Izrael je z dobrého důvodu globální vlajkovou lodí masového očkování.

Byl první zemí, která účinně opatřila potřebné vakcíny proti novému koronaviru za účelem realizace vlastního očkovacího programu. Nyní je to první země, která očkuje kohokoli staršího 12 let třetí posilovací dávkou.

Izraelské brzké odhodlání plně očkovat vlastní populaci vyústilo v to, že je tato země označována za obzvláště úspěšnou v boji proti koronaviru. V té době byla dvě očkování považována za plně dostatečná. Před hromadným očkováním bylo denních případů covidu-19 kolem 10 000 denně – nemocnice byly ve velkém stresu. V květnu byla populace z velké části proočkována a počet infekcí klesl na jednociferné číslo.

Ale najednou se opět objevují případy infekce koronavirem, a to s plnou silou. Znovu bylo dosaženo počtu 10 000 lidí za den, kteří mají pozitivní test, což dává Izraeli jednu z nejvyšších hodnot nových infekcí na světě.

Znepokojující čísla

Ještě znepokojivější je, že míra hospitalizací v Izraeli je nyní jednou z nejvyšších na světě – je nižší než ve Spojených státech, ale o 50 procent vyšší než ve Spojeném království, dvakrát vyšší než v Itálii, pětkrát vyšší než v Kanadě a sedmkrát vyšší než ve Švédsku. U počtu pacientů na jednotkách intenzivní péče platí téměř stejné poměry: je nižší než v USA, ale o 50 procent vyšší než ve Velké Británii, třikrát vyšší než v Itálii, dvakrát vyšší než v Kanadě a sedmkrát vyšší než ve Švédsku.

S dosud největším počtem pacientů s koronavirem byla kapacita 1 200 lůžek intenzivní péče v izraelském nemocničním systému téměř naplněna. Některé prognózy naznačují, že pro adekvátní péči o blížící se lavinu pacientů bude nutné kapacitu zvýšit na 2 000. Sedm nemocnic již odmítlo přijmout nové pacienty s koronavirem s odůvodněním, že nemají dostatek prostředků na zvládnutí pracovní zátěže.

Očkujte stále více a rychleji

Reakcí izraelských zdravotních úřadů na rostoucí nouzovou situaci ohledně covidu-19 je očkovat stále více a mladších lidí stále rychlejším tempem. Tento týden byly vybrány k očkování 12leté děti. Izraelští zdravotníci tvrdí, že vakcíny proti covidu-19 fungují skvěle, ale ne dlouho.

Po pěti měsících vakcína natolik zeslábla, že izraelské úřady předpokládají, že na ochranný účinek již nelze spoléhat, takže je nutné třetí očkování. Výsledkem je, že Izrael mění svůj systém zelených pasů, který umožňuje cestování a přístup na různá místa. Pro jistotu budou předchozí oprávnění u dvojího očkování odňata, pokud se člověk včas nepřeočkuje třetí dávkou.

Izrael tedy vyvinul velmi jednoduchou a velmi logickou strategii na ochranu vlastních nemocnic před záplavou pacientů: třetí očkování musí být provedeno rychleji, než přestane druhé očkování účinkovat.

Přestože testy ukazují, že se procento nakažených za poslední měsíc ztrojnásobilo a každým dnem roste, izraelské zdravotní úřady jsou opatrně optimistické, že jejich strategie bude nakonec úspěšná.

Více než dva miliony Izraelců, což je více než 20 procent populace, již prošlo třetím očkováním. To by mělo vést k méně meteorickému nárůstu infekcí. Očekává se, že počet případů brzy dosáhne vrcholu a poté se bude snižovat.

Izraelské zdravotní úřady, přestože jsou optimistické, připouštějí, že třetí posilovací očkování může také odeznít, takže jeho přínos bude dočasný.

Je nutné neustále nové očkování?

To vyvolává obavy, že se Izraelci budou muset neustále znovu očkovat, aby se vyrovnali se stále rostoucím počtem variant, které původní SARS-CoV-2 produkoval. Mohou být obzvláště náchylní k variantám, které jsou vůči vakcínám odolné, jako nová jihoafrická varianta.

V nedávné studii zahrnující 32 430 lidí byla polovina lidí imunizována očkováním a druhá polovina přirozenou infekcí. Očkovaní měli 13krát vyšší pravděpodobnost nákazy covidem-19 a 27krát větší pravděpodobnost prodělání symptomatického onemocnění. Hospitalizováno bylo pouze devět lidí – osm z nich bylo očkováno. V žádné skupině nikdo nezemřel.

Červencový izraelský článek hlásil 7 700 lidí nově nakažených koronavirem. Z toho pouhých 72, což je méně než jedno procento, bylo neočkovaných s přirozenou imunitou. Pro srovnání, více než 3 000 z nich, tedy přibližně 40 procent, bylo očkováno. Oněch 72 případů představovalo 0,0086 procenta z 835 792 Izraelců, o nichž se v té době vědělo, že se uzdravili z covidu-19.

Izrael nyní stojí před výzvou, jak se vymanit z tohoto kolotoče. Možnost, která by mohla být dostupná pro některé jiné země – například Švédsko pravděpodobně dosáhlo již dříve kolektivní imunity přirozenou infekcí, a nikoliv očkováním – nemusí být dostupná pro Izrael, jehož spěch s očkováním mohl omezit jeho možnosti.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autorů a nemusejí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Z německého překladu původního článku newyorské redakce přeložila G. K.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.