Eva Fu

26. 8. 2021

Výbor na ochranu novinářů (Committee to Protect Journalists), newyorská skupina hájící svobodu tisku, požaduje propuštění jedenácti čínských občanů, kteří byli zadrženi poté, co poskytli čínskému vydání deníku The Epoch Times fotografie, které zachycovaly počátky pandemie covidu-19 v Číně.

Všechny zadržované osoby jsou stoupenci duchovní praxe Falun Gong, která je komunistickým režimem po desetiletí tvrdě pronásledována. Od svého zatčení v červenci loňského roku jsou již více než rok drženi v čínském vazebním středisku, kde čekají na soud.

Pekingské úřady je původně obvinily z „používání kacířského náboženství k sabotáži prosazování práva“, což je podle právníků časté obvinění vznášené proti těmto duchovním praktikujícím a stejně tak i proti věřícím jiných náboženství. Podle čínské Nejvyšší lidové prokuratury lze za tento trestný čin uložit až doživotní vězení.

K zatčení došlo v Pekingu 19. července loňského roku, den před 21. výročím zahájení pronásledování Falun Gongu režimem.

Hněv úřadů však vyvolala zřejmě i snaha o zveřejnění fotografií a informací zachycujících počátky epidemie covidu-19 a následné lockdowny v Číně.

Sie Jen-i, jeden z obhájců zapojených do případu, v otevřeném dopise úřadům z 23. srpna uvedl, že dubnová obžaloba zadržené obviňuje z „pořizování fotografií a jejich nahrávání na zahraniční webové stránky v období od února do června 2020“. Podle Sieho obžaloba skupinu obviňovala také z nedovoleného shromažďování v jejich bydlištích.

Výbor na ochranu novinářů s odvoláním na osobu obeznámenou s případem uvedl, že všech jedenáct osob bylo obviněno z toho, že zasílaly materiálů deníku The Epoch Times.

„Čína musí přestat se svými snahami bránit svým občanům ve zpravodajství a zveřejňování fotografií o restrikcích spojených s covidem-19,“ uvedl v prohlášení z 24. srpna Steven Butler, koordinátor asijského programu výboru.

„Těch jedenáct lidí zatčených za zaslání fotografií a informací deníku The Epoch Times by mělo být okamžitě propuštěno z vězení a všechna obvinění by měla být stažena.“

Mluvčí Epoch Times vyjádřil obavy o bezpečnost přívrženců.

„Vyzýváme mezinárodní společenství, aby odsoudilo toto porušování svobody tisku,“ uvedl mluvčí.

Sü Na, jedna ze zadržených, je básnířka a malířka na volné noze. Podle webových stránek Minghui, které se věnují dokumentaci kampaně komunistické strany proti Falun Gongu, přišla před více než deseti lety o manžela, když byli oba zatčeni kvůli své víře několik měsíců před olympijskými hrami v Pekingu v roce 2008.

Manžel Sü, folkový hudebník Jü Čou, byl necelé dva týdny po zadržení ve věku 42 let umučen k smrti; Sü se nesměla zúčastnit jeho pohřbu.

Jü Čou a Sü Na. (Minghui.org)

Liang Siao-ťün, jeden z právníků zastupujících Sü, již dříve poznamenal, že několika dalším obviněným je teprve jen něco přes dvacet let.

„A to vše za pouhé zachycení nejběžnějších okamžiků v pekingských ulicích během pandemie. Co je to za zemi!“ napsal Liang v dubnu v příspěvku na Twitteru.

Čínský režim přísně kontroluje informace týkající se pandemie ve snaze potlačit jakékoli pro něj nepříznivé zprávy, jako jsou přesné údaje o počtu mrtvých, dopady přísné politiky uzávěr a informace o fungování laboratoře ve Wu-chanu, o něž se opírá teorie laboratorního úniku viru.

Čínští občané, kteří se snažili předávat nezkreslené informace týkající se pandemie od jejího prvního výskytu v centrální Číně na konci roku 2019, byli režimem potrestáni.

Li Wen-liang, 34-letý oční lékař z Wu-chanu, varoval své kolegy před případy „podobnými SARS“ v aplikaci na sociálních sítích v prosinci 2019. Úřady označovaly nemoc za „neznámý zápal plic“. Li byl pokárán policií a později sám na virus zemřel.

Občanská novinářka Čang Čan dostala čtyřletý trest odnětí svobody poté, co z Wu-chanu informovala o epidemii. Její váha v důsledku dlouhodobé protestní hladovky klesla pod 40 kilogramů.

„Vláda má povinnost chránit své lidi,“ okomentoval situaci Sie. „Pokud jste jako vláda nezveřejnili dostatek informací, abyste vyhověli potřebám veřejnosti, jak můžete zakazovat občanům, aby takové informace shromažďovali a sdíleli je s druhými, aby se chránili?“ dodal.

Na této zprávě se podílel Yi Ru. Původní článek byl redakčně zkrácen.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.