k ujištění se, že daňoví úředníci provedli adekvátní audit Trumpových daní. Bývalý prezident o této žádosti také řekl, že postrádá legitimní legislativní účel.

Dalším případem týkajícím se daňových záznamů D. Trumpa byl požadavek manhattanského žalobce Cyruse Vance Jr., kdy Nejvyšší soud USA zamítl Trumpovo odvolání pro nevydání záznamů.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“