Zdenka Danková

9. 9. 2021

Přestože politiku považuje za špinavou záležitost, rozhodla se molekulární genetička, MUDr. Soňa Peková, Ph.D, kandidovat do voleb za politické hnutí Švýcarská demokracie.

V rozhovoru pro cnn.iprima.cz to zdůvodnila slovy:

„Asi budu vypadat směšně. … Řešila jsem svou práci. Ale za poslední rok sleduji, že se jakási změna děje, a nikoliv jen v této zemi. Krásné demokracie, jako Austrálie, Kanada, USA – vše v nich zaniká v jakési neomarxistické diktatuře, která je hnaná covidem a až jakoby nevolnictvím. Lidem se vnucují věci, které jsou možná zbytné.“

Podle Dr. Pekové navzdory ideálům sametové revoluce z roku 1989 se za posledního roku a půl jeví, že naše vláda, ale i vlády jiných zemí směřují k určitému diktátu nesvobody.

Na otázku, proč si zvolila právě hnutí Švýcarská demokracie, Peková připomíná, že podle klauzule hnutí si zákony mají lidé tvořit sami, a nikoliv pár lidí, kteří diktují svoje názory.

„V české ústavě toho mnoho chybí a jiné zase přebývá. Považujeme za nutné to změnit,“ sděluje hnutí Švýcarská demokracie.

Peková vnímá „covidovou diktaturu“ i jinde ve světě, třeba v Austrálii. Podle ní ani opozice proti tomu nic neudělala. Dalším důvodem, proč se rozhodla vstoupit do politiky, je idea zachování svobody pro naše děti.

To, co se děje za poslední rok a půl, už je za hranou nehoráznosti, říká genetička. Tuší, že je to asi málo pravděpodobné, že by ve volbách uspěla. Ale snaží se udělat gesto, aby dala najevo, že jí současná situace není lhostejná.

Připomíná také mnohá ponaučení z historie, která mladší lidé neznají nebo ignorují. Vycházejí drakonická opatření, o kterých rozhodují lidé, kteří s pacienty nepřišli nikdy do kontaktu. Vládě vytýká především to, že uzavírá a likviduje střední podnikatelskou třídu, malé obchody.

Připouští, že se to odehrává i jinde ve světě.

„Vypadá to, že celý svět měl zájem na tom, aby došlo k ekonomickému poškození států. Byla různá pravidla pro hráče různé velikosti,“ sdělila pro cnn.iprima.cz.

Nebýt pandemie koronaviru, nikdy by do politiky nešla, ujistila Peková. Kandiduje za malou stranu proto, že doufá, že nedosáhne elektorátu. Jak říká, snažila se udělat gesto, aby lidé poznali, že existuje i jiná možnost, než jsou ty současné stávající.

Podle zdroje: cnn.iprima.cz

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.