Katabella Roberts

20. 9. 2021

Kuba 13. září oznámila, že zahájí očkování proti covidu-19 vlastní vakcínou a to u dospělých i dětí ve věku již ode dvou let. To vše i přesto, že očkovací látka dosud nebyla uznána Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Oznámení bylo učiněno prostřednictvím kubánských státních médií. Rádio Hlas Ameriky uvedlo, že cílem země je naočkovat nejméně 90 procent populace.

Na Kubě je plně očkováno přibližně 38,7 procenta obyvatel, tedy asi 4,39 milionu lidí. Podle vládních údajů se alespoň jednou očkovací dávkou nechalo naočkovat více než 64 procent obyvatel.

V komunistické zemi došlo v posledních měsících k nárůstu počtu infekcí koronavirem a má jednu z nejvyšších měr výskytu covidu-19 na světě. Podle údajů Centra pro koronaviry Johnse Hopkinse, který sleduje probíhající pandemii, zaznamenala Kuba jen v srpnu rekordních 268 259 nových případů a 2 545 úmrtí.

„Počet koronavirových infekcí, ke kterým na Kubě v posledních měsících dochází u dětské populace, je alarmující. Mimořádně znepokojující je každodenní nárůst počtu kojenců, kteří byli pozitivně testováni na covid-19,“ uvedl ministr zdravotnictví José Angel Portal Miranda v článku zveřejněném na oficiálním vládním zpravodajském webu Cubadebate na začátku tohoto měsíce.

Podle ministra zdravotnictví bylo v průběhu pandemie diagnostikováno 117 500 nezletilých. Ministr zdravotnictví poznamenal, že v průběhu roku 2020 bylo hlášeno 58 dětí mladších jednoho roku nakažených covidem-19, zatímco v období od 1. do 15. února 2021 se toto číslo zvýšilo na 84 dětí.

Dodal, že stále probíhají studie, které mají určit, jak virus působí na nezletilé, nicméně výzkum ukázal vyšší riziko vážného onemocnění u dětí mladších jednoho roku ve srovnání se staršími dětmi.

Země uvedla, že první výsledky ukázaly, že vakcíny domácí výroby, Abdala a Soberana-2, jsou podobné některým špičkovým světovým vakcínám, jako jsou Pfizer-BioNTech a Moderna, pokud jde o snížení míry přenosu, kritického průběhu onemocnění a úmrtí.

Obě vakcíny však byly schváleny místními regulačními orgány na základě omezených klinických údajů o účinnosti, které byly testovány pouze na 350 nezletilých ve věku od 3 do 18 let, a dosud neprošly vyhodnocením mezinárodních odborníků, uvádí deník The Chronicle.

Navzdory tomu se kubánská vláda snaží vrátit děti do škol, protože většina kubánských domácností nemá přístup k internetu a děti jsou od března 2020, kdy byly školy uzavřeny, odkázány na výuku prostřednictvím televizních programů, poznamenává Hlas Ameriky.

Děti ve věku od 2 do 18 let budou očkovány vakcínou Soberana-2, zatímco dospělí dostanou vakcínu Abdala. Obě očkování vyžadují dvě injekce a třetí posilovací dávku.

„Máme tu děti, které umírají a mají těžký průběh onemocnění. Očkujeme i děti, takže se blížíme k tomu, aby byla vytvořena komunitní imunita,“ prohlásil doktor Vicente Verez Bencomo, ředitel Finlayova institutu, na videokonferenci pořádané Harvardským centrem Davida Rockefellera pro latinskoamerická studia.

Originální článek newyorské redakce zde.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.