Milan Kajínek

9. 9. 2021

Diskuse o významu rodiny a manželství

V rámci předvolební analýzy programů jednotlivých stran, které se v říjnových volbách ucházejí o vstup do Poslanecké sněmovny, oslovila Aliance pro rodinu jejich předsedy v otázkách manželství muže a ženy. Zároveň se ptala na jejich postoj k jeho případné redefinici na takzvané homosexuální manželství.

Osloveny byly všechny strany a koalice, které dlouhodobě v průzkumech překračují 3% hranici a mají tak reálnou šanci ve volbách uspět. Níže zveřejňujeme odpovědi předsedy hnutí SPD (Svoboda a přímá demokracie) Tomia Okamury.

Na otázky ohledně manželství muže a ženy odmítli odpovědět Piráti+STAN a ČSSD. U obou těchto uskupení z jejich veřejných vyjádření podle Aliance pro rodinu plyne, že „nebudou podporovat manželství jako exkluzivní svazek muže a ženy, ale že se ústy svých hlavních představitelů zavazují prosadit homosexuální manželství“ nebo dokonce „zrovnoprávnit i polyamorické vztahy (milenecké vztahy tří a více osob zaráz)“.

Rozhovor s Okamurou

Je pro vás manželství svazkem muže a ženy, nebo jej vnímáte jako společenský konstrukt, který lze libovolně redefinovat, v současnosti např. na tzv. homosexuální manželství – tedy svazek dvou gayů či leseb? A pokud ano, proč by podle Vás měla do budoucna tato redefinice zůstat „pouze“ u dvou osob?

Manželství bylo, je a doufám, že i bude svazkem muže a ženy, protože jedním z předních úkolů manželství je předávat život a tradiční hodnoty dětem, tedy dalším generacím. Manželství muže a ženy si proto zaslouží od státu všestrannou ochranu a privilegia. To nevylučuje toleranci sexuálních odchylek – tolerovat neznamená ale adorovat, privilegovat a propagovat.

Myslíte si, že je správné, aby dítě vychovávala žena-matka a muž-otec, anebo je podle Vás jedno, jaký počet a kombinace osob dítě vychovává?

Dítě má právo mít mámu a tátu. Rodina je máma, táta, děti, babička, dědeček… Dítě má mít mužský a ženský vzor. Proto odmítáme homosexuální manželství i zvrácené polyamorní svazky, které prosazují Piráti a neomarxisti.

Na základě čeho jste si utvořil názor na výše zmíněné otázky? A jakým způsobem se o ně Vy a Vaše strana budete ve Sněmovně zasazovat?

Na základě své rodinné zkušenosti, ale i na základě zkušeností předešlých generací. Prosazujeme právní a ekonomickou podporu tradičním rodinám a manželství muže a ženy. Budeme hlasovat proti stejnopohlavnímu manželství. Zároveň nemáme problém s registrovaným partnerstvím stejnopohlavních párů. Pokusíme se ústavně zakotvit, že manželství je pouze mezi mužem a ženou, jak je tomu například v Maďarsku.

Děkujeme za zaslané odpovědi!

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.